Фајненшел тајмс: Трамп жели Гренланд због ретких земних метала

Вашингтон је недавно са Гренландом потписао меморандум о вађењу технолошких метала, у позадини је борба са Кином због истих

Идеја Доналда Трампа о куповини Гренланда можда је само пука фантазија, али су САД већ раније „бациле око“ на ресурсе тог острва, пише Фајненшел тајмс. Посебно су им интересантна богата налазишта ретких земних метала, тврди лондонски лист.

Вашингтон је недавно са Гренландом потписао меморандум о вађењу технолошких метала, трагајући за алтернативним изворима снабдевања, након што је Кина наговестила да би могла да ограничи њихов извоз у САД, наводи Фајненшел тајмс.

Налазишта ретких оксида Земљине коре на Гренланду процењују се на 38,5 милиона тона. Поређења ради, налазишта у остатку света садрже 120 милиона тона, преноси агенција „Хина“.

Гренландска налазишта садрже неодимијум, прасеодимијум, диспрозијум, тербијум, уранијум и нуспроизводе цинка. Неодимијум, тербијум и диспрозијум користе се као магнети у моторима електричних возила. Батерије хибридних аутомобила садрже и лантам, који употребљава и америчка војска у уређајима за ноћно осматрање. Гадолинијум се може наћи у уређајима за магнетну резонанцу.

Кина доминира у глобалној производњи 17 технолошких метала које је тешко комерцијализовати, а кључни су за технолошку индустрију, електрична возила, ветротурбине и војну технологију. Кинески удео у глобалној производњи тих метала је 70 одсто, а у преради је још и већи, наводи Фајненшел тајмс.

 

Насловна фотографија: AFP

 

Извор Спутњик, 22. август 2019.