Ко је Доминик Камингс, човек о којем бруји цела Британија?

За тог човека се сматра да је политички геније, свакодневно се помиње у медијима и неки верују да је он био мозак брегзита

Велика Британија је опседнута једним човеком који сам представља средиште њене нове владе, објавио је Си-Ен-Ен. За тог човека се сматра да је политички геније, свакодневно се помиње у медијима и неки верују да је он био најважнија фигура уопште за доношење одлуке да Велика Британија напусти Европску унију.

После три године парализе брегзита, обећао је да ће сваки будан сат провести радећи да би постигао да се брегзит догоди 31. октобра или ће умрети. Тај човек није Борис Џонсон, нови британски премијер, већ његов главни саветник, Доминик Камингс. Док је Џонсон био лице званичне кампање за брегзит, Камингс је био њен мозак.

Заслужан је за стварање слогана и израчунавање широко оповргнутих тврдњи да Велика Британија сваке недеље шаље 350 милиона фунти у Брисел. Некада политички аутсајдер, сада је у центру Џонсонових напора да у року од два месеца изведе земљу из ЕУ.

Си-Ен-Ен је разговарао са више британских владиних званичника, државних службеника и бивших Камингсових колега. Већина се сложила да се оно што су о њему рекли, цитира само под условом да им се не помињу имена, а неки су чак тражили да се уопште не пренесе шта су рекли јер страхују да говоре о једном од најмоћнијих људи у Великој Британији, кога се неки и сасвим отворено плаше.

Готово сви су за Си-Ен-Ен рекли једну ствар о Камингсу: да ради с јединственим заносом. Успех кампање “Leave” (Одлазак, из ЕУ) сводио се на њен јединствени фокус на ту једну, једноставну поруку о чему је одлучио Камингс.

„Оно што га издваја од многих других је невероватан стратешки фокус на задатак на којем ради. Доминикова омиљена изрека је увек била ‘немој се заглавити у блату’ “, каже Џизела Стјуарт, бивша посланица која је председавала кампањом за напуштање ЕУ.

Камингс коме је 47 година, не повезује се обично с политиком највишег нивоа. Иако је читаву своју каријеру провео радећи за конзервативне политичаре и конзервативни истраживачки центар, он тврди да никада није био члан ниједне политичке странке и да “презире” многе у владајућој Конзервативној странци којој сада служи.

Изјављивао је да “није баш желео да се умеша” у кампању за брегзит. Његови пријатељи кажу да презире политичку елиту. На дан када се Џонсон уселио у Даунинг стрит, на фотографији се види Камингс наслоњен у сам угао просторије, у старој избледелој и зарозаној мајици, као да је неки радник на одржавању који се ту грешком затекао.

Његово понашање је бизарно: “Долазио је намерно на посао у отрцаној одећи и често ноћу спавао на свом столу”, каже бивши колега који је радио с Камингсом док је био политички саветник Конзервативне странке.

Неке његове колеге сматрају да је његово понашање веома агресивно он је као “расни политички ротвајлер”, а “не трпи будале и вређа оне које не поштује”. Толика је фасцинација Камингсом и његовом улогом у брегзиту, да га је у недавном биографском филму играо нико други до Бенедикт Камбербач.

Чим је ушао у Даунинг стрит, Камингс је започео опсежну чистку у државној служби и војсци помоћника у Влади међу “специјалним саветницима”, рекло је више извора за Си-Ен-Ен. Много дуже радно време, бескрајан низ докумената у припреми за брегзит и отказани годишњи одмори, постали су уобичајени. Камингсова преданост раду и огромна енергија се шире владом.

Ипак, упркос овом наглом повећању обима посла, тешко је наћи некога ко ради с Камингсом а да каже неку лошу реч о њему. Забележено је да је Камингс својевремено о Дејвиду Камерону и Нику Клегу, док су били премијер и заменика премијера, за које је он радио, рекао: “Не свиђају ми се, мислим да су ‘мапети’. Они немају појма шта раде”.

Пошто је 2014. године напустио владу, живео је на фарми свог оца на северу Енглеске и читао и писао о политици, политичарима, о опасности од вештачке интелигенције, али и да би Велика Британија требало да напусти ЕУ и успостави сарадњу с предузетником Џефом Безосом на изградњи базе на Месецу.

Амбиција да промени власт једна је страна Камингсовог “мастер плана”, а друга је његово уверење да политика једноставно не служи адекватно грађанима. Неколико бивших колега објаснило је да његово презир према владајућој класи потиче из веровања да је политичка елита предуго игнорисала масе.

Колико год популаран Камингс био, неки у Вестминстеру сматрају да начин на који ради није одржив: “Рекао бих да је веома добар у извршавању краткорочних задатака и извлачењу из с…ња, али нисам уверен да ће он дуго остати у влади”, каже један од његових бивших колега. Срећом за Камингса, посао којим се сада бави има чврст рок – 31. октобар. Потом би се лако могао наћи избачен из Даунинг стрита, тако да Џонсон може да почне да влада традиционалније.

 

Извор Факти, 22. август 2019.