Тачи распустио парламент, избори у року од 45 дана

У Тачијевом саопштењу се наводи да одлука о распуштању парламента убрзава кораке ка расписивању превремених избора

Хашим Тачи је изјавио да ће ускоро донети одлуку о расписивању ванредних избора. Непосрдно по распуштању шестог сазива косовског парламента, председавајући скупштине и председник ДПК Кадри Весељи потписао је одлуку о томе и доставио је Тачију. Према косовском уставу, пише портал Лајми, избори морају бити одржани у року од 45 дана од дана распуштања парламента.

У Тачијевом саопштењу се наводи да одлука о распуштању парламента убрзава кораке ка расписивању превремених избора, након неопозиве оставке Рамуша Харадинаја на премијерску позицију. Тачи је констатовао да је до распуштања парламента дошло и због недостатка воље парламентарних политичких странака да формирају нову владу избором мандатара.

Наводи да је сада у интересу грађана Косова да што пре буде спроведена, како наводи, демократска изборна процедура, која је “суочена са изазовима које намеће и држава и друштво”, да би се што пре дошло до функционалне и одговорне владе.

“У оквиру својих уставних, законских овлашћења и у потпуности у складу са данашњом одлуком Скупштине, ускоро ћу донети одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора у Републици Косово”, навео је Тачи.

Додао је да ови избори морају бити добро организовани, професионални, како би се, како наводи, осигурао правичан, демократски процес који ће обезбедити и присуство међународних и локалних посматрача. У саопштењу се наводи и да ће упркос распуштању Скупштине, рад институција бити обезбеђен.

 

Извор Танјуг/Б92, 22. август 2019.