Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

Вучић: У децембру очекујем укидање такси и наставак дијалога

„Ја сам саговорницима у САД рекао да смо спремни на дијалог чим укину таксе“, рекао је Вучић и подсетио да је то могуће тек у децембру

Председник Србије Александар Вучић рекао је да очекује после избора на Косову снажнији притисак САД на Приштину за отпочињање суштинског дијалога.

Вучић је у емисији „Отворени студио” Гласа Америке подсетио да се Америка од увођења такси залаже за њихово укидање, јер су таксе не само противправне, већ и супротне цивилизацијским нормама и свему оном на чему Америка почива – слободном тржишту, слободном протоку капитала и услуга.

„Оне су против свега на чему свет почива. Да ли може САД да изврши снажнији притисак, мислим да може”, казао је он.

Вучић, који се налази у посети САД, каже да сви чекају на расписивање избора у Приштини и окончање гласања.

„Имате четири политичке листе које су на око 20 одсто због чега је тешко предвидети како ће се кретати ствари”, додао је он, преноси Танјуг.

Казао је да рачуна да ће избори, највероватније, бити одржани шестог октобра, и да се у децембру формира влада у Приштини, након чега би требало очекивати снажнији притисак за отпочињање суштинског дијалога.

„Ја сам саговорницима у САД рекао да смо спремни на дијалог чим укину таксе. Морају да постоје елементарни услови и поверење да о нечему можемо да разговарамо, а ако уводите таксе онда такво поверење не постоји”, закључио је он.

НЕМА ПОТПИСА ЗА РЕШЕЊЕ СРБИМА НИШТА, АЛБАНЦИМА СВЕ
Председник Србије Александар Вучић рекао је да може да се разговара о свему када је реч о компромисном решењу за Косово, али да неће добити његов потпис и подршку да Албанци добију све, а Србија ништа.

На питање да ли ће он бити тај који ће признати Косово, Вучић је за Глас Америке казао да је на то питање одговорио више пута.

„Можемо да разговарамо о свему, само када је реч о компромису, а о томе да Албанци добију све, а да Србија не добије ништа, мој потпис нећете добити никада и моју подршку нећете добити. У овом тренутку сам председник Србије, можете да пронађете неког другог ко ће желети да без икаквог компромиса следећи само нечије ултиматуме да то прихвати”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Он је казао да је нудио компромисна решења, рекавши да је јуче у Њујорку разговарао о различитим опцијама.

„Нису у питању само разграничења. Ми смо разговарали о свему, шта се збивало, како је то ишло, Халштајнова доктрина, па две Немачке, па смо кроз различите модалитете и концепције… много тога смо пролазили у неформалним разговорима”, рекао је Вучић.

Вучић је казао и да очекује веома тешке притиске на Београд, да неће бити лако, али да ће се борити. САД су постигле оно што су хтеле за КиМ још 2008. Председник Србије Александар Вучић у интервјуу за Глас Америке рекао је да су САД по питању КиМ постигле оно што су желеле још 2008. године и да је зато наша позиција у САД тежа него на другим местима.

Како каже, тада је српска влада након проглашења независности од стране Приштине издала само једно саопштење. Упитан какав би могао да буде крајњи исход дијалога између Београда и Приштине, Вучић је подсетио на предлог о разграничењу који нису желели да подрже међународна заједница, Албанци и многи политичари у Србији који су, према његовим речима, спремни да подрже албанске интересе, а да не подрже српске интересе.

„Европска унија посебно Немачка је против разграничења, док су САД отворене и њих не занима какав ће бити договор. Они нису одушевљени Вучићевом идејом јер су они признали КиМ у оваквим границама, али би желели само да се дође до обостраног признања”, истакао је Вучић и додао да је позиција Србије тежа у САД него на другим местима због различитих ставова по овом питању.

Вучић је додао да ипак не жели да прича о крањем исходу, јер, како је навео, у том случају би Срби сами хтели да се склоне из преговора што сада он никако не жели. Додао је, међутим, да се у последњих шест-седам година појавила у Србији нова сила „којој неки покушавају да објасне како на КиМ постоји мало српских интереса”.

МОРАМО РАЗУМЕТИ СТАВ САД
Морамо да разумемо став САД, али то не значи да ћемо признати независност Косова, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић поручивши да ће Србија наставити да се бори за интересе српског народа.

Вучић је за Глас Америке (ВОА) казао да не може да разуме оно што пишу поједини наши медији како је Трамп променио политику према Србији да ће све ће бити другачије

„Они су признали независност КиМ и то се неће променити. Ми тражимо да се боримо за свој интерес и да извучемо за наш народ и Србију највише што можемо. Али, крећемо се по танкој жици, у оквирима који су ужасно мали, ломљиви и танки и дајемо све од себе трудећи се да извучемо највише што можемо за нашу земљу”.

Вучић каже да се у Србији сви правимо помало блесави као да не знамо о чему се ради по питању КиМ. Навео је да су власт и међународна заједница 2000. године говорили да је питање КиМ искључиво демократско питање, затим да су говорили „стандарди пре статуса”. Такође, како је рекао, дочекивали су Хавијера Солану из НАТО и говорећи да нису бомбардовали Србију већ Милошевића и 2004. смо на КиМ имали мартовски погром и паљење српских светиња, рекао је Вучић.

„Реакција наше државе је била никакава. Уместо тога су свађали унутар власти ко ће да буде велика власт”.

Вучић додаје да је затим уследило прголашње независности Косова 2008. године и да је тада и САД признала Косово, као готово све важне западне земље.

„Је л’ заиста мислите, иако је Србија јача економски и војно и има веће поштовање и углед у свету да смо у могућности да мењамо одлуку САД?”, запитао је Вучић и додао да не жели да изиграва националног хероја.

Истиче да је наша позиција по питању КиМ тешка и да неће бити лакша, као и да је важно што смо показали да можемо да гурамо земљу напред у економском и политичком смислу. Вучић наводи да су добре последице разговора које је имао са званичницима САД и да ће можда доћи опет за месец дана у САД и да ће имати и „више разговора са свим светским државницима”. Захвалио је америчким званичницима што су хтели да саслушају позицију и мишљење Србије иако ти разговори нису били лаки.

АКО ЗА ПЕДАЉ ПОМЕРИМО СТАВ САД – МАЛО ЧУДО
Макар за педаљ ако померимо став САД према Србији, а верујем да то успевамо да урадимо, направили смо мало чудо, изјавио је данас у Њујорку председник Србије Александар Вучић. Председник је рекао за РТС да је за њега било важно да изнесе ставове Србије и да амерички званичници чују шта Србија мисли.

„Нећу да продајем маглу народу, како ће САД сутра да одустане од независности Косова и како се ту све променило. Нити сам неозбиљан и неодговоран, нити ћу да дајем лажна обећања свом народу”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Верује да људи у Србији када бирају руководство, бирају озбиљност и одговорност, а не шарене лаже и оне који кажу „са нама ће бити све ће лако”. Вучић додаје да су они који су дошли на власт 2000. говорили да је Косово само демократско питање, па да су говорили „стандарди пре статуса” и да је уследио мартовски погром 2004. године, као и да су реаговали на проглашену независност Косова 2008. само са два саопштења и да је тада 85 земаља признало независност Косова. Истиче да ова власт ради много паметније по питању КиМ иако су услови веома тешки.

„Не разговарам са свима зато што би да кукам на било који начин, већ желим да кажем да ћемо радити марљиво и борбено. Ми ћемо да штитимо народ на КиМ, да се боримо за наше интересе. Хвала Помепу, Палмеру и Вилсону који су хтели да ме саслушају, састанци са сваким од њих су трајали најмање сат и по трајали”.

Вучић је, такође, рекао да се они највише питају, поред Болтона са друге стране о односима Београда и Приштине.

„Ко год потцењује Сједињене Државе, не мора мени да држи предавање како се ствари одвијају и мењају у свету, али ко год мисли да уколико имамо лоше односе са САД и на тој основи помажемо да напредујемо економски, градимо путеве, тај се много много вара”, истакао је Вучић.

Како је казао, данас у билатералним односима између САД и Србије постоји више разумевања него што је то било раније и што је добро за наш народ.

„Али то не значи да ће се дешавати чуда као што понекад верује наш народ”, поручио је Вучић.

НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР ДА АЛБАНЦИ ДОБИЈУ СВЕ, А МИ НИШТА
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да могућност да косовски Албанци добију све, а ми ништа – не долази у обзир и да на то као председник Републике а ни парламент није спреман и да је то пренео америчким званичницима током разговора у Њујорку.

Вучић је рекао шта су наши ставови и да „могућност да Албанци добију све а ми ништа, да ми њих признамо – да такве ствари не долазе у обзир, можда са неким другим руководством које би на то било спремно.

„А спремни смо за разговор, да што пре почнемо разговоре како бисмо спречили сваку могућност дестабилизације”, рекао је Вучић за РТС.

Добро је то што подржавају наш европски пут, а друго је то да не улазе у то како би требало да изгледа договор између Београда и Приштине, али је важно да се постигне договор између Срба и Албанаца, објашњава поруке Стејт департмента.

„И оно што је лоша ствар и оно што је другачије у односу на ранији период , али не сасвим ново, то је да они траже међусобно признање. Суштински то није велика новост, то смо негде и очекивали, али смо рекао бих негде под тепих стављали сами захтеве великих сила и трудили се да уживамо у сопственим сновима и митовима. Наше српске уши су неретко нежне да чујемо све оно што заиста мисле о Србији и односу са Приштином”, рекао је он.

Упитан да прокоментарише и протумачи саопштење Стејт департмента у којем се наводи да САД охрабрује да се фокусира на постизање тог стратешког циља убрзањем реформи, као и да обнови преговоре са Косовом о постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа који води узајамном признавању, Вучић каже:

„Суштина је у том делу око међусобног признања, јер видим да су многи у нашој земљи који су допринели стварању услова за доношење одлуке о независности Косова, Приштини и међународној заједници нашли у томе неку велику новост. То није потпуно нови став САД, они су 2008. године признали независност Косово.„

Америка је велика сила и ма шта ми говорили, какво код имали руководство ту њихову одлуку нећемо променити, преноси Танјуг. У том саопштењу, додао је, постоје две добре и једна која је лоша по нас. Вучић је рекао шта су наши ставови и да могућност да Албанци добију све а ми ништа, да ми њих признамо – да такве ствари не долазе у обзир, можда са неким другим руководством.

НЕМА НИКАКВЕ ПРОМЕНЕ ФОРМАТА
Председник Србије Александар Вучић рекао је да се варају сви који мисле да било ко може да утиче на Приштину а да то нису Американци и додао да је убеђен ће се западне силе, иако постоје извесне тензије међу њима, договорити у ком правцу да воде кризу Београда и Приштине.

Вучић, који борави у Њујорку, упитан да ли САД преузимају решавање косовског проблема од ЕУ, казао да се ЕУ увек консултовала са Амриканцима.

„Нема никакве промене формата, али ако мислите да може било ко да утиче на Приштину а да то нису Американци варају се”, објаснио је он у изјави за РТС.

Иако су односи између Европске није и САД тренутно прилично затегнути, а то најбоље показују закључци из Бијарица где постоје анти-Трамп тонови,Вучић сматра да ће се на крају западне силе, ако ни око чега другог, договорити у ком правцу да воде кризу Београда и Приштине.

„Морамо да се спремимо за то да будемо довољно чврсти али и рационални, разумни и да знамо шта је је оно што је реално и шта морамо да урадимо да би сачували мир и истовремено економско напредујемо”, поручио је он, преноси Танјуг.

ОВЕ ГОДИНЕ ПРЕМАШУЈЕО РЕКОРДНУ 2018. ЗА 30-40 ОДСТО
Председник Србије Александар Вучић рекао је, на основу разговора са гувернерком Народне банке Србије Јоргованком Табаковић, да може да се догоди да ће Србија по обиму директних страних инвестиција премашити ове године прошлу годину која је била рекордна.

„Прошле године смо по директним страним инвестицијама, како је навео Фајнаншел тајмс у целом свету били шампиони, а може да се догоди да ћемо ове године прошлогодишње резултате премашити за 30 до 40 одсто”, рекао је Вучић за РТС из Њујорка.

Да бисмо то постигли, поручује, неопходно је да наставимо да водимо паметну, мудру и одговорну политику. И у Америци, каже, сви су му честитали на одличним економским резултатима, преноси Танјуг.

НАСТАВАК ДИЈАЛОГ, РЕАЛНО ТЕК У ДЕЦЕМБРУ
Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење да не очекује да ће до наставка дијалога између Београда и Приштине доћи пре децембрА, када очекује, уз снажни притисак САД, укидање такси које је Приштина увела пре годину дана.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Политика, 21. август 2019.