Индекс: Како је Пуповац Хрватску упоредио са НДХ, и зашто је у праву

На жалост Хрватске, али и на радост неких Хрвата, Пуповац је у праву када упоређује Републику Хрватску с усташком НДХ

“Као патриота не бих хтио да ова земља доживи искуство једног покушаја стварања хрватске државе у 20. столећу. Тај покушај колабирао је у срамоти јер је био утемељен на мржњи према Србима. С данашњом опсесивном мржњом према Србима Хрватска је на истом путу”, рекао је данас Милорад Пуповац на конференцији за медије сазваној због посљедњих организираних напада на Србе.

ИЗЈЕДНАЧАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ С НДХ
Одмјерен и опрезан, дугогодишњи најистакнутији политички представник српске националне мањине данашњу Републику Хрватску упоредио је с усташком Независном Државом Хрватском. Не само да ју је упоредио, јер упоређивати се може свашта, него је утврдио да се боји јер је Република Хрватска на истом путу као и та квислиншка и злочиначка држава која је трајала од 1941. до 1945. Негдје другдје такво изједначавање Републике, у чије уставне темеље је уписан и антифашизам, с нацистичком марионетом изазвало би бијес, ако не и интервенцију лекара који би оног који је тако нешто изрекао стрпали на присилно лијечење. На жалост Хрватске, али и на радост неких Хрвата, Пуповац је у праву.

НЕМА ПОТРЕБЕ ЗА ЛОГОРИМА
У Републици Хрватској не постоје расни закони какви су постојали у НДХ. За њима нема потребе. Срба нема довољно да би се због њих писали посебни закони. Постоји, међутим, мржња. У 21. стољелу није потребно оснивати концентрационе логоре да би се истријебио један народ. Довољно је из дана у дан подстицати и подгријавати мржњу, толерисати насиље, проглашавати организоване нападе изолованим инцидентима, правити се блесавим жмурећи пред очитом атмосфером или климом, како вам драго, мржње према цијелом народу. Толерисањем насиља оно мало преосталих Срба присиљава се да више ни својој дјеци не кажу да су Срби и да се или одселе, или асимилују. То ни на који начин није различито од Будаковог покрштавања трећине и протјеривања трећине. Добар дио тога је већ одрађен.

ХОС ЈЕ СТРАНАЧКА МИЛИЦИЈА ИНСПИРИСАНА УСТАШАМА
Не треба у 21. столећу шеф државе носити титулу поглавника, довољно је наћи нешто мало разумијевања за Анту Павелића или стављати у контекст његов поклич За дом спремни. Држава која на било који начин и на било којем мјесту има разумијевања за усташки поклич, недвосмислено сама себе идентификује с усташком НДХ. Приче о ХОС-у и његовој ратној улози само су приче јер ХОС се тако назвао управо због НДХ и за свој мото је узео усташки поклич управо због НДХ. Да си не лажемо, вођство Хрватске странке права основало је страначку милицију помоћу које је жељело оживити усташки режим.

НАПАДАЋЕ ОНИ КОЈИ НАЈВИШЕ ЖЕЛЕ НДХ
Зато је Милорад Пуповац у праву када каже да се боји да је данашња Хрватска на истом путу као НДХ. У посљедњих пет година усташтво је нормализовано уз благослов политике. На усташтво које се ваља улицама сви главни фактори хрватске политике или благонаклоно гледају, или се претварају да не постоји. Од предсједнице која је не тако давно поручивала да они којима се у Хрватској не свиђа могу отићи и Србе оптуживала да провоцирају насиље, самим својим постојањем ваљда, до премијера који се извлачи на различите контексте усташких симбола.

БИЛИ БИ УСТАШЕ, АЛИ ДА СЕ НЕ ЗНА
Нажалост, Пуповац је у праву, али његова изјава изазваће још више мржње. Парадоксално, нападаће га највише они који отворено или скривено, покварено, подстичу мржњу или оживљавају НДХ. Таква је природа хрватске политика и друштва. Они који баш желе НДХ или се отворено поздрављају усташким покличем, подићи ће се на задње ноге и арлаукнути због Пуповчеве квалификације јер они би били усташе у Независној Држави Хрватској, али не би да се то тако и каже. Сраме се и боје самих себе па се скривају иза домољубља умјесто да отворено кажу да су фашисти. Пуповчевој констатацији би се требали радовати јер је рекао управо оно што желе, али свеједно ће га напасти.

У ПРАВУ ЈЕ АЛИ ЈЕ И САУЧЕСНИК
Милорад Пуповац, већ се понављамо, у праву је, али Милорад Пуповац је и саучесник. Тврдоглавом подршком овој влади и премијеру, који је измишљеним повјеренством легализовао усташтво, дао је свој допринос ширењу спирале мржње. Још један парадокс, Србе мрзе и јер подржавају хрватску владу пуно више него што би их мрзили да је сруше. Но за тако нешто ће очито требати више од неколико удараца шипком у уздољском кафићу. Знате ли нешто више о теми или желите пријавити грешку у тексту?

 

Аутор Војсилав Мазоко

 

Извор Индекс, 23. август 2019.