„Напади на Србе у Хрватској нису изоловани, него организовани”

Због последњих догађаја у Хрватској који се тичу напада на Србе, Милорад Пуповац најавио да ће се обратити међународним институцијама

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС), Милорад Пуповац, председник СНВ, Борис Милошевић, и посланица Драгана Јецков, поручили су данас у Хрватском сабору да им је доста напада на Србе у Хрватској, који, како су рекли, нису ни спонтани ни изоловани, већ организовани.

Након што је Пуповац побројао све нападе на Србе који су се у Хрватској догодили у последњих неколико месеци, Милошевић је констатовао да напади у кафићима у Уздољу и Ђеврскама нису ни изоловани ни спонтани, већ организовани напад.

„Није се ту радило о кафанској тучи или обрачуну навијача. Нападачи су знали кога ће на тим местима затећи. Знали су да се тамо окупљају локални Срби”, рекао је Милошевић.

Истакао је да су ти организовани напади били мотивисани мржњом и нетрпељивошћу према Србима.

„Данас је прихватљиво некога ударити зато што је Србин”, рекао је Милошевић на конференцији за новинаре коју су многи портали преносили уживо.

Јецков је поручила да хрватско друштво трпи због насилничког понашања. Сутра се, казала је, то може догодити неком другом.

„Осуде више нису довољне, потребно је другачије деловати. Потребно је ствари назвати правим именом. Тек ће се тада произвести жељени ефекти који су потребни нашој држави. Долазимо у ситуацију да се насилничко понашање толерише, да се овакви догађаји релативизују и да се све након неколико дана заборави”, рекла је.

Јецков, која је посланица у Хрватском сабору и потпредседница СДС С је констатовала да такве поруке нису добродошле. „Они који то раде не воле Хрватску”, поручила је. За нападе на Србе у Удољу и Ђеврскама, Пуповац је одговорним означио хрватско друштво. Уз подсећање на све нападе који су се на Србе у Хрватској догодили у последње време, Пуповац је поручио:„Нама је доста”.

Истакао је да посланици, хрватски европосланици, чланови дипломатског кора и министри у хрватској влади величају усташку идеологију. Комеморације и годишњице на којима се кличе „За дом спремни” носе поруке нетолеранције, навео је Пуповац и додао: „Нисмо успели те догађаје да лишимо ратовања, оживљавања ратовања. Неки циљано и намерно желе да протерају Србе из Хрватске”.

Пуповац је рекао и да државне политике Хрватске и Србије ратују око квалификација не водећи рачуна како то утиче на живот људи у двема земљама. Приметио је да се све то догађа од 2014, од кампање за „Хрватски Вуковар, уништавање ћириличних плоча и шатора пред Министарством бранитеља”.

Потом се присетио разговора који је пре 22 године водио с покојним Фрањом Туђманом, првим председником независне Хрватске.

„Питао ме шта могу учинити за вас. Рекао сам му, ‘за мене ништа, али учините да стари људи који су остали након Олује могу живети у миру’. Данас, 2019. године, морао бих поновно да упутим такав апел”, рекао је Пуповац и додао да би хрватско друштво данас требало да буде тога свесно.

Не искључујући могућност да се због, како је рекао, „опсесивне мржње према Србима” историја понови, Пуповац је најавио да ће због последњих догађаја у Хрватској који се тичу напада на Србе обратити међународним институцијама, преноси Танјуг.

 

Насловна фотографија: Принтскрин/Јутјуб

 

Извор Политика, 23. август 2019.