Путин: Нећете нас гурнути у трку за наоружањем

Москва неће бити гурнута у скупу трку за наоружањем која би била девастирајућа за руску економију, упркос потезима САД, рекао је он

САД је унапред планирала најновије тестирање ракета и излазак из споразума о нуклеарним снагама средњег домета, изјавио је данас руски председник Владимир Путин и наредио Министарству одбране и другим владиним агенцијама да анализирају тестирање ракета и припреме реципрочан одговор.

Путин је на састанку сталних чланова руског Савета безбедности рекао да је тестирање ракета са карактеристикама забрањеним уговором, обављено само 16 дана након окончања поступка изласка из уговора. „Очито, то није импровизација већ још једна карика у ланцу раније планираних активности”, рекао је Путин.

Путин је истакао да верује да су САД организовали пропагандну кампању оптужујући Русију за кршење одредби споразума ИНФ, како би прикрили своје планове за повлачење из споразума.

„Уместо да покушају да исправе ову неприхватљиву ситуацију и врате се поштовању споразума, Американци су организовали пропагандну кампању о Русији, за коју наводе да наводно не поштује одредбе ИНФ. Сада је свима јасно да је главни циљ кампање да се прикрије рад Вашингтона”, рекао је Путин.

Он је додао да Москва неће бити гурнута у скупу трку за наоружањем упркос потезима САД, а која би била девастирајућа за руску економију. Путин је на седници издао инструкције за анализу нивоа претње након америчког тестирања нове модификације крстареће ракете и за мере које треба предузети за припрему реципрочног одговора, јавља Тасс а преноси Танјуг.

„Узимајући у обзир нове околности, издао сам наредбу Министарству одбране, министарству спољних послова и другим специјализованим агенцијама да анализирају ниво претње, који за нашу земљу стварају горе поменуте САД за нашу земљу и да се предузму свеобухватне мере за припрему симетричног одговора”, рекао је Путин.

 

Извор Политика, 23. август 2019.