Tramp predložio zamenu Portorika za Grenland, reagovao i Kremlj

Ni Vlada SAD, ni Vlada Portorika za sada nisu komentarisale ovu navodnu Trampovu izjavu. Kremlj: Rusiju ovaj šoping ne zanima

Neimenovani izvor u Beloj kući tvrdi da je prošle godine predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp u šali predložio da SAD zamene Portoriko za Grenland, piše list Njujork tajms.

Ni Vlada SAD, ni Vlada Portorika za sada nisu komentarisale ovu navodnu Trampovu izjavu. Portoriko je autonomna oblast, koja pripada SAD. Ovo dolazi nakon što je Vašington post u četvrtak citirao nekoliko neimenovanih izvora, koji su rekli da američki predsednik već nedeljama govori o kupovini Grenlanda.

Izvori su tvrdili da su visoki američki zvaničnici „razgovarali o mogućnosti da se Danskoj ponudi sporazum, po kome bi Sjedinjene Američke Države zauvek preuzele njenu godišnju dotaciju Grenlandu, u iznosu od 600 miliona dolara“.

Ranije je Tramp odlučio da odloži svoju posetu Danskoj, jer premijerka Mete Frederiksen nije bila zainteresovana za „razgovor o kupovini Grenlanda“. Frederiksenova je odbacila Trampov pokušaj da kupi ogromno arktičko ostrvo, kao „apsurdnu raspravu“.

„To nije bio lep način da se to uradi. Mogla je samo da kaže ’ne‘“, rekao je Tramp i dodao da se Ferderiksenova „ne obraća meni, već Sjedinjenim Američkim Državama“.

 

Izvor Sputnjik, 23. avgust 2019.

KREMLj: RUSIJU TAKAV ŠOPING NE ZANIMA
Rusija nije sebi postavila cilj da se vrati u G8 iako ne odbacuje kontakte u bilo kom formatu – izjavio je Dmitrij Peskov.

Portparol Vladimira Putina pritom je ukazao da razmatranje globalnih problema učešća Kine, Indije i „cele grupe drugih zemalja“ ne može imati pravi efekat. I naglasio: „Zahvalniji format je G-20“.

Zamoljen da prokomentariše pokušaj SAD da od Danske kupe Grenland, Peskov je rekao:

„To nije stvar Rusije. Mi se ne zanimamo takcvim međunarodnim šopingom. To je pitanje za Dansku i SAD, a izgleda da je između njih neka crna mačka protrčala“.

 

Izvor Fakti, 22. avgust 2019.

Pratite nas na YouTube-u