Трамп предложио замену Порторика за Гренланд, реаговао и Кремљ

Ни Влада САД, ни Влада Порторика за сада нису коментарисале ову наводну Трампову изјаву. Кремљ: Русију овај шопинг не занима

Неименовани извор у Белој кући тврди да је прошле године председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп у шали предложио да САД замене Порторико за Гренланд, пише лист Њујорк тајмс.

Ни Влада САД, ни Влада Порторика за сада нису коментарисале ову наводну Трампову изјаву. Порторико је аутономна област, која припада САД. Ово долази након што је Вашингтон пост у четвртак цитирао неколико неименованих извора, који су рекли да амерички председник већ недељама говори о куповини Гренланда.

Извори су тврдили да су високи амерички званичници „разговарали о могућности да се Данској понуди споразум, по коме би Сједињене Америчке Државе заувек преузеле њену годишњу дотацију Гренланду, у износу од 600 милиона долара“.

Раније је Трамп одлучио да одложи своју посету Данској, јер премијерка Мете Фредериксен није била заинтересована за „разговор о куповини Гренланда“. Фредериксенова је одбацила Трампов покушај да купи огромно арктичко острво, као „апсурдну расправу“.

„То није био леп начин да се то уради. Могла је само да каже ’не‘“, рекао је Трамп и додао да се Фердериксенова „не обраћа мени, већ Сједињеним Америчким Државама“.

 

Извор Спутњик, 23. август 2019.

КРЕМЉ: РУСИЈУ ТАКАВ ШОПИНГ НЕ ЗАНИМА
Русија није себи поставила циљ да се врати у Г8 иако не одбацује контакте у било ком формату – изјавио је Дмитриј Песков.

Портпарол Владимира Путина притом је указао да разматрање глобалних проблема учешћа Кине, Индије и „целе групе других земаља“ не може имати прави ефекат. И нагласио: „Захвалнији формат је Г-20“.

Замољен да прокоментарише покушај САД да од Данске купе Гренланд, Песков је рекао:

„То није ствар Русије. Ми се не занимамо такцвим међународним шопингом. То је питање за Данску и САД, а изгледа да је између њих нека црна мачка протрчала“.

 

Извор Факти, 22. август 2019.