Твитер, Фејсбук и Јутјуб уклањају садржаје који критикују протесте у Хонгконгу

Они су угасили више стотина налога који су објављивали садржај са циљем подривања продемократских протеста у Хонгконгу

Америчка компанија Гугл саопштила је данас да је њен видео сервис Јутјуб блокирао 210 канала који су се, како се наводи, понашали „координисано” када су постављали снимке у вези са протестима у Хонгконгу.

Овај потез је уследио неколико дана пошто су Твитер и Фејсбук навели да су открили кампању на друштвеним мрежама за коју тврде да потиче из Кине. Такође су навели да су угасили више стотина налога који су објављивали садржај са циљем подривања продемократских протеста у Хонгконгу.

„Ово откриће је у складу са недавним опажањима и акцијама Фејсбука и Твитера у вези са Кином”, написао је на блогу Шејн Хонтли, један од шефова Гугла задужених за безбедност. Он ипак није открио порекло тих канала, преноси Ројтерс. Портпаролка Стејт департмента рекла је за Ројтерс да су САД „дубоко забринуте због настојања Кине да манипулише јавним мњењем ширећи дезинформације о ситуацију у Хонгконгу”.

Са друге стране, портпарол кинеског министарства спољних послова Генг Шуанг одбио је да директно прокоментарише одлуку Јутјуба, али је рекао да је највећа жеља кинеског народа да се оконча хаос и насиље у Хонгконгу, преноси Танјуг. „Жеља 1,4 милијарде људи не може да се блокира или контролише, и наравно не може да се угаси”, рекао је он новинарима. Твитер, Фејсбук и Јутјуб блокирани су у Кини, али су доступни у Хонгконгу.

 

Извор Политика, 23. август 2019.