Амбасадорка Кине: Питање Косова решити у оквиру Резолуције 1244

“Сматрамо да је у оквирима Резолуције 1244 СБ и других релевантних резолуција најбољи начин да се реши питање Косова и Метохије”, каже она

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо рекла је да је став те земље по питању Косова и Метохије јасан и доследан, наводећи да кинеска страна поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, “разуме и подржава легитимне захтеве Србије по овом питању”.

“Сматрамо да је у оквирима Резолуције 1244 Савета безбедности и других релевантних резолуција најбољи начин да се реши питање Косова и Метохије да заинтересоване стране путем дијалога постигну обострано прихватљиво решење. Ценимо напоре српске стране у проналажењу компромисног решења путем дијалога”, рекла је Бо за Политику.

Амбасадорка Кине је казала да је Србија прва међу земљама централне и источне Европе и једина земља на Балкану са којом је Кина успоставила свеобухватно стратешко партнерство. “Практична сарадња Кине и Србије је по обиму највећа, по садржају најопсежнија, а по облику најразноврснија”, рекла је Бо.

Додала је да сматра да ће бити све више и више кинеских инвестиција у Србији. На питање да ли се плаши квота за извоз челика које је увела Европска унија и тога како ће да послује железара Смедерево, она је навела да је “квота заиста највећи изазов за развој железаре”. “Без утицаја фактора квоте железара би се још боље развијала и дала већи допринос економском развоју Србије”, рекла је Бо.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Бета/Н1, 25. август 2019.