Макрон убеђивао Трампа да не почиње трговински рат

Макрон је током двочасовног ручка покушао да смањи притисак који Трамп врши због новог француског пореза уведеног технолошким гигантима

Председници САД и Француске, Доналд Трамп и Емануел Макрон разговарали су данас у Бијарицу о економским и трговинским питањима и безбедносним изазовима током радног ручка уочи почетка самита Групе седам индустријски најразвијенијих земаља света (Г7).

Неименовани француски дипломата изјавио је да је Макрон током двочасовног ручка покушао да смањи притисак који Трамп врши због новог француског пореза уведеног технолошким гигантима. Према његовим речима, Макрон је рекао Трампу да тај порез не представља антиамеричку политику и указао на потребу да свака земља буде способна да опорезује дигиталне активности.

Трамп је више пута најавио контрамере против Француске због пореза који је Париз увео великим технолошким компанијама, запретивши таксама на увоз француског вина. Француски дипломата је пренео да је Макрон казао Трампу да се не може правити веза између опорезивања технолошких џинова и царине на вино и да је покушао да га убеди да нема смисла започињати трговински рат због тог питања, јавља АП а преноси Бета.

Дипломата је рекао и да је Макрон Трампу изнео детаље француског плана за смањење тензија с Ираном на којем је Париз радио неколико недеља. Према том плану, Ирану би било дозвољено да извози нафту у ограниченом временском периоду, а Техеран би заузврат морао да у потпуности примени међународни нуклеарни споразум са великим силама из 2015. године, да смањи тензије у Персијском заливу и да почне преговоре.

Бела кућа је саопштила да су Трамп и Макрон „размотрили значај промовисања слободне и фер трговине, смањења баријера у трговини, опорезивања и прописа, и обезбеђивања слободе навигације и трговине као стубова глобалног економског раста”. Како се наводи, два лидера су разговарала и о заједничким безбедносним изазовима, нарочито о кризи у Либији, све већој нестабилности у афричком региону Сахел и тензијама у Персијском заливу.

 

Извор Политика, 24. август 2019.