Трамп: Позваћемо Русију на следећи самит Г7; Кремљ: Размотрићемо

Трамп је новинарима у француском Бијарицу рекао да је „свакако могуће“ да ће позвати Владимира Путина као госта на састанак Г7 следеће године

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће председник Русије Владимир Путин вероватно бити позван на наредни састанак „седморке“, преноси агенција Блумберг.

Трамп је новинарима у француском Бијарицу рекао да је „свакако могуће“ да ће позвати Владимира Путина као госта на састанак Г7 следеће године. Он је раније изјавио да мисли да нема смисла да руски председник не буде за столом, пише Блумберг.

Aгенција Ројтерс преноси да су, према Трамповим речима, лидери земаља Г7 разговарали о Русији, али је амерички лидер навео да не зна да ли ће се Русија вратити у „седморку“.

Раније се Доналд Трамп сложио са предлогом француског председника Емануела Макрона да позове Русију на самит Г7 2020. године у Сједињеним Америчким Државама. Са своје стране, председник Русије Владимир Путин је рекао да Русија сматра све контакте са земљама Г7 корисним и да не искључује обнављање формата Г8. Немачка канцеларка Ангела Меркел повезала је питање обнове формата Г8 са прогресом у решавању ситуације у Украјини.

Група седам (Г7) је удружење економски развијених земаља, у које улазе Велика Британија, Италија, Јапан, Канада, Немачка, Сједињене Америчке Државе и Француска. У формату „седморке“ клуб је постојао од 1976. до 1997. године. Након придруживања Русије, формат је почео да се назива Г8. У марту 2014. године, за време мандата америчког председника Барака Обаме, због догађаја у Украјини и кризе која је уследила у односима САД и Европе са Русијом, западне чланице удружења одлучиле су да се врате на формат „седморке“.

 

Извор Спутњик, 25. август 2019.

МЕДИЈИ: Г7 ЗА ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ СА МОСКВОМ
Лидери земаља Г7 залажу се за повећање сарадње са Москвом, али је рано да се говори о реинтеграцији Русије у Г8, саопштила је агенције Франс прес, позивајући се на дипломатски извор.

„Лидери Г7 залажу се за јачање координације са Русијом, (али)… за реинтеграцију (Русије у Г8) је за сада рано“, рекао је извор.

Он је додао да су свих седам шефова држава и Влада дошли до одговарајућег закључка. Лидери су о овом питању разговарали током неформалне вечере, која је организована у суботу увече у подножју градског светионика.

Раније је агенција Кјодо јавила да су лидери разговарали о повратку Русије у формат Г8. Представник јапанске Владе прецизирао је агенцији да садржај ове дискусије „неће бити обелодањен“. У Француском Бијарицу у суботу је почео самит „седморке“, који ће трајати до понедељка.

Раније је агенција Блумберг саопштила да је амерички председник Доналд Трамп рекао да ће председник Русије Владимир Путин вероватно бити позван на следећи састанак Г7 који се одржава у Сједињеним Америчким Државама. Током састанка са Путином 19. августа, француски председник Емануел Макрон напоменуо је да повратак Русије у Г8 зависи од решења кризе у Украјини. Немачка канцеларка Ангела Меркел такође повезује питање обнављања формата Г8 са напретком у решавању ситуације у Украјини. Британски премијер Борис Џонсон подржао је немачку канцеларку, противећи се скором повратку Русије у Г7.

 

Извор Спутњик, 25. август 2019.

КРЕМЉ: РУСИЈА ЋЕ РАЗМОТРИТИ ПОЗИВ, АКО СТИГНЕ
Кремљ ће размотрити позив Русији на самит „седморке“ у Сједињеним Америчким Државама, уколико га добије, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Председник Путин је на прес-конференцији већ одговорио да, уколико буде (стигао позив), ми ћемо га обавезно размотрити“, рекао је Песков за Спутњик.

Раније је агенција Блумберг саопштила да је амерички председник Доналд Трамп изјавио да је „свакако могуће“ да Русија буде позвана на следећи самит Г7, који ће бити одржан у Сједињеним Америчким Државама.

 

Насловна фотографија: AFP 2019/Andrew Narni

 

Извор Спутњик, 25. август 2019.