Мајк Помпео – Златоусти Трампов „сиромах”

Бивши шеф ЦИА је годинама био непознат широј јавности док се није истакао као критичар спољне политике Барака Обаме и Хилари Клинтон

На столу државног секретара САД увек је отворено Свето писмо, па је склон да шефа Беле куће упоређује с библијским ликовима и тврди да је Доналд Трамп савремена краљица Естер, која је убедила персијског краља да поштеди Јевреје.

Мајк Помпео (55), који се ове недеље у Њујорку састао са српским председником Александром Вучићем, препоручио се за место првог човека Стејт департмента похвалама на Трампов рачун и произраелским и антииранским ставовима. Док су готово сви сарадници првог човека владе, укључујући тадашњег шефа дипломатије Рекса Тилерсона, тврдили да не треба да се пренагљује с изласком из нуклеарног споразума с Ираном, Помпео је здушно подржао Трампа. Убрзо после тога, Бела кућа је сменила Тилерсона и на његово место довела Помпеа, који је до тада био шеф ЦИА.

Најбољи питомац Вест поинта и правног факултета на Харварду рођен је у Калифорнији, али је схватио да ће подржаваоце својих конзервативних хришћанских схватања пре пронаћи у Канзасу. Политичку каријеру почео је као републикански конгресмен из ове државе. Главни донатори његових кампања били су конзервативни милијардери браћа Коук, који су у њега уложили више новца него у било ког другог политичара.

Као члан Представничког дома, годинама је био непознат широј јавности док се није истакао као критичар спољне политике Барака Обаме и Хилари Клинтон. Тврдио је да је улога тадашње државне секретарке у афери „Бенгази” (убиство америчког амбасадора у Либији) „гора и од Вотергејта”.

Није увек био благоречив ни према Трампу јер је, колико на прошлим председничким изборима, тврдио да ће тадашњи републикански кандидат бити исти као и Обама – „ауторитарни председник који игнорише устав”. После саопштавања резултата напрасно је променио мишљење, па је позван да буде шеф ЦИА. Верује се да Помпео персонификује оно што се догодило Републиканској странци, која се прво одрицала Трампа, да би данас углавном подржавала све што ради. Ипак, Помпео мисли на своју политичку будућност и на републиканце, који и даље не подносе председника, па је у свој тим у Стејт департменту довео неколико антитрамповаца. Иако је Помпеова некадашња агенција, ЦИА, закључила да је саудијски принц Мухамед Салман наредио смакнуће саудијског новинара, државни секретар се ипак са широким осмехом на лицу сликао с принцем.

Трамп је једном своју кћерку Иванку Трамп и Помпеа најавио као „лепотицу и звер”, јавно прозивајући свог првог дипломату за вишак килограма. Помпео је у другом браку. Његов иметак процењен је на највише 750.000 долара, што га, у поређењу с остатком владе коју углавном чине милијардери, чини „сиромахом” међу Трамповим сарадницима. Према оцени Њујоркера, највеће Помпеово достигнуће је што се на позицији државног секретара држи већ више од годину дана, што је такође реткост у Трамповој администрацији.

 

Аутор Јелена Стевановић

 

Извор Политика, 26. август 2019.