Мекалистер се састао са Вучићем и делом опозиције

Председавајући Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер током своје посете Србији састао се са Вучићем и делом опозиције

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председавајућим Oдбору за спољне послове Европског парламента Дејвидом Мекалистером, са којим је разговарао о европским интеграцијама, ситуацији у региону и реформским процесима у Србији.

Александар Вучић је честитао председавајућем Дејвиду Макалистеру поновни избор за посланика Европског парламента и председавајућег Одбору за спољне послове. Током сусрета, двојица саговорника су констатовала да Србија спроводи веома успешне економске реформе, те да је прогрес у сфери економије најјаснији.

Вучић је истакао да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, првенствено из Извештаја Европске комисије, али и из Резолуције Европског парламента о напретку Србије, посебно у области владавине права, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу с медијима председника.

Рекао је да Србија поздравља договор земаља чланица о носиоцима најзначајнијих функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије. Вучић је нагласио да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином, под окриљем ЕУ, али да је наставак разговора могућ тек након укидања такси.

Двојица саговорника разговарали су и о предстојећим изборима. Председавајући Макалистер позитивно је оценио напредак у функционисању парламента, након што су прихваћене примедбе ЕК и нагласио да је неопходно радити на реформи изборног закона. Тим поводом, Вучић је рекао да је Србија спремна за усвајање предлога за побољшање изборног процеса.

“Када је реч о раду Парламента, у појединим аспектима постојао је простор за напредак и стога су препоруке усвојене. Нацрт медијске стратегије, који је израђен на врло транспарентан и инклузиван начин, упућен је Европској комисији на мишљење. Овим документом биће осигурани услови за наставак реформе у области медија и унапређење слободе изражавања”, додао је председник Вучић.

Председавајући Макалистер поздравио је и нове инфраструктурне пројекте истакавши да они утичу на свеукупни економски напредак земље. Дејвиду Макалистеру је ово прва посета Београду након што је ступио на нову дужност. Он се затим у скупштини састао са посланицима.

Уочи посете, Макалистеру се отвореним писмом обратио Сергеј Трифуновић, председник Покрета слободних грађана. Трифуновић је позвао Макалистера да организује дијалог под патронатом Европске уније у коме би представници власти и опозиције из Србије, као и цивилно друштво и новинарска удружења, дошли до договора о реалном оквиру у ком би се одржали избори следеће године.

 

Извор РТС, 26. август 2019.

САСТАНКУ ПРИСУСТВУЈЕ И ДЕО ОПОЗИЦИЈЕ
Састанак председавајућег Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвида Мекалистера и посланика одржава се у Народној скупштини Србије, а на састанак је дошао и део опозиције која бојкотује рад парламента. Састанку присуствује посланица Демократске странке Гордана Чомић, посланик Народне странке Мирослав Алексић, шефица посланичке групе “Покрет за спас Србије – Нова Србија” Санда Рашковић Ивић која је иначе и потпредседница Народне странке.

На састанку је и шефица опозиционе посланичке групе Странке модерне Србије Татјана Мацура, која је прекинула бојкот парламента. Мекалистер је на састанак дошао са шефом делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, а дочекао их је заменик шефа посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Владимир Орлић.

Састанку из владајуће већине, између осталих, присуствују и шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић, шеф посланичке групе Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић, посланик Народне сељачке странке Марјан Ристичевић, посланик Јединстевене Србије Петар Петровић и посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач. Дејвид Мекалистер се претходно састао са председником Србије Александром Вучићем и министарком Јадранком Јоксимовић.

МЕКАЛИСТЕР: ПАРЛАМЕНТ КЉУЧНО МЕСТО ЗА ДЕБАТУ
Мекалистер је, на почетку састанка, поновио подршку ЕУ путу Србије ка чланству у тој организацији и рекао да је дошао у Београд да се информише о актуелној ситуацији у земљи, али и у вези с напретком у спровођењу реформи. Он је такође честитао Србији на недавно изграђеном ауто-путу Милош Велики.

Мекалистер је изјавио да би партије у Србији које би се одлучиле за бојкот парламентарних избора биле ускраћене да се њихов глас чује у Скупштини Србије и изразио сумњу да би то допринело јачању демократских институција.

“Бојкот није објављен, неке странке га заговарају, али још се не зна ни датум одржавања избора”, рекао је Мекалистер новинарима и оценио да је потребно наставити на унапређењу услова рада у српском парламенту.

“Често сам долазио у Србију и увек сам говорио да је то прелепа земља. Једна земља, један парламент, једна нација са много различитих ставова. Истина је увек негде у средини и зависи од дефиниције. На грађанима Србије и политике је да одлуче којим путем желе да напредује земља. Ускоро ћете срећом имати изборе и грађани моћи да одлуче, поручио је Мекалистер.

Поздравио је напоре за решавање проблема у оквиру округлих столова између власти и опозиције и додао да зна колико је тешко, али да је то једини пут за напредовање. Констатовао је да постоји недостатак консензуса о кључним стварима у скупштини. “Долазим из парламентарне демократије у којој постоје исто разлике између власти и опозиције. Пожелео бих да постоји у Србији консензус о кључним реформама за напредак земље”, навео је.

Мекалистер је рекао да ускоро двојица његових колега Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн долазе у посету Србији са циљем да саслушају све о актуелној ситуацији.

“Ради се о двојици одличних познавалаца ваше земље и региона. Састаће се са представницима свих партија, а циљ посете је да прво све саслушају и виде да ли постоји жеља свих страна да прихвате помоћ Европског парламента и ЕУ у преношењу своје праксе”, објаснио је Мекалистер. Казао је и да је потом на Србији да одлучи хоће ли да је ЕУ подржи.

ПРИШТИНА ДА УКИНЕ ТАКСЕ
Таксе морају да се суспендују да би се успоставио дијалог између Београда и Приштине, а ЕУ је спремна да помогне што је пре могуће, рекао је Мекалистер. Он је на питање новинара о таксама које Приштина још увек не укида на робу из централне Србије, рекао да је ЕУ веома јасно до сада нагласила да те таксе треба да буду укинуте.

Наводећи да сматра да Приштину домаћа политика онемогућава да се фокусира на то, Мекалистер је рекао – “наш став је исти” и подсетио на саопштење држава Квинте. Он је рекао да дијалог између Београда и Приштине не постоји и да од обе стране зависи када ће дијалог бити настављен. Како је рекао, постоје озбиљне препреке, а ЕУ је веома јасно до сада нагласила да би таксе требало да буду укинуте.

Мекалистер је, такође, приметио да није било реакција у Приштини на саопштење Квинте и казао да претпоставља да треба сачекати исход парламентарних избора на Косову. На питање да ли Европа има додатни аргумент да Приштину позове да укину таксе или то препушта САД, Мекалистер је казао да су Европљани једнако укључени у то као и Американци и да су на исти начин позвали власти на Косову да суспендују ту одлуку.

“Последња изјава држава Квинте је јасна у САД и државе ЕУ су рекле исто. Надам се да ће одговорни људи у Приштини послушати савет и захтев са наше стране”, рекао је Мекалистер, који је истакао да Приштина откада је увела таксе добија исту поруку у вези са суспензијом.

ОРЛИЋ ЗАТРАЖИО ВЕЋУ ДИНАМИКУ У ОТВАРАЊУ ПОГЛАВЉА
Заменик шефа посланичког клуба СНС Владимир Орлић захвалио се на Мекалистеровој подршци Србији и казао да се Србија и даље налази на реформском курсу. Пренео је да ниво подршке чланству Србије у ЕУ у нашој земљи није промењен од његовог последњег боравка, али да би реакција ЕУ на одређене ствари могла да оснажи ту подршку. С тим у вези Орлић је затражио већу динамику у отварању поглавља, оценивши да би то сигурно донело додатног оптимизма у нашем друштву.

Такође је оценио да би јасно заузимање ЕУ, када је реч о дијалогу Београда и Приштине било добро, посебно када се ради о неспорним питањима попут недоследности Приштине у спровођењу Бриселског споразума и такси, за које постоји јасна осуда, те нема потребе за вештачким баланском, јер сви знају да је то основна препрека дијалогу.

Коментаришући дијалог власти и опозиције на ФПН Орлић је рекао да СНС има позитиван приступ том дијалогу, да је било добрих прилика да се чују добри предлози невладиних организација. Казао је да је до сада било три сусрета и да се очекују још два, да су напредњаци тим процесу приступили са пажњом. Потпредседник Скупштине Ђорђе Милићевић говорио је о дијалогу Београда и Приштине, те поновио да је Србија отворена за дијалог.

Опозиција је на саставку са Мекалистером критиковала власт, па је тако Гордана Чомић (ДС) оценила да се идући извештај Европске комисије о напретку Србије неће разликовати од прошлог, наводећи да то каже са доста жаљења. Чомић је казала да верује да је Мекалистер упознат са тешкоћама у парламенту у последње три године, те да не мора да наводи доказе. Она је рекла да ће се о бојкоту избора више говорити у септембру, додала да је бојкота било и раније ид а је важно да се зна који је циљ бојкота или изласка на изборе.

Санда Рашковић Ивић из Народне странке критиковала је рад у Скупштини рекавши да она не функционише због чега се већи део одлучио на бојкот седница у пленуму. Додала је да не постоје услови за фер изборе и да не верује да се они могу променити до одржавања избора у марту или априлу када би требало да се одрже. Казала је да се Србија креће 200 на сат према једнопартијском систему и замолила Мекалистера да не буде као Винстон Черчил који је помогао да се у Југославији увезе комунизам.

Посланик ЛДП Ненад Милић казао је да је скупштина једна од институција са најмањим угледом, али не због расправа и свађа посланика, већ због тога што се одлуке не доносе ту већ у странкама. Упозорио је Мекалистера да су грађани који се за ЕУ постали скептични, јер, верују да је немогуће да ЕУ не види шта се дешава унутар земље и да не реагује, као и да су данас за ЕУ бивши гласачи СРС.

Већи део опозиције је, рекао је Милић, антиевропски орјентисан, а рекао је и да је ситуација данас у земљи таква да могу да се догоде проблеми, јер, како је објаснио, власт има подршку, али истовремено постоји и велики одијум према њима.

Елвира Ковач из Савеза војвођанских Мађара подвукла је значај уласка Србије у ЕУ за све мањине, а тако и мађарске. Говорећи о раду у скупштини оценила је да се ситуација променила и да је, када је разговарано о предлогу Закона о финансирању АП Војводине, разматран и предлог опозиције. Рекла је да је добро што коначно имамо редовне, а не ванредне изборе.

Татјана Мацура Странка модерне Србије указала је на значај напретка Србије ка ЕУ, на решавање кризе са Косовом, која се одлаже, и због чега највише трпе грађани на КиМ. Говорећи о бојкоту рада парламента, подсетила је да се њена странка најпре солидарисала са опозицијом, јер је био договор да се током бојкота прикаже како треба да изгледа рад у парламенту.

“У том периоду је опозиција најавила одржавање паралелног парламента, где је требало разговарати о законима који су на дневном реду у скупштини, али на моју жалост нисмо успели да спроведемо шта смо испланирали и странка је одлучила да прекине са бојкотом и настави учешће у парламенту”, објаснила је она.

Пожалила се на однос посланика владајуће већине, који је окарактерисала као више него некоректан, али је рекла да постоји простор да се ово питање реши. Казала је да не види, као други, да не постоји могућност да се упристоји рад у скупштини. Она је изразила жаљење што су колеге из опозиције тражиле изговор да се искључе из дијалога са власти, тврдећи да се ради о притиску лидера. Подсетила је да истраживања показују да су грађани за постизање решења, како би сви учествовали на изборима. Мацура је навела да СМС још није донела одлуку о учешћу на изборима, али да јој се чини да ће они ипак учествовати на њима.

Посланик на листи СНС Маријан Ристичевић питао је Мекалистера да ли би он изашао на изборе по правилима које је донела његова странка, односно констатовао је да за њега бојкот опозиције нема смисла, јер се избори одвијају по правилима које су они поставили. Он је рекао да представници опозиције имају проблем између њих самих, јер, како каже, реч је о партијама које су углавном настале из ДС.

Када је реч о атмосфери у парламенту, Ристичевић је казао да опозиција критикује културу дијалога док су истовремено, како је навео, њега пљунули, посланика власти гађали деловима компјутера, а председници Скупштине Србије упадали у кабинет. Навео је да је опозиција, по неким статистичким подацима, чак више говорила од посланика власти.

Ристичевић је навео да је садашња власт, као опозиција до 2012. имала само “три сата на ТВ Коперникус” и емисије на Радио Фокусу. Такође, казао је да опозиција мисли и да су само опозициони медији слободни медији. Пренео је информацију да у Србији постоје две нерегистроване телевизије Н1 и Нова С, односно регистроване су у Луксембургу, а у Србији не плаћају накнаде.

Мирослав Алексић из Народне странке критиковао је Скупштину као сервис извршне власти у којој се не жели чути глас опозиције, због чега је највећи део опозиције одлучио да не учествује у раду. Казао је да дијалога са влашћу нема, и да је у дијалогу добијена јасна порука да власт није спремна да мења било шта у смислу политичког амбијента, већ да је спремна само на промене неких услова у предизборној кампањи.

Ни НС ни СЗС, према његовим речима, не сматрају да је бојкот политика и циљ, али је једино средство у актуелном ванредном стању за борбу да се нешто промени. Алексић је казао да је у Србији дошло до крајњег тренутка за промену система, јер уколико желимо даље да напредујемо ка ЕУ морамо ствари мењати брже и озбиљније.

Петар Петровић из Јединствене морате из ЕУ да примените исте аршине према Србима као према Албанцима, да изврше притисак да поштују што су потписали. “Мислимо да питање такси можете да решите за 24 сата ако то решите и хоћете”, навео је Петровић. Када је реч о бојкоту опозиције подсетио је да закони нису мењани и да су опозицији ваљали док су побеђивали на изборима.

У Србији никада боље није било него сада и ова власт има подршку у народу, те има најмање са коалиционим партнерима 70 одсто, констатовао је Петровић и замолио Мекалистера и ЕУ да имају више разумевање за Србију, бар онолико колико је Унија имала приликом пријема Бугарске и Румуније “испред којих је свакако Србија”.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Димитрије Гол

 

Извор Танјуг/Бета/НСПМ, 26. август 2019.