Преживели сведок: Видео сам како Харадинај убија српског полицајца

Рам Јолај, преживели сведок Харадинајевог злочина, наводи да су он и његова породица све видели и да је због тога почео њихов прогон

Рам Јолај, некада први комшија бившег косовског премијера, изјавио је да је гледао како Рамуш Харадинај ликвидира српског полицајца, пишу Новости. Јолају су, након тога, Харадинајеви људи отели оца и сина, а он је, каже, морао да побегне са Косова и Метохије.

После злочина ОВК над Србима од 24. марта 1998. године, командир полицијске станице у Рзнићу Миодраг Отовић је, са још једним колегом, дошао да ухапси Харадинаја, који је излетео из куће, пуцао на полицајце и убио Отовића.

Јолај у изјави за Вечерње новости наводи да су он и његова породица све видели и да је због тога почео њихов прогон. “Видео сам Отовића како пада, био сам удаљен педесетак метара. Рамуш је потом побегао”, испричао је Јолај.

Рамин отац Бинак Јолај и син Мухарем су отети, као и његов други син, који је успео да побегне. “Тражили су га, као и мене, да нас одведу, али смо се скривали месец дана по шумама, а онда се докопали Берана. Тамо сам се предао вери и као дервиш тражио мир и опроштај за злочинце, бринући о снахи и шесторо деце сина Мухарема. У Глођане и на Космет никад нисам смео да се вратим”, испричао је Јолај.

Он је још пре 15 година испричао своју причу репортеру Новости у Беранама, а затим и сведочио и у Хашком трибуналу. Био је један од ретких сведока који је посредством видео-линка, пре 12 година, изнео конкретне доказе против Рамуша Харадинаја, док су остали сведоци побијени, пише лист.

Рам Јолај никада није сазнао судбину свог оца и сина, али према поузданим изворима, они су одведени у логор у Пискотама код Ђаковице, где су прошле године у масовној гробници “Бункер” пронађени посмртни остаци педесетак Срба. Међу њима је и петочлана породица Шутаковић из Ђаковице – Недељко, његова супруга Дара и синови Радоман, Александар и Ђорђе. Раде се анализе осталих посмртних остатака.

 

Извор Б92, 26. август 2019.