Ж. Ракић: Путинов одговор Американцима

Након што су САД иступиле из нуклеарног споразума са Русијом, Путин је наредио да се припреми „адекватан одговор“. Шта ће то донети?

Нова трка у наоружавању: Пре три недеље САД су једнострано иступиле из уговора – потписаног давне 1987. године – о забрани производње, тестирања и поседовања ракета кратког и средњег домета од 500 до 5.500 километара. Убрзо потом, Вашингтон је поносно обелоданио да је у близини обала Калифорније успешно испробана крстарећа ракета, која је после лета од преко 500 километара успешно погодила циљ.

Из штурог саопштења могло се закључити да је реч о ракети која је наоружана конвенционалним експлозивом, али би могла да понесе и атомску бојеву главу. „Подаци и искуства из овог теста послужиће за даљи развој ракета средњег домета”, саопштио је још Пентагон.

Амерички тест је, наравно, отворено кршење споразума потписаног 1987. и њиме је угашена и последња нада да би САД и Русија могле да сачувају документ који су потписали тадашњи лидери две земље: Роналд Реган и Михаил Горбачов.

Вашингтон је у фебруару ове године најавио – уз отворену подршку НАТО-а – да ће једнострано напустити уговор из 1987, оптужујући Москву да одавно крши споразум. Русија је, наравно, одбацила ове оптужбе, тврдећи да САД измишљају алиби за једнострано напуштање договора из времена Хладног рата.

Било како било, споразум из 1987. постао је мртво слово на папиру и сада се очекују даљи потези Вашингтона и Москве. Из Кремља је већ стигло упозорење да је председник Владимир Путин наредио да се припреми „адекватан одговор на изазов САД”. Уколико се ова руска претња оствари стручњаци процењују да ће то бити знак за почетак нове трке у наоружавању и долазак времена у којем ће се опет опасно звецкати убитачним оружјем.

„Померање” граница: Тајна мистериозних експлозија које су се последњих дана дешавале у Ираку полако се разоткрива. Једна од теорија, у првом тренутку олако одбачена, да иза свега стоји Израел, полако добија озбиљно утемељену потврду.

Да подсетимо: пре неколико дана медији су известили у мистериозним експлозијама у ирачкој ваздухопловној бази Ал Бакр где су стационирани ирачки борбени авиони Ф-16. Ирачки медији су, затим, известили и да је неколико експлозија необјашњивог порекла забележено и у Багдаду.

Оно што је посебно било изненађујуће јесте чињеница да у нападу на ваздухопловну базу није оштећен ниједан ирачки борбени авион. Све то били су довољни разлози да се појаве различите теорије и медијске спекулације међу којима је свакако била најинтересантнија она која је тврдила да су тајанствене експлозије биле последица израелских ваздушних напада.

Руски информативни портал Спутњик пренео је информацију да су у нападима учествовали „невидљиви” израелски авиони Ф-35 а да су мете била складишта иранских тактичких ракета „фатех-110”, домета до 200 км, које припадају ирачким шиитским групама. Руски портал је тада утврдио да су израелски авиони у нападима користили крстареће ракете.

А онда је стигла и званична потврда да иза напада у Ираку стоји Израел. Амерички дневник Њујорк тајмс пренео је изјаве неименованих званичника САД да је „Израел извео, последњих дана, неколико напада у Ираку”. Ово је индиректно потврдио и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху у интервјуу за израелски Канал 9 на руском језику.

„Ми делујемо не само ако је потребно, ми делујемо у многим подручјима против државе (Ирана, прим. аут.) која жели да нас уништи”, изјавио је Нетанјаху .

Иако није директно поменуо Иран и Ирак, израелски премијер је дао довољно материјала да се потврди прича о позадини напада. А овакво израелско понашање заправо и није нека новост. Израел је досад признао да је извео стотине напада на циљеве у Сирији и Либану како би спречио да се „Иран војно учврсти у овим државама”. Још једно „померање” граница и гађање мета у независном и сувереном Ираку очигледно је само наставак ове израелске политике. Једино остаје непознаница која следећа држава ће се наћи на израелском нишану.

Горе плућа планете: Шуме у Амазонији горе а бразилски председник Жаир Болсонаро се чешља. Већ недељама у шумама Амазоније бесне пожари који гутају стотине квадратних километара плућа планета. Према извештајима светских агенција, од почетка године у Амазонији је регистровано 72.000 пожара што је 83 одсто више у односу на исти период прошле године.

Бразилске власти на челу с председником Жаиром Болсонаром најпре су одбијале било какву одговорност државе за драматично крчење шума и пожаре. Болсонаро је, затим, оптужио невладине огранизације из света да су директни кривци за избијање пожара. А онда је, ипак, морао да промени плочу, посебно после изјаве председника Француске Емануела Макрона да је „лагао” у својим обећањима у вези с климом. Суочен с претњом међународног бојкота председник Болсонаро је наредио да се војска укључи у гашење пожара у Амазонији. Чини се прекасно: Бразил и цела планета претрпели су немерљиву штету а високу цену овог немара платиће будуће генерације.

 

Аутор Жарко Ракић

 

Извор Политика, 25. август 2019.