Жестоки сукоби у Хонгконгу, полицајац пуцао у ваздух

Из полиције је локалним медијима речено да је пуцањ био упозорење демонстрантима и да је неколико полицајаца одведено у болницу

Један полицајац пуцао је из пиштоља током протеста у Хонгконгу што је прва употреба праве муниције од када су почела окупљања у јуну.

Демонстранти су полицију гађали молотовљевим коктелима, а ухапшено је 36 особа. Како наводи Ројтерс, најмлађа особа која је приведена има само 12 година. Један од полицајаца је пуцао из пиштоља током протеста, што је први случај употребе бојеве муниције од почетка протеста.

На фотографијама се могу видети и други припадници полиције како држе оружје уперено у демонстранте који су их јурили носећи шипке, преноси Би-Би-Си на српском језику. Јучерашњи протест био је први током ког је полиција извела на улицу водене топове.

Из полиције је локалним медијима речено да је пуцањ био упозорење демонстрантима и да је неколико полицајаца одведено у болницу. Позивајући се на РТХК, АП је пренео да је један од новинара тог сервиса видео полицајца у униформи како пуца у ваздух у знак упозорења. Демонстранти су, како се наводи, називали полицију “гангстерима”. Претходно је полиција употребила сузавац против демонстраната.

Хонкошка полиција оправдавала је то што су њени припадници потезали оружје и испаљивали хице упозорења током антивладиних протеста протеклог викенда, док су посланици власти и опозиције оптуживали другу страну да је одговорна за насиље.

Помоћник комесара полиције Мак Чин Хо рекао је да је један полицајац пуцао у ваздух док их је шест држало револвере након што су их демонстранти више пута напали металним шипкама, дугим палицама и саобраћајним знацма.

“Полицијска у потреба силе била је заиста неопходна и разумна”, рекао је Мак на конференцији за новинаре, преноси АП. Провладини посланици осудили су поступке демонстраната који су блокирали улице, бацали Молотовљеве коктеле и нападали полицајце.

Продемократски чланови Законодавног савета су истакли да влада и полиција треба да преузму одговорност, влада због закона о екстрадицији који је изазвао протесте, а полиција због онога што су назвали селективном применом закона којом циљају противнике владе.

Демонстрације у Хонгконгу су почеле у знак протеста против предложеног закона о изручењу којим би била омогућена екстрадиција из Хонгконга у Кину, а након што је нацрт закона повучен окупљања су прерасла у протесте против владе.

 

Извор Танјуг/Б92, 26. август 2019.