Дојче веле: Г7 – миран самит, мало резултата

Самит у Бијарицу не може се мерити по својим конкретним резултатима, али је одређених помака, ипак, било

Завршна изјава била је кратка, на самиту Г7 у Бијарицу избегнут је скандал. Пукотине су једноставно прелепљене, начин опхођења био је пристојан. А Доналд Трамп је пробудио наде у вези са трговинским спором с Кином.

У недељу се чинило да би самит Г7 у Бијарицу могао да утоне у облак лоше воље, неслагања и проблема у комуникацији. Међутим, на дан када је завршен, амерички председник преузео је кормило – након што је два дана ширио неизвесност у вези с трговинским ратом са Кином и његовом позицијом око иранске кризе.

Доналд Трамп је махао маслиновом гранчицом у смеру Пекинга и попустио пред намером француског председника да ублажи иранску кризу.

ПРЕДСЕДНИК СЕ ПОБРИНУО ЗА ДОБРО РАСПОЛОЖЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА
Домаћину Емануелу Макрону је, уз много дипломатске вештине, пошло за руком да одобровољи америчког председника. „Добро смо сарађивали, било је много консензуса, као и много позитивних расправа“, оценио је он. На крају је са самита послата порука јединства. И њих двојица одржали су заједничку конференцију за новинаре на којој је Доналд Трамп домаћина назвао „изванредним политичким лидером“, а Макрон је на сва уста величао пријатељску сарадњу са Трампом.

Садржајно је Макрон као успех пре свега забележио то што је од Трампа добио одрешене руке да покуша да издејствује приближавање Ирану. Француз жели да – као један од потписника сада већ нефункционалног нуклеарног споразума са Ираном – оконча ескалацију са САД због напетости у Ормуском мореузу. Зато је у суботу увече позвао иранског министра спољних послова Зарифа да буде гост изненађења у Бијарицу. Трамп је најпре реаговао одбијањем, да би се у понедељак изненада окренуо ка могућем дипломатском приближавању.

„Зацртали смо пут“, рекао је председник Француске – иако је све још увек крхко. Макрон је телефоном разговарао и са председником Руханијем и он је, како је речено, изразио спремност да се, уз одређене услове, састане са Трампом. Можда је договор могућ – чланице Г7 су се у сваком случају сложиле да Иран, како је истакнуто, не би требао да добије нуклеарно оружје и да се треба радити на проналажењу решења.

На опште изненађење, председник Трамп је такође изјавио да је састанак са Роханијем могућ. Њему је, како је рекао, стало да Иран не поседује нуклеарно оружје и балистичке ракете. То би брзо могло да се постигне новим споразумом – и да се, уз одређене услове, укину санкције. „Морају активно да учествују у игри“, додао је амерички председник. А ако не, наишли би на насиље и отпор, додао је потом. Он не жели, како је рекао, промену режима у Ирану – то не би могло да функционише. Истакао је и да је француски председник урадио одличан посао по том питању. И Трамп је још додао: „Гајим позитивна осећања према Ирану и познајем многе сјајне Иранце“.

Трамп је такође потврдио да га је Макрон на маргинама самита Г7 унапред обавестио о изненађењу у вези са Ираном. У недељу о томе, како је рекао, није желео ништа да зна. Осим тога, Иран има велики потенцијал који је он, такође у истом даху, упоредио са оним у Северној Кореји под Кимом Џонгом Уном. Политичка доследност није једна од јачих страна америчког председника.

ПРИБЛИЖВАЊЕ У ТРГОВИНСКОМ СПОРУ
Са сличним позитивним ставом двојица председника су се одредила и када је реч могућем отопљавању односа у трговинском спору са Кином. О тој се теми дуго расправљало и сагласни смо да кинеска трговинска пракса, када је реч о интелектуалном власништву и дампингу, није фер, изјавио је Макрон. Рекао је и да је планирано да се интензивирају покушаји договора око нових правила у светској трговини. Трговински рат између САД и Кине ствара неизвесност за глобалну економију и договор би био добар за све.

Доналд Трамп је по том питању деловао као да се потпуно променио. У недељу је одавао утисак да жали због трговинског рата са Кином, а непосредно после тога је рекао: То је било погрешно тумачење – оно да му је жао је то што Кини није увео још веће царине. Након последње рунде у том спору око царина чинило са као да су на обе стране фронтови очврснули. Међутим, амерички председник је на крају састанка Г7 рекао: „Мислим да они (Кина) желе да постигну договор. Потпредседник партије је рекао да жели споразум у мирним околностима. Кина је тешко погођена нашим царинама и мислим да жели договор.“

Француска је у вези тога изразила оптимизам да би свађа око увођења новог дигиталног пореза – на шта је Доналд Трамп одговорио претњама о увођењу царина на француска вина – могла да буде решена 2020. године међународном регулацијом на нивоу ОЕЦД. А немачка канцеларка је током састанка у четири ока покушавала да приволи америчког председника да настави трговински преговоре са ЕУ о царинској слободи за индустријску робу, како би се смањиле претње које већ месецима лебде над ауто-индустријом. Трамп то није одбио – бар није одмах.

СПРЕЧАВАЊЕ КАТАСТРОФА УМЕСТО ДОБРИХ РЕЗУЛТАТА
Све у свему, самит у Бијарицу не може се мерити по својим конкретним резултатима. Његов успех огледа се у паметној режији домаћина који је успео да спречи нове испаде Трампа и отворити прозор за преговоре – како у вези светске трговине, тако и иранске кризе. Сви међутим знају да заклињање у јединство и добру вољу на Г6+1 траје само толико колико траје добро расположење америчког председника.

Упркос сопственој најави да неће бити заједничке, коначне декларације, председник Макрон је ипак на крају дошао с једним листом папира. У њему је истакнута посвећеност реформи Светске трговинске организације, јединствен став о томе да Иран не би требало да има нуклеарно оружје и да би требало тежити миру и стабилности у региону. Уз то, како је наведено, требало би да се одржи и самит посвећен Украјини и конференција о Либији. А по питању демонстрација у Хонгконгу, заједничка изјава подсећа на то спомињањем британско-кинеског споразума из 1984. Светска политика не може више да се поједностави. У сваком случају, амерички председник се није успротивио ниједној од тих изјава.

ПОМОЋ АМАЗОНУ
Најзначајнија чињеница није било то што се на самиту Г7 одлучило да се помогне у гашењу шумских пожара у Амазону, као ни мизерна свота од 20 милиона евра, ни то да су била потребна три дана да се она донесе, већ то да је Доналд Трамп изостао са састанка о климатским променама, заштити океана и осталим еколошким темама.

У ствари, био је то састанак Г6 на којем се одлучило да се куповином ватрогасних авиона и каснијим пошумљавањем помогне земљама које се граниче са Амазоном. Поред тога, о еколошким проблемима дата је изјава о намерама Г6, која се у свакој земљи може, а не мора, спровести.

 

Ауторка Барбара Везел

 

Насловна фотографија: AFP

 

Извор Дојче веле, 27. август 2019.