Џонсон: Могућ споразум о брегзиту у последњем минуту

„Мислим да ЕУ обично постиже споразум управо на крају, то сам и приметио у свом посматрању бриселских преговора”, рекао је он

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да је мало оптимистичнији да може да закључи нови споразум о брегзиту након састанака са лидерима ЕУ последњих дана, али признао је да је задатак „тежак” и да би тај договор могао да стигне „на самом крају” процеса.

Говорећи на самиту Г7 у Бијарицу, британски премијер је у више наврата одбио да искључи суспензију парламента како би се приморао на брегзит без договора, уколико споразум с Бриселом не буде могућ, преноси Политико.

На завршној конференцији за штампу свог првог међународног самита, Џонсон је рекао да шансе за договор зависе „искључиво” од ЕУ и тога да ли су спремни да уклоне „бекстоп” план за Северну Ирску из споразума о брегзиту.

„Мислим да ЕУ обично постиже споразум управо на крају, то сам и приметио у свом посматрању бриселских преговора”, рекао је он, додајући да се брегзит неће десити пре 31. октобра, што је законски рок до којег Британија треба да изађе из ЕУ.

Британски премијер је рекао да ће се земља „до тада апсолутно колосално, опсежно и фантастично припремати” за брегзит без договора, преноси Танјуг.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 26. август 2019.