ЕУ спремила план за технолошко парирање Америци вредан 100 милијарди евра

Сам план је замишљен као одговор ЕУ на агресивну трговинску политику САД и на монопол америчких ИТ корпорација

Унутар Европске комисије сачињен је план који предвиђа претварање ЕУ у технолошког колоса који ће бити у стању да на равној нози конкурише Сједињеним Државама и Кини. За његову реализацију – по процени – биће потребно најмање 100 милијарди евра. Сам план је замишљен као одговор ЕУ на агресивну трговинску политику САД и на монопол америчких ИТ корпорација.

Још је потпуно нејасно хоће ли овај план одобрити нови шеф Европске комисије – Немица Урусула фон дер Лајен. Али, неки сматрају да је много значајнији приступ на којем је план заснован јер сведочи да се рупа на броду глобализације – ако још и не тоне превише брзо – ипак све више повећава.

План, који је написан на 173 странице, садржи и препоруке председнику Европске комисије и другим новим званичницима ЕУ од којих се тражи да се о плану и препорукама изјасне у првих сто дана мандата. План за главни циљ проглашава елиминацију економског и технолошког заостајања ЕУ за САД и Кином. Економског, упркос томе што је економија САД тренутно „тешка“ 21 трилион долара, а економија ЕУ – 19 трилиона долара.

Планом се предвиђа стварање фонда Европска будућност који би располагао са поменутих више од 100 милијарди евра које би биле коришћење за куповину акција у најперспективнијим европским високотехнолошким компанијама. У области ИТ, амерички лидери имају 100 пута већу капитализацију од европских. На листи 32 најмоћније интернет-компаније у свету – само је 5 европских, а међу њима су све руске (Mailru Group и Јандекс). У Европи нема компанија нивоа кинеских – Алибаба, Тенсент и Баиду.

Други кључни предлог се своди на развезивање руку функционерима ЕУ у случају да Вашингтон „пређе на агресивни протекционизам“. Са давањем права на „превентивни удар“, односно увођење једностраних царина на америчку робу. План предвиђа и ограничавање права кинеским компанијама да учествују на тендерима унутар ЕУ. Већ се поставило питање: где наћи поменутих 100 милијарди евра кад је цео годишњи буџет ЕУ 169 милијарди евра?

 

Насловна фотографија: Jacquelyn Martin, File/AP Photo

 

Извор Факти, 27. август 2019.