Мекалистер: Бојкот избора у Србији не би допринео јачању демократских институција

“Парламент је место где треба да се одвија демократска дебата, али и где се одлучује о свему битном на путу европских интеграција”, рекао је он

Председавајући Одбором Европског парламента (ЕП) за спољне послове Дејвид Мекалистер оценио је данас у Београду да евентуални бојкот предстојећих избора у Србији не би допринео јачању демократских институција.

“Бојкот избора 2020. године значио би да ставови странака које не учествују на изборима не би могли да се чују у парламентарној дебати, а то не доприноси јачању демократских институција”, рекао је Мекалистер новинарима после разговора с посланицима власти и опозиције, председником Србије Александром Вучићем и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

Мекалистер је казао да је у разговору са 13 посланика Скупштине Србије чуо “све ставове и много различитих мишљења”, и да им је казао да верује да је парламент место за демократску дебату у којој се чују различити гласови, али и место за усвајање закона који земљу воде ка ЕУ.

“Како сам разумео, бојкот још није објављен, неке странке размишљају о томе, али има времена до избора, треба наставити активности на унапређењу рада парламента”, навео је Мекалистер, досадашњи известилац ЕП за Србију.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је на истој конференцији за новинаре да најновији Извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција садржи детаљне препоруке за спровођење избора и да ЕУ охрабрује владу Србије да их примени, јер то “повећава изгледе да избори 2020. године буду слободни и поштени”.

Мекалистер, члан владајуће немачке Хришћанско-демократске уније, рекао је да Европски парламент темељно прати округле столове власти и опозиције на београдском Факултету политичких наука и да је спреман да пружи подршку да се нађе заједнички језик две стране.

“Европски парламент је спреман да пружи подршку, али морамо прецизно испитати како је могуће олакшавање дијалога. Не могу вам рећи да ли ће до те подршке доћи, али спремност свакако постоји”, навео је Мекалистер.

Поводом захтева Покрета слободних грађана да ЕУ посредује између власти и опозиције у тим разговорима, Мекалистер је рекао да није стигао детаљно да прочита писмо председника ПСГ Сергеја Трифуновића и да ће на тај захтев одговорити после анализе ситуације.

Мекалистер је похвалио економски развој Србије и додао да је обавештен “о страним инвестицијама и инфраструктури која се гради”. Рекао је да се процена Србије врши на основу спроведених реформи и подсетио да је Европска комисија у најновијем Извештају о напретку Србије похвалила рад на уставној реформи, стање у области мањинских права, борбу против корупције, али и изразила забринутост у вези с радом парламента, изборима, слободом изражавања и борбом против организованог криминала.

Навео је да је у разговорима које је данас водио са српским посланицима и јуче с представницима цивилног сектора фокус био на уставној реформи и додао да је “неопходно похвалити шта влада ради, посебно у области владавине права и економских реформи, укључујуци област медија”. Мекалистер је рекао да је Европска комисија дала низ препорука за унапређење рада парламента и да је важно да се то примени.

“Парламент је место где треба да се одвија демократска дебата, али и где се одлучује о свему битном на путу европских интеграција”, навео је Мекалистер.

Он је рекао да постоји и списак препорука за унапређење изборног система у Србији и додао да је “приметио да је влада почела да разговара с представницима ОЕБС-а о препорукама за изборе”. Навео је да је с Вучићем данас разговарао о различитим темама домаћим, регионалним, међународним. Мекалистер је казао и да је у Србију дошао “да би слушао друге”, да ће о свему што је чуо обавестити Брисел и да ће ускоро бити још његових посета Београду.

Говорећи о решавању косовског проблема, Мекалистер је рекао да је позиција ЕУ да на крају дугог процеса треба да уследи правно обавезујући споразум о пуној нормализацији односа Србије и Косова, што би, како је казао, “утрло пут инвестицијама”.

“Сада је питање да ли ће дијалог Београда и Приштине бити настављен и када, али он мора да буде настављен јер алтернатива не постоји”, навео је Мекалистер.

Он је додао да је његов став да дијалог Београда и Приштине тренутно не постоји и да су ЕУ и САД више пута тражили од Косова да укине таксе на увоз робе из Србије како би дијалог био обновљен.

“Земље Квинте су недавно позвале Приштину да реагује, али реакције није било. Сада би требало да сачекамо исход избора на Косову. Надам се да ће одговорни у Приштини послушати наше савете”, навео је Мекалистер.

Фабрици је рекао да ЕУ континуирано ради на поновном успостављању дијалога Београда и Приштине, да таксе морају да буду суспендоване како би он био обновљен, али да је у Приштини сада у току изборни процес. Мекалистер је рекао да ће нови сазив Европског парламента и нова Европска комисија наставити да подржавају политику проширења ЕУ и посебно пут Србије ка чланству у Унији.

Навео је да је Србија прва земља коју је посетио од реизбора на место председавајућег Одбору Европског парламента за спољне послове, да цени Србију и њен народ и да јој “од срца жели успех”. Фабрици је додао да то што је Мекалистер одабрао Србију за прву посету од реизбора “јасно сведочи колико је Европском парламенту стало до приближавања Србије Унији”.

 

Извор Бета/Факти, 26. август 2019.

ЂИЛАС: МЕКАЛИСТЕР НЕЋЕ ДА НАЗОВЕ СТВАРИ ПРАВИМ ИМЕНОМ
Председник странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је данас да председавајући Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер зна шта се дешава у Србији, али да из “њему знаних разлога одбија да ствари назове правим именом”.

“Да је господин Мекалистер стварно хтео да чује какво је стање у Србији, могао је да позове на састанак чланове Стручног тима протеста Један од пет милиона, представнике свих политичких странака или грађане који већ осам месеци протестују”, навео је Ђилас у саопштењу.

Ђилас је оценио да је најава да ће следећи извештај Европске комисије садржати препоруке за спровођење фер и поштених избора, “практично признање Европе да у Србији нема услова за нормалан изборни процес”. Навео је и да би “било корисно” да се Мекалистер када каже “да је парламент место за демократску дебату”, присети да опозиција бојкотује рад Скупштине Србије у складу са Споразумом са народом који је потписало више од 200.000 грађана.

„Разлози за бојкот парламента најбоље су дефинисани у Извештају Европске комисије у коме је изражена забринутост радом парламента, слободом изражавања и борбом против организованог криминала“, изјавио је Ђилас.

 

Извор Бета/Факти, 26. август 2019.

ДВЕРИ: НЕИЗЛАЗАК НА ИЗБОРЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ
Председништво Српског покрета Двери једногласно је донело одлуку да Двери не учествују на наступајућим изборима на пролеће следеће године јер се за последњих девет месеци ништа није променило по питању основних услова за слободу медија и фер и поштене изборе.

Избори о којима говори власт нису избори већ неслободно гласање обманутих и присиљених грађана Србије од стране власти, и то у медијском мраку који траје последњих осам година. Ми само тражимо поштовање закона и основних демократских стандарда о објективном јавном информисању у оквиру кога се може чути друга страна и другачије мишљење од оног које износи власт, док када су избори у питању сви изборни учесници морају имати равноправан третман, што у Србији одавно није случај.

Неучествовање на лажним изборима је израз нашег неслагања да живимо у ненормалном политичком поретку и начин борбе да до правих и поштених избора дође. Српски покрет Двери пружа пуну подршку наставку даљих протеста против власти у Београду и широм Србије.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор dveri.rs, 27. август 2019.