Pavić: Kapčan ima nepristojnu ponudu za Srbiju

„U zamenu za odricanje od zavetne zemlje i svetinja, nudi nam se maglovita budućnost ‘ljubavi’ jednog dokazano nepouzdanog partnera“, ističe on

Čarls Kapčan kaže da bi, ako Beograd i Priština nađu rešenje, Srbija lako mogla da preorijentiše svoju diplomatiju prema Zapadu jer bi ulazak u evropski blok konačno bio sasvim izvodljiv.

Američki diplomata Čarls Kapčan, bivši specijalni savetnik za Evropu u administraciji Baraka Obame, savetuje Srbiji da što pre prizna lažnu državu Kosovo jer samo tako može postati ‘važan američki saveznik’!

ŠTAP I ŠARGAREPA
Kapčan kaže da se strateški dijalog SAD i Srbije ne može pokrenuti pre konačnog rešenja albansko-srpskih odnosa. Prema njegovim rečima, ukoliko se taj dogovor postigne, usledio bi dijalog Vašingtona i Beograda o odnosima Srbije sa Rusijom i Republikom Srpskom.

– Sve dok su Srbija i Kosovo na suprotnim stranama ne može doći do većeg pomaka. Međutim, ukoliko bi Beograd i Priština našli rešenje, verujem da bi Srbija preorijentisala svoju diplomatiju prema Zapadu jer bi shvatila da je ulazak u evropski blok konačno sasvim izvodljiv – kaže Kapčan.

Prema njegovim rečima, spor Srbije i Kosova jeste najsloženiji spor na području Zapadnog Balkana.

– Američko-srpski dijalog ima dva dela. Prvi se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a drugi na bilateralna pitanja. Ako se dogovor Srba i Albanaca postigne, mogao bi da usledi razgovor o odnosima Srbije i SAD i razmatranje odnosa Srbije sa Rusijom i Republikom Srpskom… Jer sve dok su Srbija i Kosovo na suprotnim stranama, ne samo što ne može doći do pomaka već ostaje otvoren prostor za rusko mešanje. A Rusi su vešti u korišćenju etničkih, političkih ili verskih tenzija u regionu, nastojeći da spreče približavanje zemalja regiona Zapadu i ulazak u NATO. Znaju oni da ulazak Srbije u EU u velikoj meri zavisi od postizanja sporazuma sa Prištinom i zato taj dogovor sprečavaju… Ali ako bi Beograd i Priština našli rešenje, verujem da bi Srbija potpuno preorijentisala diplomatiju prema Zapadu, jer bi shvatila da je ulazak u evropski blok konačno sasvim izvodljiv. Tako nešto bi s vremenom sasvim oslabilo veze Srbije i Rusije – rekao je Kapčan u intervjuu za Glas Amerike.

Politikolog Aleksandar Pavić, komentarišući Kapčanove navode, kaže da je ovo neka vrsta nepristojne ponude.

– Treba se sada prisetiti Kisindžerove izjave: Biti američki neprijatelj je opasno, ali biti američki prijatelj je pogubno. Dakle, u zamenu za odricanje od nečeg konkretnog, i to ne bilo čega, nego odricanja od zavetne zemlje i svetinja, nudi nam se maglovita budućnost ‘ljubavi’ jednog dokazano nepouzdanog partnera. Uostalom, već smo osetili koliko se SAD drže dogovora i mirovnih sporazuma na primerima Dejtona i Rezolucije 1244 UN… – podvlači Pavić.

DVE „STRUJE“ U SAD
Na drugoj strani, bivši ambasador Darko Tanasković ocenjuje da je razgovor jedini put da se dođe do rešenja kosovskog pitanja.

– Ne može da se očekuje da će SAD odustati od projekta nezavisnosti Kosova. Tamo još važe dve filozofije. Starija je vezana za Stejt department i demokratski blok i ona kaže da Srbiju treba slomiti kao 1999. godine, a drugo mišljenje vezano je za Boltona i Pompea, koji smatraju da SAD u nadgornjavanju sa Rusijom i Kinom, koje su bliske Srbiji, moraju da odvoje Srbiju od tih sila – zaključuje Tanasković.

PAIĆ: HOĆE DA SRBIJU I RS UVUKU U NATO
Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da ovakva ponuda ne nosi ništa dobro.

– Ukoliko bismo priznali Kosovo, to bi Prištini otvorilo put ka zapadnim evroatlantskim i vojno-bezbednosnim strukturama. U tom slučaju, od Srbije bi se očekivalo to isto, čime bi Republika Srpska bila izložena neprimerenim pritiscima da popusti prema Zapadu i reviziji Dejtonskog sporazuma. Zato se Vašingtonu žuri da se postigne sporazum Beograda i Prištine – naglašava Paić.

 

Autor M. Dobromirović

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Informer, 26. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u