Skandali ne jenjavaju: Ustaška zastava na ulazu u crkvu u selu Otišić

U Hrvatskoj se iz dana u dan nastavljaju incidenti i provokacije prema Srbima. Ovoga puta je na meti selo Otišić, u kojem žive isključivo Srbi

U hrvatskom selu Otišić, koje se nalazi između Sinja i Vrlike, na ulazu u hram Svetog Arhangela Mihaila nepoznati počinioci su postavili zastavu, odnosno šahovnicu na kojoj je prvo polje bele boje i koja se uz ušato slovo „U“ koristila za vreme ustaške NDH, piše hrvatski portal Novosti.

Uz konstataciju da se iz dana u dan nastavljaju incidenti i provokacije usmerene prema građanima srpske nacionalnosti, Novosti pišu da su fotografije sa ustaškom zastavom dobili od svojih čitalaca iz Otišića, sela u Dalmatinskoj zagori, smeštenog između Sinja i Vrlike, u kojem žive isključivo Srbi.

Podseća se da je u Otišiću neposredno pre rata živelo više od hiljadu stanovnika, da bi nakon 1995. njihov broj bio drastično smanjen. Danas ih je tamo jedva dvadesetak, premda je selo smešteno tek nekoliko kilometara od glavnog državnog puta koji spaja Split i Zagreb, nedaleko od Peručkog jezera.

Otišić je nekada imao dve škole, više prodavnica, poštu i mlin. Godine 2019. situacija je dramatično promenjena. Tek pre nekoliko godina deo domaćinstava je dobio struju, vodu još uvek nemaju, a krajolikom dominiraju porušene i spaljene kuće, nestaju pod kupinom i korovom, pišu Novosti.

 

Naslovna fotografija: portalnovosti.com

 

Izvor Sputnjik, 27. avgust 2019.