Џонсон тражи суспензију парламента, жестоке реакције у Британији

Након што је објављено да ће британски премијер од краљице затражити суспензију парламента, нижу се гневне реакције

Влада ВБ ће тражити од краљице суспензију парламента неколико дана након што се посланици врате са одмора и, још важније, неколико недеља пре рока за брегзит. Како открива Би-Би-Си, британски премијер Борис Џонсон планира да одржи говор пред краљицом, у којем ће изложити планове своје владе за брегзит 14. октобра.

Међутим, то значи да британски посланици вероватно неће имати времена да изгласају закон који би спречио Џонсона и његову владу да реализују брегзит, односно излазак Велике Британије из Европске уније без договора с Бриселом.

Конзервативни посланик и противник брегзита у кампањи пред референдум 2016. Доминик Грив назвао је ово „нечувеним потезом“. Упозорио је и да би то могло довести до гласања о неповерењу влади. „Влада ће пасти“, рекао је Гриве за Би-Би-Си.

 

Извор Индекс/Б92, 28. август 2019.

„ОВО ЈЕ ОБЈАВА РАТА“
Након што је објављено да ће британски премијер од краљице затражити суспензију парламента, нижу се гневне реакције опозиционих политичара и шире јавности.

Подсетимо, британски медији су објавили како ће влада премијера Бориса Џонсона од краљице затражити суспензију парламента само пар дана након што се посланици врате с летњег одмора и, што је још важније, неколико недеља пре рока за брегзит 31. октобра.

То значи да британски заступници вероватно неће имати времена изгласати икакав закон који би спречио Џонсона и његову владу да реализују брегзит, односно излазак Велике Британије из Европске уније, без договора с Бриселом.

Међу првим реакцијама истиче се она конзервативног заступника и противника брегзита у кампањи пред референдум 2016, Доминика Грива, који је ово назвао „нечувеним потезом“. Упозорио је и да би то могло довести до гласања о неповерењу влади. „Влада ће пасти“, рекао је Грив за Би-Би-Си.

Бивши министар финансија Филип Хамонд изјавио је на Твитеру да би спречавање парламента да позове владу на одговорност у време „националне кризе“ било „уставни скандал“. Хамонд је био министар у влади Џонсонове претходнице Терезе Меј, а прошлог месеца, након што је Џонсон постао премијер, дао је оставку. Од тада је жестоки противник брегзита без договора. „Овај потез је скандалозна увреда нашој демократији. Не смемо дозволити да се то догоди“, написао је лабуриста Том Вотсон на Твитеру.

„Ово је чин кукавичког премијера који зна да парламентарни заступници никад не би прихватили његов брегзит без договора. Ово је нечувено, парламент и народ то неће никад прихватити“, написала је на Твитеру опозициона посланица Каролин Лукас уз хештег #blockthecoup (зауставите пуч)“.

Председник Лабуристичке странке и лидер опозиције Џереми Корбин објавио је саопштење поводом најаве суспензије парламента.

„Згрожен сам безобзирношћу Џонсонове владе, која говори о суверенитету, а жели да суспендује парламент како би избегла надзор својих планова за безобзирни брегзит без договора. То је скандал и претња нашој демократији. Зато лабуристи с остатком парламента раде на томе да позову ову безобзирну владу на одговорност и да се спречи катастрофални брегзит без договора, који је парламент већ одбио. Ако Џонсон има поверења у своје планове, треба дати народу да о њима одлучи на општим изборима или на референдуму“, изјавио је Корбин, чиме је практично подржао нови референдум о брегзиту.

На Твитеру се огласио и Том Брејк, гласноговорник странке Либерални Демократи, који је утврдио да се ради о „објави рата“. „Ако је Би-Би-Си у праву, Борис Џонсон је управо бацио рукавицу у лице парламентарној демократији. Мајка свих парламената неће му дозволити да искључи народни парламент из доношења најважније одлуке с којом се суочава наша земља. Његова објава рата биће дочекана с челичном шаком“, написао је Брејк.

 

Извор Индекс/Б92, 28. август 2019.