Вишински пуштен да се брани са слободе, Москва се нада да ће бити ослобођен

Захарова је навела да Москва поздравља одлуку Кијевског суда да пусти Вишинског на условну слободу и нада се да ће бити ослобођен

Кијевски суд донео је одлуку да ослободи руководиоца портала „РИА Новости Укајина“ Кирила Вишинског. Одлуком суда Вишински je путштен на условну слободу, стога ће морати да се одазове сваком позиву тужилаштва.

По том питању огласила се главна уредница Спутњика и РТ Маргарита Симоњан која је поздравила одлуку Кијевског суда. На друштвеним мрежама написала је: „УРРААААА!!! Ослободили су Кирила!“ Такође је оценила и да ће одлука Кијевског суда донети много тога позитивног за билатералне односе Русије и Украјине, као и за будућност Украјине. „Тренутно је нама изузетно драго због Кирила. Хвала свима који су допринели томе“, додала је.

Подсетимо, Вишински је ухапшен у Кијеву 15. маја прошле године. Оптужен је за подршку самопроглашеним републикама Донбаса и за велеиздају. Новинару прети до 15 година затвора. Сам Вишински је оптужбе окарактерисао као лаж и манипулацију.

 

Извор Спутњик, 28. август 2019.

ЗАХАРОВА: НАДАМО СЕ ДА ЋЕ БИТИ ОСЛОБОЂЕН
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да се званична Москва нада да ће руководилац портала „РИА Новости Украјина“ Кирил Вишински бити и у потпуности ослобођен свих оптужби. Она је такође навела и да Москва поздравља одлуку Кијевског суда да пусти Вишинског на условну слободу.

„Поздрављамо данашњу одлуку Кијевског суда да пусти Вишинског на условну слободу. Међутим, Москва рачуна на потпуно ослобађање по свим тачкама те лажне оптужнице“, истакла је. Захарова је додала и да ће ово послужити као пример да се исправе све критичне ситуације са слободом медија у Украјини.

Подсетимо, Кијевски суд донео је одлуку да пусти руководиоца портала „РИА Новости Украјина“ Кирила Вишинског на условну слободу. Иначе, Вишински је ухапшен у Кијеву 15. маја прошле године због оптужби да је пружао подршку самопроглашеним републикама Донбаса и за велеиздају.

 

Насловна фотографија: Спутњик/Стрингер

 

Извор Спутњик, 28. август 2019.