Višinski pušten da se brani sa slobode, Moskva se nada da će biti oslobođen

Zaharova je navela da Moskva pozdravlja odluku Kijevskog suda da pusti Višinskog na uslovnu slobodu i nada se da će biti oslobođen

Kijevski sud doneo je odluku da oslobodi rukovodioca portala „RIA Novosti Ukajina“ Kirila Višinskog. Odlukom suda Višinski je putšten na uslovnu slobodu, stoga će morati da se odazove svakom pozivu tužilaštva.

Po tom pitanju oglasila se glavna urednica Sputnjika i RT Margarita Simonjan koja je pozdravila odluku Kijevskog suda. Na društvenim mrežama napisala je: „URRAAAAA!!! Oslobodili su Kirila!“ Takođe je ocenila i da će odluka Kijevskog suda doneti mnogo toga pozitivnog za bilateralne odnose Rusije i Ukrajine, kao i za budućnost Ukrajine. „Trenutno je nama izuzetno drago zbog Kirila. Hvala svima koji su doprineli tome“, dodala je.

Podsetimo, Višinski je uhapšen u Kijevu 15. maja prošle godine. Optužen je za podršku samoproglašenim republikama Donbasa i za veleizdaju. Novinaru preti do 15 godina zatvora. Sam Višinski je optužbe okarakterisao kao laž i manipulaciju.

 

Izvor Sputnjik, 28. avgust 2019.

ZAHAROVA: NADAMO SE DA ĆE BITI OSLOBOĐEN
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se zvanična Moskva nada da će rukovodilac portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kiril Višinski biti i u potpunosti oslobođen svih optužbi. Ona je takođe navela i da Moskva pozdravlja odluku Kijevskog suda da pusti Višinskog na uslovnu slobodu.

„Pozdravljamo današnju odluku Kijevskog suda da pusti Višinskog na uslovnu slobodu. Međutim, Moskva računa na potpuno oslobađanje po svim tačkama te lažne optužnice“, istakla je. Zaharova je dodala i da će ovo poslužiti kao primer da se isprave sve kritične situacije sa slobodom medija u Ukrajini.

Podsetimo, Kijevski sud doneo je odluku da pusti rukovodioca portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kirila Višinskog na uslovnu slobodu. Inače, Višinski je uhapšen u Kijevu 15. maja prošle godine zbog optužbi da je pružao podršku samoproglašenim republikama Donbasa i za veleizdaju.

 

Naslovna fotografija: Sputnjik/Stringer

 

Izvor Sputnjik, 28. avgust 2019.