Дојче веле: Британији се осветило што нема устав, Џонсон је као диктатор

“Представа коју изводи Борис Џонсон је лудачка и равна ономе што се дешава у латиноамеричким земљама са војним диктатурама”

Британски премијер жели по сваку цену да спроведе „тврди брегзит“. При томе се не устеже да развласти парламент. То је политика у маниру Путина или војних хунти.

Портпарол британског Парламента је потез Бориса Џонсона назвао монструозним. То је још и благ израз с обзиром да је премијер ставио ван снаге парламентарно право. Сада се земљи свети слабост система који превише поверења поклања традицији и пореклу. Земљи недостаје писан, модеран Устав, који би је штитио од самовоље појединаца.

КАО У ЗЕМЉИ СА ВОЈНОМ ДИКТАТУРОМ
“Вратимо контролу” – био је један од главних слогана кампање брегзита пре три године. Бирачи тада нису ни сањали да Борису Џонсону дају у руке апсолутну моћ. Напротив, они су мислили – како им се уосталом тада аргументовало – да ће британски парламент поново да преузме контролу. Нико им није рекао да ће циљ премијера, којег није изабрао народ на редовним изборима и који вероватно не располаже ни већином у Парламенту, бити да сам одлучује о судбини Велике Британије.

Бивши британски премијер Џон Мејџор и његове колеге одлучили су да се обрате судовима и тако спрече неку врсту пуча у режији Бориса Џонсона. Сада ће се показати да ли су инстутуционални “осигурачи” у Великој Британији у стању да зауставе катастрофу. Опозиција жели да наредне недеље на хитно сазваној дебати спречи Џонсона да преузме власт актом који има елементе пуча. Преостало им је само још неколико дана да нешто ураде, јер већ десетог септембра Парламент треба да престане с радом а посланици се шаљу на паузу да би се пред сам датум предвиђен за излазак земље из ЕУ поново вратили на посао. Кратки рокови заправо онемогућавају спровођење воље већине посланика.

Опозиција, посебно Лабуристи, сноси део одговорности за то што је уопште могло доћи до овако неподношљиве ситуације. Изгубила је три године поступајући неодлучно; није схватила политичко значење “брегзита” и пропустила је шансу да заустави воз који иде у погрешном правцу.

Представа коју изводи Борис Џонсон је лудачка и равна ономе што се дешава у латиноамеричким земљама са војним диктатурама. Његов потез слања Парламента на паузу је изразито антидемократски, у стилу Трампа или Болсонара. Њему и сличнима је важно само да имају власт и моћ. Раде само за себе и за своје финансијере из редова супербогатих. Демократски процеси и институционалне контроле су за њих само нешто што их замара и што треба заобићи.

ЕУ НЕ СМЕ ДА БУДЕ ПОМАГАЧ ПОМАГАЧА
Последњих дана могле су се чути гласине да би се појединачним малим решењима могло заобићи питање ирске границе. Али, чак и када би ЕУ била спремна да пред “брегзит” и без провере и детаљних преговора крене таквим путем, Бриселу мора бити јасно да не би смео да постане помагач помагача у спровођењу овог произвољног акта Бориса Џонсона.

Кад једна земља ставља своје демократске структуре ван снаге у покушају да пучистички напусти ЕУ, Брисел у томе не сме да учествује. Да подсетимо: “брегзит” је базиран на референдуму који има карактер препоруке а за њега је гласала само незнатна већина грађана.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА
Сада је крајње време за преостале демократе из редова британских конзервативаца, за опозицију, научнике, интелектуалце и све који важе као грађани са правом одлучивања, да се дигну на устанак. Годинама смо имали осећај да Британци живе у ирационалном стању. И да мисле да ће се једног дана пробудити из ноћне море зване брегзит и да ће све бити као пре.

Борис Џонсон је најопаснији политичар који се у последњих неколико векова уселио у Даунинг стрит. Он је опортуниста жељан власти и без осећаја одговорности. Изриче тврдње које не може да поткрепи – као на самиту Г7 – прети партнерима у ЕУ, улизује се Трампу и следи само један циљ: излазак земље из ЕУ. Он је чак спреман да због тога развласти Парламент и да стави ван снаге демократски изграђен уставни поредак у земљи. Повукао је шаховски потез у маниру Владимира Путина. Ко се ни након овога не пробуди и отвори очи, том више нема помоћи.

 

Аутор Барбара Везел

 

Насловна фотографија: Getty Images

 

Извор Дојче веле, 29. август 2019.