Pariz: Pojavile se “nezamislive” mogućnosti za rešavanje ukrajinske krize, sledi sastanak

“Imamo situaciju koja nam omogućava da u narednih nekoliko nedelja organizujemo sastanak u normandijskom formatu”, rekao je le Drijan

Šef francuske diplomatije Žan Iv le Drijan je izjavio da postoje nezamislive mogućnosti za rešavanje situacije u Ukrajini i naglasio da je neophodno održati sastanak u „normandijskom formatu“.

„Postoji nezamisliv prozor mogućnosti za Ukrajinu – s ukrajinskim predsednikom koji želi mir i koji ima neophodnu političku podršku za preduzimanje složenih političkih odluka, koji pravi gestove, kao i sa predsednikom Putinom koji je izrazio oprezni optimizam u razgovoru s predsednikom Makronom u tvrđavi Breganson“, rekao je Le Drijan na konferenciji francuskih ambasadora.

„Danas imamo situaciju koja nam omogućava da u narednih nekoliko nedelja organizujemo sastanak u ’normandijskom formatu‘, pošto ne smemo da propustimo šansu da napravimo konkretne pomake“, naglasio je francuski ministar.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je ranije kazao da bi sastanak u „normandijskom formatu“ (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) na nivou šefova država i vlada trebalo da bude održan u septembru.

 

Izvor Sputnjik, 29. avgust 2019.

Pratite nas na YouTube-u