Барније: ЕУ неће попустити Џонсону

Велика Британија треба да изађе из ЕУ 31. октобра, а питање границе између Ирске и Северне Ирске после брегзита и даље је највећа препрека

Главни преговарач ЕУ за брегзит Мишел Барније упозорио је британског премијера Бориса Џонсона да неће попустити пре 31. октобра и пристати на уступке како би била превазиђена пат позиција две стране и избегнут хаотични излазак Велике Британије из Уније.

Барније је данас упозорио да ће “ЕУ у свим околностима наставити да штити интересе својих грађана и компанија, као и услове за мир и стабилност на ирском острву”, наводи Асошиејтед прес. Он је рекао да је “дужност и одговорност” ЕУ да обезбеди да се на ирском острву очува мир.

Велика Британија треба да изађе из ЕУ 31. октобра, а питање границе између Ирске, чланице ЕУ, и британске Северне Ирске после брегзита, и даље је главна препрека уређеном брегзиту. У споразуму о брегзиту који је с ЕУ постигла Џонсонова претходница Тереза Меј то питање решено је заштитном мером “бекстоп”, која предвиђа да после изласка Велике Британије нема “тврде границе” између две Ирске.

Многи страхују да би “тврда граница” између две Ирске обновила крваве сукобе и тероризам између ирских католика и протестаната, који су махом по сваку цену за останак у Великој Британији.

С друге стране, ватрене присталице брегзита, међу којима је Џонсон, страхују да би мера “бекстоп” могла да остави Велику Британију трајно везану за трговинска правила ЕУ. Џонсон је више пута изјавио да ЕУ треба да одустане од заштитне мере “бекстоп” ако жели да избегне хаотични брегзит, односно, излазак Велике Британије из Уније без договора.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Yves Herman

 

Извор Бета/pink.rs, 29. август 2019.