Обрадовић: ЕУ мора да подржи формирање прелазне владе, као у Македонији

Он сматра да без прелазне, техничке владе нема гаранција да ће ова власт било шта променити када су у питању слобода медија и слобода избора

Ако администрација ЕУ стане на страну актуелне власти у Србији може се очекивати још већи пад поверења грађана у европске интеграције, изјавио је председник Двери Бошко Обрадовић и додао да је решење у формирању прелазне, техничке владе у Србији. Сличан предлог изнела је и Либерално-демократска партија.

Обрадовић сматра да без прелазне, техничке владе нема гаранција да ће ова власт било шта променити када су у питању слобода медија и слобода избора. Према његовој оцени, ако не буде такве владе, као једини одговор опозиције остаје бојкот избора на пролеће идуће године.

Поводом боравка делегације Европског парламента у Србији, Обрадовић је истакао да је то веома важна политичка мисија уколико за циљ има исто оно што је урађено у Македонији и Црној Гори за време политичких криза у тим земљама 2016. године. Он је подсетио да су тада избори одржани тек после формирања прелазне, техничке владе у којој су као коминистри седели и представници опозиције.

“ЕУ, дакле, има модел за решење политичке кризе у Србији и Српски покрет Двери поздравља сваку мисију ЕУ која води у овом правцу, посебно што су бивши европски парламентарци Кукан и Флекенштајн били лавни посредници и у случају Македоније и одлично познају овај модел”, навео је Обрадовић.

С друге стране, он каже да ако је мисија ЕУ да одговарају српску опозицију од бојкота избора – онда је то нешто потпуно друго и искључиво у функцији подршке актуелној власти у Србији. Обрадовић поручује да се онда поставља питање зашто ЕУ подржава режим Александра Вучића и да ли то има везе са Вучићевим обећањем да ће Србија под његовом влашћу признати независно Косово.

“Онда нема другог објашњења сем да је европско и америчко противљење бојкоту избора заправо њихова жеља да у Србији све буде мирно и регуларно када на ред дође тренутак Вучићевог потписивања признања лажне државе Косово”, казао је Обрадовић.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Фонет/Н1, 30. авугст 2019.