Erdogan zapretio vojnom operacijom u Siriji

Turska insistira da, u saradnji sa SAD, kontroliše zonu koja se proteže i do 40 kilometara duboko u teritoriju Sirije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je danas vojnom operacijom na severoistoku Sirije ukoliko Turska ne dobije kontrolu nad „zonom bezbednosti” čije je uspostavljanje dogovoreno između Ankare i Vašingtona.

„Nemamo mnogo vremena ni strpljenja za zonu bezbednosti. Ako narednih nekoliko nedelja naši vojnici zaista ne počnu da kontrolišu to područje, neće biti izbora nego da primenimo svoje operativne planove”, rekao je Erdogan.

Turska insistira da, u saradnji sa SAD, kontroliše zonu koja se proteže i do 40 kilometara duboko u teritoriju Sirije, a obuhvata prostor istočno od reke Eufrat do granice s Irakom, javlja Beta.

Ankara želi da ta pogranična oblast bude očišćena od snaga sirijskih Kurda i nekoliko puta je zapretila da će pokrenuti novu operaciju u Siriji protiv tih jedinica ako u toj oblasti ne bude uspostavljena bezbedna zona.

Borce iz redova sirijskih Kurda, koji čine većinu Sirijskih demokratskih snaga, saveznika SAD, Turska smatra teroristima, povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Američke snage stacionirane su na severoistoku Sirije i zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama bore se protiv ekstremista Islamske države.

 

Naslovna fotografija: ADEM ALTAN/AFP/Getty Images

 

Izvor Politika, 31. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u