Ђиласова странка донела одлуку о бојкоту избора

Странка слободе и правде Драгана Ђиласа донела је одлуку да бојкотује наредне парламентарне изборе

Ђилас је на почетку седнице, који је био отворен за јавност, рекао да одлука о бојкоту није одлука о томе да ли изаћи на изборе или не, о броју мандата или финансијама које странке добијају уласком у скупштину, већ одлука о отпору „заробљеној држави”.

На питање да ли ће све странке у Савезу за Србију бојкотовати изборе, јер има дисонантних тонова, Ђилас је рекао да он није чуо ниједан дисонантни тон из било које организације, осим појединаца, који, како каже, такође нису против такве одлуке о бојкоту, али сматрају да треба да се организује дебата.

„Господо, на дебату сте имали право до фебруара месеца када сте ставили свој потпис на папир да нећете изаћи на изборе под овим условима, после тога више нема дебате, можемо само да причамо како ће то да се имплементира и како да се изборимо, али не можемо да причамо да ли ћемо да мењамо ту одлуку, јер ми смо људима нешто обећали”, рекао је Ђилас, јавља Танјуг.

За идеју прелазне владе Ђилас је казао да је идеја лансирана на такав начин да би Александар Вучић на њу могао да одговара и да се онда људи из опозиције мало деле.

„Имамо 42 захтева која подржавамо, за њихово спровођење је неопходно направити механизам. Да ли је то модел техничке владе која је била у Македонији или Црној Гори, мислим да је још прерано о томе да говоримо. Али ако желите да се смање агресије и да постанемо нормална земља, онда ћемо вероватно доћи до неког облика који ће неке ствари гарантовати и смањити тензије”, навео је Ђилас.

Он је на почетку седнице главног одбора апеловао на чланове да се од данас труде да не обраћају пажњу на то што представници власти причају и да говоре оно у шта верују и како земља може да изгледа. Додао је да само тако, по његовом мишљењу, могу да се супроставе актуелној власти.

„Ако останемо на њиховом терену, у блату, они ће нас побеђивати”, каже Ђилас.

Он је рекао да су чланови ССП они који верују у ЕУ и да су због тога погођени неким порукама које стижу из те заједнице. Грађанима, и међународној заједници и Европи, каже Ђилас, шаљу зато исту поруку – да ће се за Србију како је они виде изборити сами и да ником ништа неће дуговати, а кад дођу на власт, улагаће у људе, повећати плате, вратити у државно власништво рудна и шумска богатства, „покренути Србију”…

ДВЕРИ: ПРЕДЛОГ О ТЕХНИЧКОЈ ВЛАДИ САМО СИГНАЛ
Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас да та странка неће променити одлуку о бојкоту избора, а да формирање предизборне прелазне, техничке Владе, коју су изнели као идеју, тренутно уопште није актуелно, јер власт не жели да испуни ниједан захтев опозиције и стручног тима протеста.

Он каже, како је саопштено, да Двери сада помињу тему прелазне Владе како би унапред сигнализирали да, ако дође до покушаја власти да у последњи час понуди неке уступке пред изборе, Двери на то неће пристати.

Да би уопште дошло до нових избора, сматра Обрадовић, мора најпре доћи до споразума власти и опозиције о слободи медија и фер и поштених изборима, а да бисмо имали гаранције за спровођење једног таквог споразума мора бити формирана управо прелазна, техничка влада са ко-министрима из редова опозиције који би контролисали тај процес, преноси Танјуг.

Обрадовић је истакао и да идеја Двери о прелазној, техничкој Влади нема никакве везе са предлогом ЛДП-а, чији је лидер Чедомир Јовановић рекао да власт и опозиција морају да покажу озбиљност и избегну бојкот избора дела опозиције, а да је један од начина за то формирање прелазне предизборне владе.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 01. септембар 2019.