M. Ђукановић: Србији и Русији је било место у Варшави

Он је истакао да жали и што се на том догађају нису појавили представници „неких других југословенских народа, почев од Срба”

Церемонија обележавања 80. годишњице почетка Другог светског рата би била још потпунија да је на њој учествовала и Русија, као и представници неких других југословенских народа, почев од Србије, изјавио је у Варшави председник Црне Горе Мило Ђукановић.

„Имам на уму ту грандиозну улогу коју је тадашњи Совјетски Савез имао у ослобађању Европе и у савезничкој победи над фашизмом”, казао је Ђукановић, који је присуствовао обележавању годишњице у Пољској.

Како преноси подгорички портал ЦДМ, он је истакао да жали и што се на том догађају нису појавили представници „неких других југословенских народа, почев од Срба”. Срби су, како је то Ђукановић рекао, заједно са њима (Црногорцима) дали немерљив допринос једној великој победи у Народно-ослободичкој борби, а која је представљала важан део укупне победе над фашизмом.

Обележавање годишњице почетка Другог светског рата, према његовим речима, значајно и због тога што почиње да бледи сећање на важност догађаја као што је тај рат.

„И то не да бледе само због протока времена, него, посебно у Европи, због раста политичког рејтинга екстремно десних политика, које покушавају да прекрајају историју, покушавају да релативизују заслуге ослободилаца и победника над фашизмом и истовремено да релативизују одговорност оних који су се објективно у том времену нашли на страни фашизма”, навео је Ђукановић, преноси Танјуг.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 01. септембар 2019.