Špigl o Kolindi i atmosferi mržnje prema Srbima u Hrvatskoj

Nemački Špigl se osvrnuo na sve učestalije napade na Srbe u Hrvatskoj i Kolindino skandalozno ponašanje tokom Oluje

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nije pokazala da su je poslednji šovinistički napadi na Srbe uznemirili, naprotiv, njoj bi bilo najdraže da je u avgustu 1995. s oružjem u ruci krenula u bitku, kako je izjavila na obeležavanju godišnjice Oluje, piše nemački nedeljnik Špigl.

Hrvatsku vojno-policijsku akciju Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano oko 250.000 Srba, a nešto manje od 2.000 njih se vodi kao nestalo, ovaj nedeljnik opisuje kao vojnu operaciju kojom je, kako navode, Hrvatska vratila od Srba okupiranu teritoriju Krajine.

Navodi i da uz nacionalističke tonove i otvorenom podrškom za pesme „fašistoidnog pevača (Marka Perkovića) Tompsona, Grabar-Kitarović ide u osvajanje još jednog predsedničkog mandata.

Kako prenosi hrvatski portal Indeks, u članku Špigla se upozorava da se ne može računati na prigovore iz Brisela, s obzirom na to da je buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Zagrebu izjavila da je Hrvatska „uzor mnogim zemljama“ iz regiona.

– Kome tačno, ne navodi se – prenosi hrvatski portal.

U osvrtu na pomenute napade na Srbe u Hrvatskoj se ističe da se to odvija samo četiri meseca pre nego što zvanični Zagreb preuzima predsedavanje EU. Citiraju bivšeg premijera Zorana Milanovića, sada predsedničkog kandidata, koji je dijagnostikovao aktuelnu političku situaciju u Hrvatskoj kao “kultura nasilja”, uz kritike povodom napada na srpsku manjinu.

– Prošle sedmice je više hrvatskih Srba napadnuto kraj Knina od 15 huligana – podseća Špigl i dodaje da predstavnici srpske manjine govore o “atmosferi otvorene mržnje”.

Spominju da je predsednik SDSS-a Milorad Pupovac optužio i delove Katoličke crkve za učestvovanje u tome. Spominju se i napadi na srpske sportiste i sezonske radnike, kao i da je pre ove godine do smrti isprebijan jedan stariji lokalni lider srpske zajednice.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/Blic, 02. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u