Шпигл о Колинди и атмосфери мржње према Србима у Хрватској

Немачки Шпигл се осврнуо на све учесталије нападе на Србе у Хрватској и Колиндино скандалозно понашање током Олује

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић није показала да су је последњи шовинистички напади на Србе узнемирили, напротив, њој би било најдраже да је у августу 1995. с оружјем у руци кренула у битку, како је изјавила на обележавању годишњице Олује, пише немачки недељник Шпигл.

Хрватску војно-полицијску акцију Олуја, током које је из Хрватске протерано око 250.000 Срба, а нешто мање од 2.000 њих се води као нестало, овај недељник описује као војну операцију којом је, како наводе, Хрватска вратила од Срба окупирану територију Крајине.

Наводи и да уз националистичке тонове и отвореном подршком за песме „фашистоидног певача (Марка Перковића) Томпсона, Грабар-Китаровић иде у освајање још једног председничког мандата.

Како преноси хрватски портал Индекс, у чланку Шпигла се упозорава да се не може рачунати на приговоре из Брисела, с обзиром на то да је будућа председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у Загребу изјавила да је Хрватска „узор многим земљама“ из региона.

– Коме тачно, не наводи се – преноси хрватски портал.

У осврту на поменуте нападе на Србе у Хрватској се истиче да се то одвија само четири месеца пре него што званични Загреб преузима председавање ЕУ. Цитирају бившег премијера Зорана Милановића, сада председничког кандидата, који је дијагностиковао актуелну политичку ситуацију у Хрватској као “култура насиља”, уз критике поводом напада на српску мањину.

– Прошле седмице је више хрватских Срба нападнуто крај Книна од 15 хулигана – подсећа Шпигл и додаје да представници српске мањине говоре о “атмосфери отворене мржње”.

Спомињу да је председник СДСС-а Милорад Пуповац оптужио и делове Католичке цркве за учествовање у томе. Спомињу се и напади на српске спортисте и сезонске раднике, као и да је пре ове године до смрти испребијан један старији локални лидер српске заједнице.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Танјуг/Блиц, 02. септембар 2019.