У Хонгконгу средњошколци формирали “људске ланце” око кључних тачака

Средњошколци су у понедељак формирали “људске ланце” и покушали да поремете функционисање подземне железнице

Средњошколци Хонгконга држећи се за руке формирали су “људске ланце” и покушали да поремете подземну железницу у новим акцијама продемократског покрета. Акција у понедаљак организована је после викенда обележеног тешким насиљем.

Та бивша британска колонија већ три месеца проживљава своју најгору политичку кризу од предаје Кини 1997. године, а готово свакодневне акције наговештавају све веће мешање Пекинга у унутрашње ствари тог полу-аутономног региона.

Пекинг, који показује непоколебљиву подршку влади Хонг Конга, повећао је застрашивање, маневрисање својих снага на граници и притисак на хонгконшке компаније. “Крај је близу” за мобилизацију продемократије, упозорила је у недељу увече званична новинска агенција Кине у уводнику, без детаља.

То није спречило демонстранте да у понедељак, одевени у црну боју свог покрета, поново блокирају врата неколико станица подземне железнице, кључне за живот Хонгконга. Ипак та акција није одстигла размере блокаде петог августа, када је сатима била паралисана читава мрежа железнице.

Средњошколци су у понедељак формирали “људске ланце” и испред неколико државних средњих школа. Неки су носили гас маске, кациге и наочаре, као што то раде демонстранти како би се заштитили од сузавца. Неки ђаци су изостали с наставе да би присуствовали демонстрацијама.

“Хонгконг је наш дом, ми смо будућност града и морамо преузети своју одговорност да га спасемо”, рекао је један 17-годишњи ђак. Демонстранти су позвали да у генерални штрајк буде у понедељак, али изгледа да то није успело.

 

Насловна фотографија: Jonathan Wong/SCMP

 

Извор АФП/Бета/Б92, 02. септембар 2019.