Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

Вучић о прелазној влади, странцима, променама у СНС, изборима…

„Док сам жив, неће бити прелазних влада, већ влада народа, само ће народ одлучивати ко ће да влада”, поручио је Вучић

Док сам ја жив, само ће народ одлучивати ко ће бити на власти, поручио је председник Српске напредне странке Александар Вучић и прецизирао да неће бити никакве техничке владе, већ само народне, нити ће странци одређивати код ће да влада у Србији. Вучић је, на седници Главног одбора странке, рекао да су се Чедомир Јовановић и Бошко Обдрадовић ујединили око једне идеје, у једном дану.

„Кажу ”ајде, Вучићу да ти својом већином изгласаш нас у техничку владу, постоји пример у Македонији” “, рекао је он поводом предлога та два опозициона политичара да се састави прелазна техничка влада.

„Док сам жив, неће бити прелазних влада, већ влада народа, само ће народ одлучивати ко ће да влада. Криминалне варијанте у којима на власт хоће да дођу криминалци без гласа народа неће моћи док сам жив“, подвукао је он додајући да у Србији „неће бити никаквих Бокија 13“.

„Док сам жив, бранићу Устав и ову земљу. Када од народа добијете поверење онда можете да владате. Без народа на власт, лопуже, не можете! Колико гласова Чедомире имаш? Колико Обрадовићу имаш? Нема власти без избора. Ако ти народ да глас, онда можеш на власт“, поручио је Вучић.

То је, каже, једногласно подржало и Председништво странке, раније данас. Према његовим речима, неће ни ниједан представник стране државе да уређује ко ће да влада у Србији.

„Ви, странци добродошли сте, драги сте нам гости, а да срушите Србију, да влада онај који нема народно поверење – сиктер! Нема ништа од тога. Србија ће да чува своју слободу, независност и сувернеитет“, поручио је Вучић.

ВУЧИЋ: НЕ ПОТЦЕЊУЈТЕ ПРОТИВНИКЕ, НИТИ ГНЕВ НАРОДА
Председник СНС Александар Вучић упозорио је своје страначке колеге да на предстојећим изборима не треба потценити противнике, нити гнев народа због неиспуњених обећања локалних челника.

“Немојте да сметнете с ума да ћемо сами себи бити највећи противници. Ко год да учествује, биће много озбиљнији противници од оних који су одлуку донели да не учествују, зато што немају подршку народа”, рекао је Вучић. “Немојте да потцењујете оне који ће да изађу на изобре, нити гнев људи који су добијали обећања од локалних челника”, објаснио је.

Вучић је, рекавши да је Драган Ђилас зарадио 619 милиона евра са своје четири фирме и то док је био државни функционер, приметио:

“И он би да се врати на власт и да нам држи придике како ћемо да се понашамо у будућности. То за 619 милиона евра нико није рекао да то није истина, ни он, то су званични подаци”, навео је Вучић. Такође, додао је да Ђилас и представници бившег режима сада хоће да поруче обичном народу – “хеј људи, па ми жути смо квазиелита, ми смо лопови, али то је нормално”.

Вучић наводи да опозиција не може да замисли да је неко сада поштен и да ради за добро земље, јер гледају по себи. “Лопови и криминалци неће управљати Србијом, јер народ неће да им укаже поверење. Питаћемо само народ шта жели и никог више”, поручио је председник.

Како је рекао, нико се није огласио по питању спорних 619 милиона евра, већ су рекли да је тенк испред стадиона бламажа за председника, пошто тенк није на Вестфалену него на Оберфалсу.

“Онда сам стварно надрљао. То је велика грешка. Још горе, тај тенк са навијачким обележјима је значи тамо под државном капом? Замислите да је код нас био под државном капом, шта би нам говорили и шта би радили?”, запитао је Вучић.

Сваке суботе, додаје, цео град мора да трпи њих неколико стотина, који се шетају и малтретирају грађане, док је у центру Београда синоћ било око 60.000 људи.

“Због њих људи не могу да пролазе, прљају град, гађају Председништво… а ми их пуштамо и пуштаћемо, јер показујемо демократију, али насиље нећемо дозволити”, нагласио је он.

Поручио је да ће обичан народ увек гласати за будућност своје деце и да им то “никакве барабе” неће забрањивати, на било који начин. Подсећа да су напредњаци победили бивши режим 2012. године само зато што је неко веровао да ствари могу да се промене и да зато главни циљ остаје да се брине о нашој деци, да дигитализација буде средње име за наш напредак и да у центру пажње буде обичан човек на другачији начин него до сада.

Председник каже да ћемо тек бити изложени притисцима споља и изнутра и да нас чекају тешка јесен и зима, пошто ће бити великих притисака чим Албанци формирају своју владу Тражиће се да признамо, како је рекао, независност Косова без компромиса, да они добију све а Срби ништа, а што се никада неће десити док год је он председник.

“Лако то изгледа када аплаудирате, али притисци ће бити језиви и преко унутрашњег фактора и преко медија, биће измишљања тема свакојаких као што су измишљали и пре”.

Запитао је колико се људи супроставља онима који су окружили Председништво и са тестерама упали у РТС и истакао да је леп пример дао младић Немања Јоксимовић који се јуче супротставио на Тргу Републике бандитима из опозиције. “То мора да буде обавеза и других људи, на сваком месту”, истакао је Вучић.

Када је реч о захтевима опозиције, Вучић каже да су прво тражили да уреде бирачке спискове, јер су наводно и мртви гласали иако су имали и по 15 представника на бирачким местима, али да им то није било важно када им је власт рекла да ће им дозволити да уреде спискове. Затим је за опозицију био проблем финансирање политичких странака, па су после и од тога одустали иако су сами донели тај закон када су били на власти.

На крају, наставио је Вучић, видело се да им је најважнији РТС и РЕМ иако су у њима све људи које су сами поставили. “Онда су дошли на генијалну идеју да ја не учествујем у кампањи, а ја сам им рекао може али од следећег пута, пошто немају никакав законски нити уставни основ”, додао је Вучић. Партијске колеге је позвао да више разговарају са народом.

“Не постоји ништа важније од тога”, поручио је и истакао да ће на 11. годишњицу постојања странке, у октобру, направити нови, четворогодишњи план како да Србија постане успешна, модерна, европска земља.

Нова седница Главног одбора биће одржана на 11. годишњицу странке, када ће се видети ко је у странци урадио добре платформе, а ко није, додао је Вучић.

“И да направимо нови четворогодишњи план да Србија постане успешна, модерна, европска земља, која ће да буде испред појединих чланица ЕУ, по економској снази и висини плата и пензија, да генерације које долазе после нас могу да се поносе”, рекао је Вучић.

Својим страначким колегама поручио је да иду храбро у “борбу речима и аргументима”, а да опоненте пусте да буду непристојни, свадљиви, насилини.

“Ми то не смемо, али у борбу речима – храбро. Говорите истину, побеђујемо их истином, до победе на републичким, покрајинским и у готово свим локалним самоуправама у Србији”, поручио је Вучић.

Позвао их је да разговарају са грађанима, да обиђу сваку кућу у Србији, јер нису обишли људе ако су се огласили на друштвеним мрежама и добили “три ретвита и два лајка”, већ морају да разговарају, да виде шта је потребно да се уради.

“Немојте да затварате врата, дајте да уђу нови људи, да могу да мењају Србију са нама”, рекао је Вучић, што је испраћено аплаузом, на шта је он приметио да се и по тим аплаузима види колико је гнева код људи који све то виде.

БИЋЕ ПРОМЕЊЕНО ПРЕКО 50 ОДСТО КАНДИДАТА НА ЛИСТИ
Председник Александар Вучић поручио је, обраћајући се на седници Главног одбора СНС, да ће на листи кандидата за посланике, коју “носи” СНС, бити више напредњака него раније, и поред сарадње са коалиционим партнерима, јер је, каже, важно да се измери снага СНС и снага других.

“СНС ће имати значајан број посланичких кандидата, више него раније. Ми смо увек били веома дарежљиви, поштовали смо и поштујемо коалиционе партнере, али колико год поштовали, на крају крајва – они који се боре су малобројни из СНС-а. Ове друге ни микроскопом не могу да нађем”, приметио је Вучић говорећи о изборној платфроми СНС за 2020. годину.

Како је рекао, када је тешко и када има проблема, када дође до сукоба са политичким противницима или се трпи притисак међународне заједнице – ту су само људи из СНС да се томе супротставе, или и партнери, који се, каже, ретко огласе и то после његових порука у јавности. “Сарађиваћемо и даље, али ћемо тачно да измеримо снагу СНС и снагу других”, рекао је Вучић.

Такође, најавио је да ће и на централној листи СНС бити промењено више од 50 одсто људи, те да ће остати они малобројни, који су се доказали борбеношћу, као и да ће бити 30 одсто нових, младих људи. Неће бити промена зато што је неко неуспешан, већ је потребна нова енергија, додао је он и поновио да ће 50 до 60 одсто у влади бити нових министара, ако СНС добије поверење грађана.

“Да покажемо да нисмо срасли са фотељом, да нам је важно да Србија иде напред, да нисмо посвећени личном богаћењу”, рекао је Вучић и приметио: “Како људи из ГО најмање тапшу на овакве речи”. “Ово се односило и на мене, не само на њих”, додао је.

Вучић је поручио да ће СНС на изборе да изађе са резултатима. Он је поручио да је Председништво СНС усвојило закључак којим се до 10. октобра даје рок локалним самоуправама да доставе идеје – како ће листе да им изгледају, какав им је план, колико ће нових људи бити, колико се њих доказало, колико је оних који нису завредели поштивање народа и који ће отићи, шта је урађено до сада и шта би требало да се уради. То исто, каже, важи и за Војводину.

Вучић је истакао да ће пре тога, шестог октобра бити одржани избори на КиМ, као и да је његов савет Српској листи да на тим изборима учествује и победе. Биће то тешки избори за Српску листу, али очекујем победу у нашој јужној покрајини, истакао је Вучић.

“Иако ће имати најтежу кампању, јер не постоје начини на који албански портали, Квинта нису укључили да Срспка листа, која ради са Београдом, и живи и ради за Србе са КиМ, изгуби од њихових миљеника”, рекао је Вучић. Он је, на почетку обраћања, изразио задовољство што на седници нема само највиших функционера странке, већ и других чланова, те се свима захвалио на подршци, раду и великом труду, који су уложили.

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ЈЕДНОКРАТНА ПОДРШКА ПЕНЗИОНЕРИМА
Ново повећање пензија уследиће најкасније од првог јануара, а до краја године најсиромашнији пензионери добиће и једнократну подршку, најавио је председник Србије и СНС Александар Вучић. Он је у обраћању на седници Главног одбора странке рекао и да ће се плате и даље повећавати.

„То значи да ће као и прошле и претпрошле године бити највише увећане. Верујем да ћемо тај тренд успети да наставимо, чувајући здрав економски систем и не повећавајући јавни дуг“, рекао је Вучић.

Казао је да се пензионери не питају више да ли ће пензије стићи на време зато што постоји одговорно руководство. „Живећемо боље, добијаћете нове путеве. Отварамо аутопутеве и тамо где никоме није пало на памет“, рекао је он. За две до три недеље, најавио је, отварање радова на Моравском коридору.

Говорећи о реновирању болница најавио је да ће у децембру да се руши Инфективна клиника и изградити нова. „Ствари нису идеалне и зато хоћемо додатно да се поправљамо, не да се поредимо са онима који су најгори, већ себи да кажемо могли смо боље и више. Да се боримо још снажније, да не губимо енергију, да будемо верни и лојални грађанима“, нагласио је он.

 

Извор Агенције/Вечерње новости, 01. септембар 2019.

ВУЧИЋ О ИЗБОРИМА И БОЈКОТУ ОПОЗИЦИЈЕ
Председник Србије Александар Вучић је рекао да постоји опасност да се бојкотом избора нанесе штета држави Србији и да се, како је рекао, види зла намера политичког блока који нема ништа друго осим бојкота као опцију. Поводом изјаве хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић о доприносу у у антифашистичкој борби у Другом светском рату, Александар Вучић је рекао да је срамно поредити Србе и Хрвате кад је реч о доприносу.

Вучић је гостујући на телевизији Пинк рекао да постоји опасност да се бојкотом нанесе штета држави Србији. “То ће свакако бити случај. Прављења штете у смислу прављења проблема и тензија у земљи и пред међународним факторима”, додао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговарао у парламенту са представницима ЦРТЕ и да је прихватио свих пет главних њихових захтева у вези са предстојећим изборима, али да то опозицију не интересује већ само бојкот избора.

“Били смо спремни да прихватимо највећи број услова које су поставили они који су њихових помагачи, као што су ЦРТА и ЦЕСИД. Нису то неутрални људи, то су лажи. Спремни смо да прихватимо 80 или 90 одсто, то јест највећи део тих препорука, али они нису заинтересовани за то”, каже Вучић и додаје да треба да се унапреди рад парламента. Пет захтева смо у року од седам дана испунили, нагласио је председник.

Навео је да је први захтев био да више нема закона по хитном поступку, иако су за време бивше власти сви закони били по хитном поступку. Додао је да већ три месеца нема закона по хитном поступку, затим да је други захтев био да у скупштини морају да буду јавна слушања, трећи да морају да се ставе извештаји независних органа и институција на пленарну распаву у парламент пошто то није урађено било прошле године нити почетком ове године.

“Затим опозиција има проблем са амандманима, прихваћено је иако напишу на 100 чланова – брише се. Пети захтев је био да у расправу о буџету не стављамо са осталим тачкама дневног реда и осталим законима већ да мора самостално да иде. То смо рекли и имаће двоструко време. Ипак, нигде нису рекли да смо прихватили све то, нити су показали. Ту видите злу намеру политичког блока који нема ништа друго осим бојкота као опцију јер их народ неће”, нагласио је Вучић.

Каже да постоји повећано интересовање међународних посредника за Србију, као и да су поједини добронамерни, док други нису. Вучић је рекао да су поједини људи насели на различите приче о непостојању демократије у Србији. Подсетио је да је победе на председничким изборима 2017. била чиста као суза, најубедљивија од Милошевићеве победе 1991. године и да је предузео најтеже реформе и да ће плате за два месца бити од 35 до 60 одсто више у односу на период пре смањење.

Он је напоменуо је суштина у томе да неко хоће да нам отежа позицију око КиМ и да су ту различити интереси уплетени и да је управо он најснажнија тачка отпора независности Косова, тако што Србија не би добила ништа.. Вучић је рекао да су неки предали Косово 2008. године, док се сада Србија бори за Косово и почела је да подиже земљу.

Коментаришући изјаву Бориса Тадића да је оставио све чисто, Вучић каже да му је оставио независно Косово, ЕУЛЕКС и ЕУ да се тиме баве, стотине земаља које су признале независност Косова, границе на Јарињу и Брњаку, али да није желео да даље коментарише његове изјаве, рекавши да ће људи сами проценити.

“Данас се Србија подиже, гради се на сваком кораку, ауто-путеви као печурке после кише ничу. У таквим условима ми смо земљу почели да подижемо, данас је Србија земља која се гради, нису то само ауто-путеви, нису то ни пруге које градимо ни према Будимпешти ни према Црној Гори, то је подизање целог једног система, наше је да дигитализујемо Србију, да направимо брз интернет, све то подижете у Србији, отворио сам сам 126 фабрика, остварили смо сигурност, повећање плата и пензија”.

О ОПОЗИЦИЈИ И “МАКЕДОНСКОМ СЦЕНАРИЈУ”
Говорећи о изборима, каже да је опозицији синула идеја да стварамо прелазну владу. “Свиђа им се ‘македонски сценарио’. Свиђа им се Боки 13, желе да краду паре и да дођу на власт а да народ не гласа за њих. Ја им поручујем да то нећу дозволити док сам жив. У овој земљи влада демократија и док сам жив неће ме убедити да срушим своју земљу”, истакао је Вучић.

“Нећу никада пристати да се довед на власт лезилебовићи који имају три одсто гласова. То никада не могу да добију. У овој земљи ће демократија да влада, када добијете већину даћу вам мандат”, поручио је Вучић.

Он је рекао да постоји опасност да опозиција изазове сукобе те додао да ће се њихова немоћ долазити до изражаја и да ће наставити још оштрије. Вучић је рекао да је подршка опозиције све мања, наводећи да их је било између 400 и 500 на протесту док је 65.000 људи било да види Трг републике.

Истакао да ће бојкот опозиције искористити друге снаге које ће се позиционирати, постати део парламента, постати нова опозиција, можда и нова власт. “Људи ће се борити за своје демократско право и нико их неће спречити да гласају”, рекао је Вучић.

Он је рекао да то неће успети ни са ни без иностране помоћи. “Тај филм неће гледати јер је наш посао да омогућимо људима да слободно изађу на изборе”, рекао је Вучић. Вучић је навео да је 2016. године 53 одсто грађана изашло на изборе. “Ако они бојкотују, за нас је све преко 40 одсто чудесан резултат”, рекао је Вучић.

“НОВА ‘КРВ’ И НОВА ЕНЕРГИЈА У СТРАНЦИ”
Када је реч о промени људи у СНС, Алексадар Вучић је поновио да ће бити промењено најмање 50 одсто људи на листи за посланике, као и да ће та листа бити подмлађена. “Најмање 50 одсто министара ћемо променити”, поручио је Вучић истичући да жели нову “крв” и људе који ће унети нову енергију, јер људи који су на власти не желе развој странке због своје власти.

Вучић каже да ће зато пустити “нове вентиле за нове људе”, не само младе већ и старије који нису могли да докажу своје способности. Додао је да су неки и седам година већ министри и да ће морати да се суоче са променама. Он је истакао, такође, да баш хоће да учествује у кампањи и да помогне СНС-у, како би један мандат оставио младима, као и да је то његов дуг не према СНС већ Србији.

Нагласио је да у СНС има доста бораца и да се увек исти боре и том приликом поменуо “Мартиновића, Орлића, Мају Гојковић и Ђукановића и друге, док се, са друге стране, исти оглашавају само када је нека лепа вест, али не и када треба примити ударац. “Рачунајте на борбу и да морате да говорите истину и да ће људи увек да поштују борце”, навео је Вучић.

Додао је да је у Пинкију данас на седници ГО СНС било око 3.000 људи и да су они који нису чланови ГО били на трибинама и тапшали за различите ствари у односу на функционере СНС и да управо зато морају да се мењају ствари. Вучић је рекао да се ни њему не јављају локални функционери из СНС са изговором како немају његов број и истакао да то показује да се не јављају обичним грађанима и поново поручио да морају да комуницирају са људима.

“СРАМНО ПОРЕДИТИ СРБЕ И ХРВАТЕ У АНТИФАШИЗМУ”
Поводом изјаве хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић о доприносу у у антифашистичкој борби у Другом светском рату, Александар Вучић је рекао да је срамно поредити Србе и Хрвате кад је реч о доприносу.

“Више је него срамно поредити Србе и Хрвате, нарочито што је устанак у Хрватској подигнут у месту Срб, чисто српско место, подигли су га Срби”, рекао је Вучић за Пинк.

Упитан да ли је изјава председнице Хрватске у функцији предизборне кампање, Вучић је рекао да га је срамота и да одговори на то питање јер би, каже, “можда био вулгаран”.

“Београд је ослобођен 20. октобра 1944. године. 10, 12 и 15. марта 1945. имате званичне изјаве управника концентрационог логора Јасеновац, који каже да чврсто стоји усташка национална чизма у Јасеновцу и да се повлачити неће. То је шест месеци пошто је Београд ослобођен… Толико о томе ко је и каквом покрету припадао”, рекао је Вучић.

Говорећи о Хрватској, Вучић је рекао да је НДХ била добровољна нацистичка творевина, да никад није била покорена и окупирана од стране Немачке и да нису били бомбардовани, попут Београда. “Београд је имао марионетску владу пошто је влада Краљевине Југославије поражена, много људи је то крваво платило. А Загреб је, уз Марибор, Линц и Беч на најтоплији начин примио Немце”, рекао је Вучић.

Упитан зашто Србија није позвана у Варшаву, Александар Вучић је рекао да нас неки доживљавају као руске савезнике и да зато морају да буду кажњени, као и да је у питању ревизионизам. Вучић је рекао да у почетку није био срећан што није позван на обележавање почетка Другог светског рата у Варшаву, али да је данас, када је видео изјаве Грабар Китаровићеве, ипак срећан што није био тамо.

“Можда бих нешто и направио, можда боље да нисам ишао тамо”, рекао је Вучић и истакао да ће следеће године ићи на Црвени трг на Дан победе, где ће бити највећи број оних који су заслужни за слом фашизма.

Подсетио је да је око 15,5 милиона Руса и Белоруса страдало у борби против фашизма. Председник је истакао да су Срби један од најстрадалнијих народа пропорционално броју становника, уз Јевреје, Русе, Белорусе, Пољаке. Додао је да је у Другом светском рату страдало и 125.000 Американаца, али да је њихов допринос у победи био већи од, рецимо, српског, због њихове глобалне снаге и оружја.

“СРБИЈА НА ПУТУ КА ЕУ, АЛИ РАДИ НАЈБОЉЕ ЗА СЕБЕ”
Поводом поруке из Брисела да Србија мора да раскине споразум са Евроазијском економском унијом пре чланства, Вучић је рекао да се Србија налази на европском путу, али да ради оно што је за њу најбоље.

“Ми се налазимо на европском путу. Споразум са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ) је трговински споразум који доноси Србији много олакшица. Ми радимо оно што је најбоље за нашу земљу”, рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву председника спољнополитчког комитета у Европском парламенту и донедавног известиоца за Србију у овој институцији Дејвида МЕкалистера, Вучић каже да је Мекалистер пренео да Србија, оног тренутка кад буде ушла у ЕУ, мора да раскине споразуме са Евроазијском економском унијом и да мора да постоји излазна клаузула. “Само треба да уђемо у Европску унију”, напоменуо је Вучић.

Рекао је да Србија све више производи, да се покривеност увоза извозом приближила на 80 одсто, а да се највише извози у Немачку и Италију. На наводе да би Србија требало да уђе у Светску трговинску организацију, Вучић је рекао да би се Срби “поубијали” око тог питања, јер би то значило да Србија мора да уведе у трговински промет генетски модификоване организме (ГМО).

ГМО имају све земље на свету, али би то у Србији “довело до рата”, каже Вучић, јер Србе више занима да се туку око тога него око Косова. “То је једина ствар због које не постајемо чланови СЗО. То ћемо људима морати да објашњавамо за годину, две”, рекао је Вучић.

“У БЕОГРАДУ МНОГО ТОГА УРАЂЕНО”
Председник Александар Вучић рекао је, поводом отварања Трга републике, али и критика да то није добро одрађено, да мисли да је у Београду много тога урађено, да је буџет града данас 600 милиона евра већи и да зато град може да цвета и да се развија.

“То је парадигма успеха Србије, не би било оваквих свађа да нисмо успешни, нико се не би појавио ни на Тргу, ни на свим овим трговима које реновирамо, нико не би правио проблема да у томе није видео зрно победе или будућег успеха за неког другог”, рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Како је рекао, а то што се “неко бахато и арогнатно понаша о њему говори нешто”. “Иначе сам поносан колико туриста привлачимо, скоро да не може да се чује српски језик у центру Беогада, али то морамо да урадимо и са Сокобањом и са другим местима”, нагласио је Вучић.

Према његовим речима, Београд изгледа прелепо и изгледаће све моћније и снажније. “Пошто сам обишао целу Европу и свет могу да кажем да променаду коју имамо је најлепша – лепша од Тел Авива, Осла, па чак и Барселоне. Али, нека свако сам процени. Поносан сам на то колико се улаже. А политику у којој је главно како ћете неког да увредите, то су аргументи које не могу да прихватим”, навео је Вучић.

Поводом инцидента на Тргу републике, Вучић каже да је нападнути Немања Јоксимовић “васпитан и пристојан” и да је чак изненађен храброшћу коју је паказао. “Али, не разумем смисао. Ово је , дакле, трг, ту се види сва грандиозност пројекта, не правимо парк него трг”, истакао је Вучић.

На опаске појединаца да трг изгледа соцреалистички и да су две саобраћајне траке мало, одговара: “Једино да срушимо Народно позориште или споменик па да буду четири траке”. Додаје да је толико тога урађено у Београду, почев од “змијарника” који је постојао на месту данашњег Београда на води, а да је то “сада најскупље место и најлепша променада, до Карађорђеве и других улица у граду”.

Не може, каже, да разуме да неко жели све најгоре свом граду, да буде лошији и ружнији. “Буџет града је 600 милиона евра већи, толико смо способнији од вас, зато град може да цвета и да се развија”, истакао је Вучић. Одбацује и тврдње да се иза радова крије прање новца. “Покажите ми један папир… Ни динар не бих узео. Мени то не треба, живим боље од просечних људи, али се трудим да не буде много боље и да разумем како живе и једнако волим и Београд и Ниш и Нови Сад, Ваљево. Мене то не занима”, рекао је Вучић.

Истиче да је тешко све то објаснити онима који су против сваког прогреса. “Морате да идете у корак са светом, зато ми идемо у дигитализацију, брзи интернет, паметне клупе у парковима, а они који хоће да заостају нека се врате у своје време. Данас тај трг први пут изгледа као трг. Али ја разумем да је за неке то додатни проблем јер ће сад морати да скупе бар 15.000 људи, а не као до сада 5.000, а говорили да има 50.000”, закључио је Вучић.

“ОЗБИЉНА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ”
Председник Србије Александар Вучић каже да ниједан тајкун или политичар неће бити заштићен и да ће правда бити враћена народу у руке, јер је то, како је нагласио, од пресудног значаја за будућност земље.

“Многи људи у овој земљи су мислили да тајкуни и политичари морају да буду заштићени, јер могу да купе све. Мој одговор је да то није могуће и да ће свако бити једнак пред законом. То мало правде морамо да вратимо народу у руке и да свако одговора без обзира колико новца има, колико је милиона узео себи и без обзира на то колико је умешан у политику и на којој се функцији налази”, поручио је Вучић. Истакао је да је Србији потребна озбиљна борба против корупције и више правде за грађане.

“ПАЛМЕР ЋЕ СПРОВОДИТИ ПОЛИТИКУ САД СНАЖНО И БРУТАЛНО”
Председник Србије Александар Вучић сматра да ће Метју Палмер, именован за специјалног изасланика САД за Балкан, спроводити политку САД – снажно, понекад чак и брутално и да су приче да ће нама бити наклоњенији, јер је “српски зет” смешне.

У емисији “Хит твит” ТВ Пинк, на питање да ли се може очекивати да захваљујући његовом ангажману инциденти, као вечерашњи, када су у Косовској Митровици Албанци напали српског дечака, буду ређи, Вучић је одговорио да је Палмер одговоран, озбиљан и марљив човек.

“Смешно ми је то када кажу да је ‘српски зет‘, па ће нама бити наклоњенији, смешно и будаласто. Он ће спроводити политику САД снажно, понекад и брутално и нама не предстоје никакви лаки задаци. А да ли је способан и да ли је одговоран – свакако да јесте.”

“О СЛУЧАЈУ ПАВЛОВИЋ: РЕШИЋЕМО ДЕО ПРОБЛЕМА”
Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Мају Павловић примио, јер је веровао да нешто може да се реши, а на негативне реакције неких према њој после састанка каже да се ради о људима који увек “преко туђе грбаче” хоће да дођу до своје користи.

“Њој је сметало што јој се чинило да има другачијег односа органа власти према каналу који води. Има ту више проблема, нешто може да се реши, нешто не. Немам дилему да је за неке од тих ствари у праву и то ћемо да исправимо”, рекао је Вучић.

“МАЈА ГОЈКОВИЋ У БОЛНИЦИ”
Александар Вучић рекао је да је председница Народне скупштине Маја Гојковић примљена је у болницу због здравствених проблема. Навео је да јој је није било добро и да је зато примљена у болницу и пожелео јој брз опоравак.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Танјуг/РТС, 01. септембар 2019.