Вулин: Рећи оно што је Колинда рекла може само Павелићев следбеник

„Рећи такву гадост може само следбеник Павелића који ужива да се руга жртвама усташких кољача”, рекао је он

Министар одбране Александар Вулин је поводом изјаве хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да су Хрвати дали највећи допринос победи над фашизмом рекао да она може да лаже читав свет, али да Срби и Хрвати знају да су Хрвати уверено и до последњег дана били уз нацисте.

„Хрватских злочина у Јасеновцу и Јадовну су се гадили и Немци, а Колиндиних лажи гади се сваки антифашиста”, поручио је Вулин.

Он је оценио да Китаровић још увек „не може да се отрезни од пијанства на прослави злочиначке акције Олуја” и да се само тако може објаснити њена изјава да су Хрвати дали највећи допринос победи над фашизмом.

„Рећи такву гадост може само следбеник Павелића који ужива да се руга жртвама усташких кољача. Антифашистички устанак у Хрватској је подигнут у месту Срб, и да ли може бити дилеме ко га је подигао”, изјавио је Вулин.

Он је нагласио да је Независна држава Хрватска створена вољом огромне већине Хрвата, која је како је говорио Туђман „израз повијесне тежње Хрвата за државом” била најстраснија фашистичка творевина, место са логором за децу где је заклано 20.000 малих Срба, Јевреја и Рома, преноси Танјуг.

„Хрватска држава на своју срамоту и ужас слободног света 80 година касније још увек не жели да се одрекне усташког режима. Колинда Грабар Китаровић је полагала венце на гробове усташа у Блајбургу. Да ли су они били антифашистички борци и да ли је Јасеновац допринос Хрвата борби против фашизма”, упитао је Вулин.

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је раније данас да је хрватски народ, сразмерно броју становника, највише допринео антифашистичкој борби у Европи. Она је на обележавању 80. годишњице почетка Другог светског рата у Пољској рекла да је у антифашистичкој борби учествовало више од пола милиона Хрвата, пренео је Индекс.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране

 

Извор Политика, 01. септембар 2019.