Vulin: Reći ono što je Kolinda rekla može samo Pavelićev sledbenik

„Reći takvu gadost može samo sledbenik Pavelića koji uživa da se ruga žrtvama ustaških koljača”, rekao je on

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je povodom izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da su Hrvati dali najveći doprinos pobedi nad fašizmom rekao da ona može da laže čitav svet, ali da Srbi i Hrvati znaju da su Hrvati uvereno i do poslednjeg dana bili uz naciste.

„Hrvatskih zločina u Jasenovcu i Jadovnu su se gadili i Nemci, a Kolindinih laži gadi se svaki antifašista”, poručio je Vulin.

On je ocenio da Kitarović još uvek „ne može da se otrezni od pijanstva na proslavi zločinačke akcije Oluja” i da se samo tako može objasniti njena izjava da su Hrvati dali najveći doprinos pobedi nad fašizmom.

„Reći takvu gadost može samo sledbenik Pavelića koji uživa da se ruga žrtvama ustaških koljača. Antifašistički ustanak u Hrvatskoj je podignut u mestu Srb, i da li može biti dileme ko ga je podigao”, izjavio je Vulin.

On je naglasio da je Nezavisna država Hrvatska stvorena voljom ogromne većine Hrvata, koja je kako je govorio Tuđman „izraz povijesne težnje Hrvata za državom” bila najstrasnija fašistička tvorevina, mesto sa logorom za decu gde je zaklano 20.000 malih Srba, Jevreja i Roma, prenosi Tanjug.

„Hrvatska država na svoju sramotu i užas slobodnog sveta 80 godina kasnije još uvek ne želi da se odrekne ustaškog režima. Kolinda Grabar Kitarović je polagala vence na grobove ustaša u Blajburgu. Da li su oni bili antifašistički borci i da li je Jasenovac doprinos Hrvata borbi protiv fašizma”, upitao je Vulin.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je ranije danas da je hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi. Ona je na obeležavanju 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata u Poljskoj rekla da je u antifašističkoj borbi učestvovalo više od pola miliona Hrvata, preneo je Indeks.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane

 

Izvor Politika, 01. septembar 2019.