Џонсон: Излазимо из ЕУ у октобру чак и ако парламент изгласа неповерење влади

“Безусловно излазимо 31. октобра. Нећемо прихватити покушај да се оглушимо о наша обећања и поништимо референдум”, поручио је он

Недељу дана пред једномесечну суспензију рада Парламента, у Британији се води прави рат за брегзит. Премијер Борис Џонсон не попушта пред побуњеницима у Конзервативној странци који настоје да брзопотезним законом издејствују одлагање брегзита. Хоће ли рововску борбу “за” и “против” брегзита прекинути превремени избори?

У Британском парламенту за неколико сати почиње права битка за судбину брегзита. Наиме, кабинет Бориса Џонсона има само једног посланика предности и то ако се урачунају и гласови Демократске унионистичке партије Северне Ирске.

Са друге стране, Парламент има само девет дана да кроз оба дома прогура закон којим би се Влада спречила да земљу 31. октобра без споразума изведе из Европске уније. Такав закон подразумевао би одлагање ове одлуке до 31. јануара уколико споразума не буде.

Чак двадесет торијевских посланика, привржених останку у Унији, најавило је да ће се придружити опозицији у оваквом потезу. Међутим, Борис Џонсон одговара изузетно оштро. Он је запретио овим посланицима да ће бити избачени из странке. Чак јуче није хтео са њима уопште ни да се састане.

То доводи до ситуације да Борис Џонсон, уколико се они окрену против њега, остаје са мањинском владом и могао би да распише превремене изборе. На први поглед то је остварење сна Џеремија Корбина, који позива на гласање већ две године. Но, како упозорава бивши лабуристички премијер Тони Блер, у овом тренутку није извесно ко има већину у дубоко подељеној Британији и све ово може бити велика замка конзервативне владе.

“Безусловно излазимо 31. октобра. Нећемо прихватити покушај да се оглушимо о наша обећања и поништимо референдум. Наоружани и ојачани тим уверењем, верујем да ћемо постићи споразум на кључном самиту Европске уније у октобру. Споразум, који ће парламент свакако имати прилику да преиспита. У међувремену, оставимо наше преговараче да раде без Дамокловог мача над вратом. И без избора. Не желимо их ни ја, ни ви”, поручио је Џонсон.

Лидер Лабуристичке странке Џереми Корбин каже да Борис Џонсон у суштини прети народу брегзитом без споразума уколико у парламенту не буде добио оно што хоће. Наредних девет дана у Британији личиће на легендарну партију шаха између Фишера и Спаског са потпуно неизвесним резултатом.

 

Аутор Ивана Милорадовић

 

Насловна фотографија: REUTERS/Simon Dawson

 

Извор РТС, 02. септембар 2019.