Фајненшел тајмс: Откуд Србији 12 пута више инвестиција него економијама њене величине

У чланку Фајненшел тајмса се наводи да је у Србију прошле године ушла рекордна количина директних страних гринфилд инвестиција

Угледни британски часопис Фајненшел тајмс у најновијем броју објавио је да Србија привлачи скоро 12 пута више страних инвестиција него економије њене величине. Као узроке наводи паметну подстицајну и пореску политику, повољне трговинске уговоре са Истоком и са Западом и економске реформе.

У тексту се наводи да је у Србију прошле године ушла рекордна количина директних страних гринфилд инвестиција. Чланак почиње статистикама аналитичког тима Фајненшел тајмса који прати страна тржишта. Њихови подаци кажу да је Србија прошле године привукла незапамћен износ страних директних инвестиција од чак 5,8 милијарди долара.

Оне су дошле кроз чак 107 пројеката док је претходних година просек био 69 пројеката годишње. То значи да је Србија привукла више страних инвестиција по глави становника од било које друге земље на свету.

Лист затим наводи изјаву премијерке Ане Брнабић дату Танјугу да ти подаци сведоче о томе да су се реформе спроведене у претходних пет година исплатиле. Лист анализира инвестиције и каже да су оне последице паметних подстицаја страним инвеститорима као што је субвенција од седам хиљада евра по радном месту и пореске олакшице.

Оно што је још боље је структура инвестиција. Већина је у производни сектор привреде. Педесет четири одсто инвестиција је у аутомобилској, прехрамбеној, дуванској и текстилној индустрији и изградњи некретнина. У сегменту производње посебно су занимљиве инвестиције из Кине. Од 2005. до 2014. чак 74 одсто страних инвестција у Србији су долазиле из Европе. Сада се то променило, и од 2015. кинеске инвестиције расту експоненцијално.

Иако то забрињава неке западне земље, пише Фајненшел тајмс, Србији су те инвестиције донеле велике пројекте. Круна тих инвестиција је куповина смедеревске железаре којом сада управља “Хестил” из кинеске провинције Хбеј.

Ипак, чињеницу да не инвестирају само Кинези, Фајненшел тајмс илуструје примером компаније “Џонсон Електрик” која је недавно отворила свој највећи европски погон баш у Србији. У њега је уложила више од 100 милиона евра. Правиће електрична и хибридна возила и запослити више од хиљаду радника. Та високотехнолошка инвестиција указује на још један позититиван и далековид тренд у Србији.

Србија се последњих година све више труди да привуче инвестиције у високотехнолошке гране индустрије. На тај начин она штити своју привреду од затварања радних места које са собом доноси аутоматизација нове технолошке револуције када ниже квалификована радна снага више није потребна.

Зато Влада Србије ради на томе да њена привреда оствари контакте са водећим компанијама и школама за високу технологију како би подигла ниво технолошке писмености своје радне снаге, закључује Фајненшел тајмс.  Средином августа, британски часопис објавио је да је Србија на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција.

ВУЧИЋ ПОНОСАН
Председник Александар Вучић написао је на свом Инстаграм налогу да је поносан на Србију, после објављивања извештаја у Фајненшел тајмсу.

“Србија је привукла више гринфилд инвестиција у 2018. години него било која друга земља у односу на свој бруто домаћи производ” , пренео је Вучић писање Фајненшел тајмса.

 

Насловна фотографија: Adam Jefffery/CNBC 

 

Извор РТС, 03. септембар 2019.