Дојче веле: Ангела у Кини, више непријатних него пријатних тема

Однос Немачке са Кином комплекснији је него икада, а листа непријатних тема за разговор је дуга: од Ујгура до Хонгконга

Немачка канцеларка Ангела Меркел путује у Кину – по дванаести пут. Са њом су, као и увек, представници немачке привреде. Но, овај пут ће она имати тежак задатак, јер има више непријатних него пријатних тема за разговор.

Некада су привредни споразуми у вредности од 150 милијарди евра били само мала успомена са којом су се из Кине враћали представници немачке владе. А шефица те владе је у Кини могла да се пред ТВ-камерама слика са једним кинеским духовником док јој он прича о томе како му је било у затвору. Та времена су прошла.

Када канцеларка Ангела Меркел петог септембра буде путовала у Кину, са њом ће у авиону поново седети немачка привредна делегација. На дводневном програму посете ће, поред разговора с политичким вођством Кине, бити и један сусрет са студентима. Однос са Кином комплекснији је него икада, а листа непријатних тема је дуга:

ЉУДСКА ПРАВА: УЈГУРИ И ХОНГКОНГ
Уочи те посете, Џошуа Вонг, један од предводника протестног покрета у Хонгконгу, упутио је канцеларки отворено писмо у којем тражи њену подршку. Приликом последње посете, Меркелова је успела да издејствује да Лију Сија, удовица преминулог дисидента Лијуа Сијаобоа, добије дозволу за излазак из земље.

Али, разговори о кршењу људских права у Кини су све тежи и ређи. Године 2017, дијалог двојих земаља о људских правима је прекинут. Критика немачког министра спољних послова о поступању Кине према Ујгурима је створила дипломатски инцидент. Процењује се да се око милион муслиманских Ујгура налази у заточеништву.

СТРАХ ОД РЕЦЕСИЈЕ
Кина је најважнији снабдевач Немачке и после САД и Француске трећи по значају увозник немачких производа. Две земље су 2018. размениле робу у вредности од 199,3 милијарде евра.

Но, Кина није само најважнији трговински партнер Немачке, већ и њен политички конкурент. Почетком године, Савез немачке индустрије је у једном документу упозоравао на „системско надметање“ са „државном потпором“ коју добијају кинеске фирме. Према мишљењу стручњака, Немачка се тренутно налази пред рецесијом. А страх од пада привредног раста би могао дати крила немачким настојањима да се побољшају трговински односи са Кином.

НОВИ ПУТ СВИЛЕ
Кина стално налази нове начине да оствари свој економски утицај у Европи. На пример, у форми лука и железничких траса: идеја глобалног инфраструктурног пројекта званог „Нови Пут свиле“ је да Кина обезбеди себи копнене и поморске путеве ка Африци и Европи. Неке чланице ЕУ су већ обећале да ће сарађивати са Кином на том пројекту.

Стручњаци страхују да би Кина њиме могла да прошири не само свој економски, већ и политички утицај. Један од партнера Пекинга у том пројекту је Грчка која је 2017. уложила вето на заједничку изјаву о људским правима поводом кинеског пројекта.

И стални трговински спор између САД и Кине оптерећује односе Немачке са тим двојим земљама. Својим повлачењем из нуклеарног споразума са Ираном, председник САД Доналд Трамп је извршио додатни притисак на немачку владу, док је Пекинг за време посете иранског министра спољних послова Џавада Зарифа покушао да створи економске подстицаје за Иран како би остао веран том споразуму.

ПРИПРЕМА САМИТА
За друге перипетије у односу са САД и Кином побринула се и позиција Немачке спрам концерна Хуавеј. Кинески телекомуникациони концерн је један од главних снабдевача читавог света опремом потребном за постављање мобилних мрежа са стандардом 5Г. САД је избацила Хуавеј са свог 5Г-тржишта а Немачка је – неодлучна.

Нешто што би могло да обрадује све скептике у погледу Кине, а посебно Француску, било би планирано склапање трговинског споразума између ЕУ и Кине. Берлин је већ најавио да ће своје добре контакте са Пекингом за време свог мандата као председавајући Савета ЕУ 2020. Искористити да организује самит ЕУ-Кина у Немачкој. У Пекингу би сада Меркелова могла да поради на припреми тог самита.

СЛОЖЕНА СИТУАЦИЈА
Европска комисија је Кину недавно прогласила за свог „системског ривала“. Берлин је са Пекингом у односу који обе стране зову „свеобухватно стратешко партнерство“. Већ пет пута су се представници кинеске и немачке владе састајали на консултацијама. Ове године ће први пут бити одржана и заједничка војна вежба Немачке и Кине.

„Кина је стратешки партнер, али и конкурент“, рекла је Ангела Меркел. Али, та амбиваленција и јесте оно што ствара несигурност у Немачкој и иностранству.

 

Аутор Максимилијане Кошик

 

Насловна фотографија: DPA

 

Извор Дојче веле, 05. септембар 2019.