Hitlerova bista i nacistička zastava 75 godina čuvane u francuskom Senatu

Bista je bila sakrivena u mračnom podrumu Senata. Da ona uopšte postoji otkrila je istraga lista Mond, a nađena je i nacistička zastava

Gornji dom francuskog parlamenta, Senat, 75 godina čuvao je jednu tajnu. Sada ju je otkrio list Mond. Reč je o bisti Adolfa Hitlera.

Bista je bila sakrivena u mračnom podrumu Senata. Da ona uopšte postoji otkrila je istraga lista Mond. Ali to nije sve, takođe je nađena i nacistička zastava, dimenzija tri metra puta dva, kao i brojni dokumenti iz perioda okupacije, preneo je Bi-Bi-Si.

Istraga je počela od ranijih glasina da Senat krije bistu Hitlera još od kraja Drugog svetskog rata, budući da je u prostorijama Senata, inače smeštenom u Palati Luksemburg, bila komanda nemačkih vazdušnih snaga.

Nakon višemesečnog odugovlačenja zvaničnika senata, novinar Monda konačno je dobio potvrdu od glavnog arhitekte Senata, koji ga je samo upitao: “Kako si uopšte uspeo da saznaš?” Međutim, javnost je ostala uskraćena za odgovor kako su tako važne stvari ostale toliko dugo skrivene od očiju sveta.

 

Naslovna fotografija: National Archives & Records Administration

 

Izvor Bi-Bi-Si/B92, 05. septembar 2019.