NATO tim za vođenje hibridnog rata stiže u Crnu Goru

“Tim koji u Crnu Goru stiže zbog izmišljene ruske pretnje i sve što bude činio biće u funkciji slamanja patriotskih snaga”, kaže Ćeranić

Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku, koji će se baviti hibridnim pretnjama, stiže u Crnu Goru, najmlađu članicu ove vojne alijanse. Ovu vest objavio je portal Politiko, podsećajući da su se pre godinu čelnici NATO usaglasili da osnuju timove za podršku, kako bi saveznicima, na njihov zahtev, u svakom trenutku pružili adekvatnu pomoć. Portal navodi da se očekuje da Evropska unija oceni i poboljša mere protiv dezinformacija i mešanja u izbore, mešavinom “tvrdog i mekog zakona”.

– Savet EU je nedavno stvorio novu, stalnu diplomatsku grupu za nadgledanje i reagovanje na “hibridne” pretnje poput dezinformacija, lažnih vesti i pokušaja mešanja u izbore – naglašava portal.

Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci profesor Predrag Ćeranić kaže za Novosti da “hibridno ratovanje” predstavlja novi termin za staru “nauku”.

– Tim koji u Crnu Goru stiže zbog izmišljene ruske pretnje i sve što bude činio biće u funkciji slamanja patriotskih snaga. Rusija, a na Balkanu Srbija, pravoslavlje – to su glavne mete – ističe Ćeranić.

– Odbraniti se možemo kontramerama, razotkrivanjem stvarnih namera protivnika, informisanjem građana. Ponekad je neophodno organizovati kontramiting, a kada se “mirni demonstranti” pretvore u nasilnike i nasrnu na institucije, onda se na silu odgovori silom, sve zavisi od procene. Šampioni u “hibridnom ratovanju” su Britanci i Amerikanci, koji često za ono što rade optužuju protivnika, u svakom slučaju Ruse.

Profesor podseća da se radi o metodama ratovanja za koje je u bivšem, socijalističkom sistemu, bio uvrežen pojam “specijalni rat”.

– Moja generacija je o tome učila kroz koncept ONO i DSZ. Znači, radi se o širokom spektru nevojnih metoda kojima se napada ciljana zemlja (finansijski udari, špijunaža, plasiranje dezinformacija). S obzirom na pojavu novih tehnologija, specijalni, tj. hibridni ratovi danas se vode preko interneta, pri čemu prednjači upotreba društvenih mreža, osnivaju se novi mediji i kupuje uticaj u njima – naglašava Ćeranić.

Na pitanje da li je sve ovo uvertira za pripremanje terena za medijski rat uoči predstojećih izbora u Crnoj Gori, naš sagovornih potvrdno odgovara.

– Da bi mediji bili efikasni, mora neko da proizvodi događaje, odnosno različite performanse, da pravi vesti (dolazi do informacija i plasira dezinformacije). To je prostor za nevladin sektor. Mislim na široku lepezu nevladinih organizacija koje finansiraju strane vlade preko fondacija poput Soroševe i Rokfeler fondacije. Radi se o borbi za javno mnjenje pri čemu se protivnik nastoji diskreditovati na beskrupulozan način, upozorava Ćeranić.

DF: DOLAZE DA VODE RAT
Na složenost hibridnog ratovanja ukazuje i dr Strahinja Bulajić, poslanik DF-a, koji smatra da je cela aktivnost usmerena prema jednom cilju – Rusiji.

– Pravo je pitanje – zašto? Jer nije poznato da Rusija, u bilo kom smislu, pa ni hibridnom, ratuje protiv Crne Gore – ocenjuje Bulajić. – Nije NATO došao u Crnu Goru da obučava njene institucije da se brane od “hibridnog rata”, već upravo suprotno. Dakle, ne dolaze oni da brane, već da vode hibridni rat, u svim njegovim oblicima, protiv Rusije.

NESALOMIVI
Mi u Republici Srpskoj dugo se s tim nosimo. Različite metode primenjene su prema institucijama Srpske, na nama su primenjivane metode koje su se pokazale efikasne u Makedoniji, i nešto ranije u Ukrajini, ali nisu uspeli. Srpska se pokazala vitalnom, bukvalno nesalomivom, čak i kada je reč o tehnikama kojima su podlegle velike i organizovane države – kaže Ćeranić.

 

Autor V. Kadić

 

Naslovna fotografija: Savo Prelevic/AFP via Getty Images

 

Izvor Večernje novosti, 05. septembar 2019.