Сад и Сарајево понижава ЕУ: Џаферовић и Комшић одбили састанак са Ханом

Челници ЕУ у БиХ раније су тврдили да Годишњи национални програм за НАТО не би требало да буде услов за формирање Савета министара, са чиме је сагласна и Русија

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и члан Предсједништва Шефик Џаферовић одбили су да се састану с комесаром за проширење ЕУ Јоханесом Ханом, пише сарајевски портал Журнал.

Како се наводи, Хан је позвао чланове Председништва БиХ да разговарају о спровођењу Споразума о формирању власти у БиХ, али су Комшић и Џаферовић пренели Хану да један састанак неће променити ништа, преноси Танјуг.

Комшић и Џаферовић поручили су да се надају да ће Хан искористити свој утицај да убеди српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да пристане на компромисно решење у вези са слањем АНП-а, односно Годишњег националног програма за НАТО.

Аваз подсећа да су челници ЕУ у БиХ раније утврдили да АНП не би требало да буде услов за формирање Савета министара БиХ, са чиме се сагласила и Русија.

Комесар Хан раније је послао предлог решења с којим се нису сагласили Комшић и Џаферовић.

У том предлогу се, између осталог, наводи да нови Савет министара БиХ треба да изради Акциони план у одговору на Мишљење Европске комисије о захтеву БиХ за чланство у ЕУ, као и да изради препоруке за његово успешно спровођење, укључујући израду (националног) Програма усклађивања с правном регулативом ЕУ.

У предлогу се наводи и да нови Савет министара БиХ треба да изради и достави модификовани АНП за унапређење односа с НАТО-ом, без прејудицирања будућих одлука о чланству БиХ.

Наводи се и да Савет министара БиХ треба да са свим релевантним телима усагласи и спроведе нови сет социоекономских реформи као наследника раније Реформске агенде, а који је усклађен с Програмом економских реформи земље (скр. ЕРП) и интензивира спровођење АНП за регионални економски простор.

Свим надлежним телима се предлаже да предузму све потребне мере за ефикасну координацију капацитета за управљање границама и миграцијом, укључујући функционисање система азила, као и унапређење институционалног и законодавног оквира и спроведених капацитета потребних за јачање превенције и борбе против корупције, организованог криминала укључујући прање новца и тероризам, пише Журнал.

 

Извор Политика, 5. септембар 2019.