Дојче веле: Америка игра на Фон дер Лајен

САД верују да ће први новембар бити један од кључних датума за прекоатлантске односе, јер тада функцију ступа Урсула фон дер Лајен

Трговина, санкције, питање Ирана… То су трзавице између Европске уније и САД. У Вашингтону не крију да наде полажу у долазеће руководство ЕУ које предводи бивша немачка министарка одбране. Да ли ће то нешто донети?

Гордон Сондленд је пре само годину дана био оптимиста да ће се односи Европске уније и Сједињених Држава побољшати. Али у тих годину дана је оптимизам спласнуо. Тај амерички амбасадор при ЕУ је у јулу прошле године стигао у Брисел, верујући да ће тамо директни стил Трампове администрације наићи на одобравање.

„Наши односи су упали у ћорсокак на више фронтова, питању трговине и другим питањима, што је резултирало многим непријатним разговорима“, рекао је Сондленд.

НОВИ ПОЧЕТАК?
Недавно је два дана у Бриселу провео амерички државни секретар Мајк Помпео. У Брисел га је практично допратио твит његовог шефа Доналда Трампа који је исмевао све оне који саветују САД да се заједно са ЕУ супротстави трговинским праксама Кине. „Запамтите, ЕУ и други нас третирају ВЕОМА нефер по питању трговине“, написао је Трамп и додао: „То ће се променити“.

Први новембар ће бити један од кључних датума за прекоатлантске односе, објашњава Сондленд, јер тада званично на функцију ступа Урсула фон дер Лајен као нова шефица Европске комисије. У Вашингтону се надају да би то могао да буде нови почетак.

Сондленд описује доскорашњу немачку министарку одбране као и друге нове важне челнике ЕУ као људе који су „мање забављени дизањем прашине око тактике, а више спремни да раде заједно са Сједињеним Државама како би дошли до исхода повољног за обе стране“ – рецимо по питању Кине, Ирана, Блиског истока, додао је амерички амбасадор.

Но дипломата наглашава да концентрација на долазеће руководство у Бриселу не значи мањак поштовања према досадашњим лидерима. „Имали смо неке сјајне успехе на разним пољима, али и такође желимо да превазиђемо застоје“, рекао је. „Понекад је начин да се застоји разбију тај да се промене играчи на терену.“

Портпаролка Европске комисије Мина Андрејева нема ништа против. „Сасвим је природно да, при промени руководства, увек покушаваш да успоставиш везе са новим руководством“, рекла је она. „То видим као потез да се обезбеди подршка за важне односе које гајимо.“

„ТО НИЈЕ ПАМЕТНА ДИПЛОМАТИЈА“
Али не слажу се сви са таквим оценама. „Ово је врхунац непристојности“, рекла је Евелин Фаркас, бивша заменица помоћника секретара за одбрану у Обаминој администрацији. „То није паметна дипломатија. Са тим људима треба сарађивати, а најбржи начин да их отуђите од себе је управо овај“, рекла је Фаркас која је сада аналитичарка у Немачком маршаловом фонду.

Она је уверена да ће чак и око питања атомског споразума са Ираном – где су Европљани и Американци имали сасвим супротстављене ставове – бити неког напретка, али само ако Трамп попусти. Према њеном мишљењу, америчком председнику требају поени и у Бриселу и међу америчким бирачима. „Нема другог начина осим да се актуелни атомски споразум ’побољша’ и да онда носи Трампов потпис“, каже Фаркас.

Верује да би САД и ЕУ могли да се сагласе да споразум са Техераном треба продужити, проширити забрану и на балистичке ракете те затражити од иранског руководства напоре да се оконча рат у Сирији. Насупрот томе, Сузи Денисон из Европског савета за међународне односе верује да ће се САД и ЕУ пре зближити на питању односа према Кини, упркос Трамповом твиту.

И она види проблем у америчком приступу долазећем руководству ЕУ. „Грађење односа иза затворених врата са администрацијом која је веома непопуларна у Европи личи на бириократску ЕУ која наставља у истом смеру“, каже Денисон. „Не изгледа веома добро по читав тај имиџ Европе која је наводно чула глас народа.“

 

Аутор Тери Шулц

 

Насловна фотографија: AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Извор Дојче веле, 06. септембар 2019.