Још увек се не зна хоће ли 1. јануара потећи гас Северним током 2

Док Немци и Руси очекују гас 1. јануара, коначна одлука Копенхагена око дозволе за завршни крак „Северног тока 2” и даље је неизвесна

Замршена мапа ривалских гасних коридора на Балтику постала је ових дана богатија за нову енергетску везу између Естоније и Финске. У питању је подводни 77 километара дуг цевовод између места Инко на Скандинавском полуострву и вароши Палдиски, на око 50 километара од Талина. Нови двоцевни финско-естонски „Балтиконектор” крајем августа је успешно испробан пуштањем природног гаса како би био спреман за званични почетак рада за Нову годину.

„Намера нам је да све буде спремно да природни гас потече између Финске и Естоније крајем 2019. Завршетак подводног дела ’Балтиконектора’ у року један је од најважнијих предуслова за повезивање постојеће енергетске мреже Финске и Естоније и практично отварање новог тржишта гаса”, оценио је Херко Плит, председник и извршни директор фирме „Балтик конектор ој”.

Који природни гас ће из правца Финске након 1. јануара 2020. потећи према Талину? Финансијери и извођачи радова на финско-естонском „Балтиконектору” не прецизирају порекло стратешке сировине којом оскудевају јужне обале Балтичког мора. Истовремено, 1. јануара 2020, према упорним најавама руско-западноевропских финансијера и градитеља мегапројекта, „Северни ток 2” би требало да буде заокружен и сибирска сировина би требало да крене 1.220 километара дугим гасоводом из луке Уста Луга – трасом преко Финске, Шведске и Данске – за купце у Немачкој и даље у Европи.

У међувремену, грађевински радови на „Северном току 2” завршени су 75 одсто, објавили су ових дана представници истоимене швајцарске компаније (регистроване у Цугу), чији је „Гаспром” једини акционар. Упркос овом завидном проценту завршених радова на пројекту вредном око 10 милијарди евра (суфинансијери су англо-холандски „Ројал Дач Шел”, француски „Анжи”, аустријски ОВМ и немачке фирме „Винтершал” и „Унипер”), финиш грађевинских радова предмет је грозничавих закулисних маневара с обе стране Атлантика.

У Европи, коначна одлука званичног Копенхагена око дозволе за завршни крак „Северног тока 2” и даље је сасвим неизвесна. Истовремено, непознаница је и колико ће дуго „Гаспром” и његови западноевропски партнери бити још спремни да чекају „зелено светло” Данске да протуре цевовод кроз територијалне воде те државе. У Цугу тврде да, кад истекне стрпљење, могу да поставе цеви „Северног тока 2” кроз ексклузивну поморску зону Данске (где важе закони УН о светском мору) трасом која је наводно само 34 километра дужа од оне којом се већ креће „Северни ток 1”. За тај (папрено скупи) грађевински подухват – неизвесних геополитичких последица – било би неопходно само седам радних дана, тврде у швајцарској фирми „Северни ток 2”.

Било како било, руско-западноевропски градитељи „Северног тока 2” и званични Копенхаген (уз одобравање Вашингтона, Брисела, Варшаве и Кијева) у напетом су одмеравању следећег потеза оног другог пред почетак сезоне отежаних услова грађевинских радова на ћудљивом Балтичком мору, као и грејне сезоне на копну. Будно мотрећи на ту игру затворених карата, огорчени противници „Северног тока 2” с обе стране Атлантика још се надају да тај мегапројекат могу зауставити, уздајући се понајпре да ће Вашингтон врло брзо – свакако пре Нове године – ставити под санкције разне актере тог подухвата. Велике наде које су тим поводом од посете америчког председника Доналда Трампа Пољској и Данској гајиле и Варшава и Кијев изјаловиле су се, будући да шеф Беле куће не само што тамо није стигао почетком овог месеца већ је успео и да разјари Данску понудом да од Копенхагена откупи Гренланд. У замену, Мајк Пенс, амерички потпредседник, током боравка у Пољској и Украјини понудио је дугорочни извоз америчког течног гаса, иначе 25 одсто скупљег од сибирског конкурента. Да би амерички течни гас већ од 2021. добацио до Украјине, била би неопходна градња 110 километара дугог конектора, о коме иначе Варшава и Кијев кују планове од 2014. године. Овог пута две источноевропске државе, здушни противници „Северног тока 2”, изразиле су спремност да саме финансирају будући „гасни конектор”.

Високи представници Варшаве и Кијева, у контакту са Мајком Пенсом, поновили су уверење да је „Северни ток 2” нешто налик руском тројанском коњу у Европи. У региону Балтика не слажу се сви са политиком даљег заоштравања односа с Москвом. „Европска унија мора да појача напоре за поправљање односа са Русијом ако намерава да појача безбедност Европе у арени међународних сукоба, трансатлантских напетости и брегзита”, упозорио је јуче Пека Хависто, министар иностраних послова Финске.

Отуда можда и намера Финске и Естоније да се већ до Нове године повежу новим гасним коридором на Балтику.

 

Извор Политика, 6. септембар 2019.