Си-Ен-Ен: “Мајка свих парламената” се распада пред очима света

Драма која се одвија у парламенту око брегзита, покренула је и озбиљна питања о стабилности једне од најзначајнијих демократских институција

Познат као “мајка свих парламената” и један од најстаријих парламената на свету, британски парламент се у последња два дана претворио у поприште “мајке свих битака”, пише Си-Ен-Ен.

Нови премијер Борис Џонсон отпустио је 20 својих посланика, побуњени посланици преузели су контролу над радом парламента, Џонсонов позив за ванредне опште изборе је одбачен, а чланови Дома лордова свађали су се до касно у ноћ у среду.

Свет је посматрао како се потресају сами темељи британске политике. У уторак је 1,5 милиона људи гледало на ТВ-каналу “Би-Би-Си Парламент” како савез посланика – побуњеника наноси влади Велике Британије понижавајући ударац, преузимајући контролу над дневним редом о брегзиту, и присиљавајући све оспораванијег премијера Бориса Џонсона да распише хитне опште изборе.

То је била највећа публика тог канала у једном дану, чак се такмичећи с популарном – и, супротно парламентарној ТВ, врло умирујућом – емисијом о печењу, “Grate British Bake Off”.

Многи Британци су тако били распети између “недеље кекса” или гледања како им се влада распада, пише Си-Ен-Ен. Они који су изабрали парламент, били су сведоци заиста неупоредивог спектакла.

Џонсон је изгубио прво гласање у свом мандату, што је тренутак без преседана у модерној ери. Чланови његове сопствене странке који су гласали против њега – укључујући личности попут “Оца Представничког дома” Кенета Кларка, који је у политици дуже него што неки посланици имају година, и унук Винстона Черчила, Николас Соумс – по кратком поступку су очишћени из странке којој су посветили своје политичке животе. Соумс, на ивици плача, рекао је у среду да је “заиста веома тужан што се завршило на овај начин”, и позвао посланике да “поново открију дух компромиса, понизности и разумевања”.

У “опроштајном пуцњу” у Џонсона, пише Си-Ен-Ен, рекао је да је увек подржавао планове бивше премијерке Терезе Меј о брегзиту, “што је више него што се може рећи за премијера (Џонсона)” с “низом нелојалности која је инспирација за многе од нас”.

Кларк је такође ударио премијера због “непоштења”. Драма се ту није завршила. У свом првом сату за одговарање на питања посланика као премијер, Џонсон је економску политику опозиционе Лабуристичке партије назвао “срањем” – преноси дословно Си-Ен-Ен, а посланик пореклом из Индије Танманџит Синг Деси добио је необично громогласан аплауз када је оптужио премијера да подстиче расизам у Великој Британији.

Касније, британски законодавци су Џонсону нанели још један запањујући пораз, усвојивши предлог закона у Представничком дому Парламента који има за циљ спречавање брегзита без договора. Али, драма која се одвија у парламенту не само што је довела гледаоце на ивицу живаца, већ је покренула и озбиљна питања о стабилности једне од најстаријих континуираних представничких скупштина на свету.

Процес брегзита указао је на детаље британског државног уређења, без писаног устава, на поступке, правила и колико је систем јак – или колико није. Распад вишегодишњих конвенција изазвао је страх од потпуне уставне кризе. Џонсонов план да прекине рад парламента посебно је означен као “уставни безобразлук” због ограничавања времена које посланицима остаје да расправљају о брегзиту.

Британски устав је неписан, што значи да се углавном одржава кроз систем преседана, што је навело неке коментаторе да се питају да ли је и даље погодан сврси.

“Основно питање које ово (брегзит) поставља Великој Британији је да ли њен некодификовани устав уопште ради”, рекла је Кетрин Хедон, сарадница Института за владу, из Лондона. “Други тврде да није устав споран, већ да политика пропада”. “То доводи у питање уставне конвенције за које су стручњаци сматрали да су чврсте и својствене нашем систему власти, али сада се види да политички актери почињу чак да разговарају о томе да ли да их се придржавају или колико су обавезујуће”, додала је Хедон.

Све то заједно доводи у сумњу једну од кључних порука кампање за излазак из Европске уније: Да би престанком чланства Велике Британије у том блоку британском парламенту “вратио суверенитет”. Али у стварности, Влада је често у сукобу с парламентом, са опозицијом, чак и с властитим посланицима.

А та напетост расте како се сат приближава 31. октобру, што је засад рок да Велика Британија напусти ЕУ. Ако је “заузимање” парламента у среду од стране вишестраначког савеза побуњених посланика показатељ, већина чланова Дома сматра да Џонсонова влада не показује довољно поштовање према тој институцији.

Лабуристи су, посебно, покушали да саопште да влада покушава да обесмисли праксу демократије. Влада је заузврат тврдила да опозиција покушава да спречи брегзит, те нужно и да изневери “вољу народа”.

“Обе стране користе уставну праксу и парламентарне конвенције на нов начин које неки сматрају злоупотребом која је довела до великог неповерења и непоштења”, рекла је Хедон.

Шеф Представничког дома Џејкоб Рис-Мог изгледао је као отелотворење тог презира када се у уторак увече дубоко, скоро лежећи, наслонио у предњој клупи, затворених очију, док се расправа водила око њега, а потом се грохотом смеје. Фотографија тог “архи-брегзитера” постала је популарна на друштвеним мрежама, уз коментар да успавани посланик илуструје распад владајуће већине у Парламенту.

Критичарима је Рис-Мог и пример надменог припадника приватно образоване елите која Британију наслепо води у брегзит без споразума с ЕУ, што ће, како се очекује, изазвати привредни хаос, уз несташице чак и хране, горива и лекова. “Све што је недостајало на тој фотографији били су монокл и цилиндер” – као у давна времена дубоких дилема и погрешних одлука пред светске ратове на почетку 20. века, закључује Си-Ен-Ен.

 

Насловна фотографија: DPA

 

Извор Бета/Си-Ен-Ен/Н1, 06. септембар 2019.