Украјина упутила протестну ноту БиХ због Додикових изјава о Криму

"Није ли Крим део Русије? За мене је то Русија ... Крим уопште није требао бити издвојен из Русије. То је била грешка комуниста", рекао је он

Министарство спољних послова Украјине упутило дипломатску протестну ноту БиХ у вези са контроверзним изјавама Милорада Додика руским медијима о анексији Крима.

Како преноси Радио Сарајево, од анексије, коју у Кијеву називају „окупацијом“, а у Москви „поновним уједињењем“, прошло је више од пет година. Али Милорад Додик је у понедељак, другог септембра, како се наводи, изјавио за „Руски репортер“ да подржава анексију Крима и легитимитет Русије.

„Није ли Крим део Русије? За мене је то Русија … Крим уопште није требао бити издвојен из Русије. То је била грешка комуниста“, рекао је члан Председништва БиХ за руски медиј. и додао да жели посетити Крим и не види разлог зашто то не би учинио.

Додик је и пре ступања на дужност у Председништву изазвао дипломатски скандал, јер је у интервјуу за руски лист Известија најавио како ће предложити да БиХ призна Крим као део Русије.

Министарство спољних послова Украјине , како се наводи, подсећа чланове Председништва Босне и Херцеговине на службени став БиХ у вези с тим питањем – да поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине.

„Министарство спољних послова Украјине изражава снажни протест због изјава члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика током разговора с руским новинаром другог септембра 2019. да привремено окупирана Аутономна Република Крим наводно припада Руској Федерацији. Због Додикових изјава и намере да посети Аутономну Републику Крим која је привремено окупирана, упућена је протестна нота Министарству спољних послова Босне и Херцеговине“, наводи се у саопштењу.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Танјуг/Б92, 06. септембар 2019.