Украјина упутила протестну ноту БиХ због Додикових изјава о Криму

“Није ли Крим део Русије? За мене је то Русија … Крим уопште није требао бити издвојен из Русије. То је била грешка комуниста”, рекао је он

Министарство спољних послова Украјине упутило дипломатску протестну ноту БиХ у вези са контроверзним изјавама Милорада Додика руским медијима о анексији Крима.

Како преноси Радио Сарајево, од анексије, коју у Кијеву називају “окупацијом”, а у Москви “поновним уједињењем”, прошло је више од пет година. Али Милорад Додик је у понедељак, другог септембра, како се наводи, изјавио за “Руски репортер” да подржава анексију Крима и легитимитет Русије.

“Није ли Крим део Русије? За мене је то Русија … Крим уопште није требао бити издвојен из Русије. То је била грешка комуниста”, рекао је члан Председништва БиХ за руски медиј. и додао да жели посетити Крим и не види разлог зашто то не би учинио.

Додик је и пре ступања на дужност у Председништву изазвао дипломатски скандал, јер је у интервјуу за руски лист Известија најавио како ће предложити да БиХ призна Крим као део Русије.

Министарство спољних послова Украјине , како се наводи, подсећа чланове Председништва Босне и Херцеговине на службени став БиХ у вези с тим питањем – да поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине.

“Министарство спољних послова Украјине изражава снажни протест због изјава члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика током разговора с руским новинаром другог септембра 2019. да привремено окупирана Аутономна Република Крим наводно припада Руској Федерацији. Због Додикових изјава и намере да посети Аутономну Републику Крим која је привремено окупирана, упућена је протестна нота Министарству спољних послова Босне и Херцеговине”, наводи се у саопштењу.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Танјуг/Б92, 06. септембар 2019.