Демонстранти у Хонгконгу пред америчким конзулатом моле Трампа да их “ослободи” од Кине

Полиција стоји уз демонстранте који машу америчким заставама и транспарентима којима позивају САД у помоћ те захтевају демократију

Стотине хонгконшких демонстраната окупило се у центру града на протесту код америчког конзулата позивајући америчког председника Доналда Трампа да ослободи град под кинеском управом, што је најновији у низу протеста који град потресају већ месецима.

Полиција стоји уз демонстранте који машу америчким заставама и транспарентима којима позивају САД у помоћ те захтевају демократију након још једне ноћи насиља у 14. недељи нереда.

Амерички министар обране Марк Еспер у суботу је позвао кинеске власти да покажу суздржаност у Хонгконгу. Еспер је позив упутио из Париза кад је полиција у Хонгконгу спречила демонстранте да блокирају прилаз ваздушној луци и испалила је сузавац другу ноћ заредом у густо насељеној четврти Монг Кок.

Лидерка Хонгконга Кери Лам ове недеље је најавила уступке како би се протести завршили, укључујући формално повлачење предлога закона о изручењу, због којег су нереди и почели у јуну. Многи демонстранти кажу да су уступци премали и да су дошли прекасно.

Бивша британска колонија Хонгконг враћена је Кини 1997. под формулом “једна земља, два система” уз гарантоване слободе којих у копненој Кини нема. Многи становници Хонгконга боје се да Пекинг поткопава те слободе. Кина одбацује оптужбе за уплитање и каже да је Хонгконг питање унутрашње политике. Протесте одбацује, оптужује САД и Велику Британију за подстицање нереда и упозорава на штету коју трпи економија.

 

Насловна фотографија: Vincent Yu/AP

 

Извор Н1, 08. септембар 2019.