Počelo obeležavanje velikog jubileja – 800 godina SPC

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla počelo obeležavanje 800 godina SPC i hiljadu godina od prvog pisanog pominjanja Eparhije raško-prizrenske

Eparhija Raško-prizrenska u drevnom hramu Svetih apostola Petra i Pavla počela je obeležavanje hiljadu godina od prvog pisanog pominjanja te eparhije i osam vekova od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je, govoreći na bdenju, nazvao hram Svetih apostola Petra i Pavla majkom crkvom svih srpskih crkava, poručujući „da nije bilo Petrove crkve, ne bi bilo ni Studenice, ni Žiče ni Pećke patrijaršije, ni ostalih naših hramova”.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je podsetio da je ovo jubilarna, posebna godina za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod, navodeći da će se glavna proslava dogoditi početkom oktobra u manastiru Žiča i u Patrijaršiji u Beogradu.

Događaju su prisustvovali gosti iz raznih krajeva Srbije, arhijereji iz eparhije SPC, vladika žički Justin, episkop Joakim iz Ohridske arhiepiskopije, kao i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, javlja Tanjug.

 

Izvor Politika, 07. septembar 2019.

VLADIKA TEODOSIJE: DA NIKAD NE ZABORAVIMO KOSOVSKI ZAVET
„Tokom istorije bilo je uspona i padova i naše države. Bilo je slobode i ropstva naše crkve, našeg naroda ali smo uvek uspravno gledali i koračali vođeni Sv. Savom i Sv. Nemanjom, rodonačelnicima srpskog roda. I pre svetog Save, ovaj hram najbolje svedoči,“ rekao je večeras vladika Teodosije u besedi na obeležavanju milenijuma od prvog pisanog traga o postojanju današnje Eparhije raško-prizrenske, i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska danas i sutra proslavlja dva velika jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske Arhiepiskopije i 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije.

U najstarijoj srpskoj crkvi apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara, okupili su se večeras srpski arhijereji, uz monaštvo i sestrinstvo raško-prizrenske eparhije, i vernike, koji su uz načalstvovanje vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija služili prvo bdenije, a potom je održana i svečana akademija.

Uz crkveni hor „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice, prizrenske bogoslove, kulturno-umetnička društva i ostali deo kulturno-umetničkog programa besede su održali vladika Teodosije i egzarh pećkog trona, mitropolit crnogorski Amfilohije.

Vladika Teodosije je naglasio da se radi o jubilarnoj godini za srpsku crkvu i narod, podsećajući na to da se u njenim eparhijama širom Srbije, regiona i sveta, jubilej obeležava tokom cele godine uz više događaja, a da je centralna proslava u oktobru u manastiru Žiča, i patrijaršiji u Beogradu.

„Mi ovde sabrani, pored hrama drevnih apostola Petra i Pavla, proslavljamo još jedan veliki jubilej – hiljadu godina, milenijum od prvog pisanog spomena raške i prizrenske episkopije“, naglasio je vladika Teodosije.

Kaže da se srpski narod još u ranom hrišćanstvu, „opredelio za pravoslavlje i istok“, te da Srbi, sa tim u vezi, „nikada nisu bili u dilemi“.

„Zbog toga smo mnogo i stradali, kako naš narod, tako i naše svetinje, ali u tom stradanju smo bivali pročišćeni i ponovo se vraćali Gospodu, svetinje se obnavljale i evo punih 1000 godina, ovde na ovom mestu, raška episkopija i pre toga sigurno“, istakao je vladika, dodavši da se zahvaljuju za sve što dobijaju – „kako stradanjem, tako i za obnovu i vaskrsenje“.

Vladika je pozvao i da s hrišćanskom istrajnošću izdržimo i ovovremena iskušenja i ne zaboravimo kosovski zavet – Srbima jedinstven izraz pravoslavlja.

„Da hodeći zemljom, gledamo u Nebo i da nikada ne zaboravimo naš kosovski zavet utemeljen na svetom Jevanđelju, potvrđen krvlju, stradanjem, mučenjem. Da se nikada ne odreknemo onog što je najsvetije u srpskom rodu, već zato da živimo, ako treba i da stradamo, jer to je jedini put – Hristov, krsni put, ali put koji vodi u život večni“.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor KoSSev, 07. septembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u