Украјина и Русија разменили велики број заробљеника, Трамп одмах честитао

Размена заробељеника би требало да да нови замах напорима да се заврши петогодишњи конфликт на истоку Украјине

Амерички председник Доналд Трамп поздравио је размену заробљеника између Русије и Украјине, рекавши да је то важан корак ка миру. Две земље су ослободиле по 35 затвореника са сваке стране.

Трамп није одолео да не твитује о договору две земље.

“Русија и Украјина су управо разменили велики број заробљеника. Веома добре вести, можда чак први велики корак ка миру. Честитам обема државама”, написао је Трамп.

Размена би требало да да нови замах напорима да се заврши петогодишњи конфликт између проруских сепаратиста и украјинских снага на истоку Украјине, али и да унапреди дугогодишње лоше односе између две државе.

 

Извор Недељник, 08. септембар 2019.

МОГУЋ САСТАНАК ПУТИНА И ЗЕЛЕНСКОГ
Руски предсједник Владимир Путин и украјински предсједник Владимир Зеленски су водили телефонски разговор након што су њихове двије земље замениле заробљенике. У разговору су разговарали о грађанском сукобу у источној Украјини и мјерама за његово рјешавање, саопштио је Кремљ. Двојица предсједника су нагласила хуманитарни аспект размене која је извршена са 35 људи са сваке.

Оба предсједника су се сложила да је замена важан корак ка поправљању веза између двије државе, саопштила је прес служба Кремља. Путин и Зеленски су разговарали и о могућностима за рјешавање кризе унутар Украјине и окончању дуготрајног сукоба између Кијева и отцијепљених република Доњецка и Луганска.

Двојица председника су такође разговарали о изгледима за нови састанк у формату Нормандијске четворке који обухвата лидере Украјине, Русије, Француске и Немачке. Процес је донекле заустављен од 2016. године, али након избора Зеленског за новог предсједника Украјине у априлу 2019. Нови украјински лидер је позвао лидере ових земаља да се поново састану. Такав догађај мора бити темељно припремљен да би донијео неке резултате у погледу стварне примене Минског споразума, нагласио је Путин.

Споразуми, потписани почетком 2015. године, обухватају кораке потребне за заустављање крвопролића у источној Украјини и реинтеграцију двију отцијепљених република. Иако је Нормандијска четворка у више наврата понављала своју подршку споразуму, није постигнуто ништа ефикасно по питању пацификације сукоба у последње двије године и сукоб слабог интензитета се наставља.

 

Аутор Слободан В.

 

Насловна фотографија: Efrem Lukatsky/AP 

 

Извор logicno.com, 08. септембар 2019.