Британски парламент суспендован, посланици одлучили да неће бити избора

Након гласања парламент је суспендован, према ранијој одлуци владе, а посланици ће се вратити у клупе 14. октобра

Доњи дом Британског парламента поново је одбацио предлог премијера Бориса Џонсона да распише изборе. Након гласања, парламент је суспендован до 14. октобра. Џонсон обећао да ће осигурати излазак из ЕУ са договором и поновио да неће бити одлагања брегзита.

Парламент је рано јутрос гласао против расписивања избора, преноси Ројтерс. Само 293 посланика је подржало предлог премијера Бориса Џонсона. Да би се расписали избори, парламенту је било потребно 434 гласова, односно две трећине од 650 представника у Доњем дому парламента.

Након гласања парламент је суспендован, према ранијој одлуци владе, а посланици ће се вратити у клупе 14. октобра. До 19. октобра би требало да се изјасне о споразуму са Европском унијом уколико до њега буде дошло. Џонсон је седници парламента обећао да ће земљи осигурати излазак из Уније са договором на кључном самиту Европске уније средином октобра и понавља да неће бити одлагања брегзита.

Оценио је да опозиција жели да премијер води виталне преговоре са Унијом без овлашћења да их напусти, да желе да се брегзит поново одложи, као и да занемарују глас оних који су гласали на референдуму.

“Њихова политика значи да бисмо морали да уплаћујемо Бриселу додатних 250 милиона фунти недељно. Без обзира на то колико механизама овај парламент буде измислио да би ми везао руке, борићу се за споразум у националном интересу. Ова влада виће неће одлагати брегзит”, поручио је премијер.

 

Насловна фотографија: HO/AFP/Getty Images

 

Извор Ројтерс/РТС, 10. септембар 2019.